Edilii cer bani “fara numar”
Trei miliarde de euro a pus la bataie Ministerul Dezvoltarii pentru reabilitarea si modernizarea drumurilor comunale, orasenesti si judetene. Vor avea prioritate lucrarile pentru care exista deja proiect tehnic. Nu s-a stabilit un plafon in privinta sumei, asa incât edilii sunt hotarâti sa ceara bani “fara numar”.
Pâna pe 20 ianuarie, Consiliul Judetean (CJ) Bacau trebuie sa comunice Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) proiectele pe care le considera prioritare si pe care le vrea prinse in Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii, care prevede modernizarea a 10.000 de kilometri de drumuri judetene si locale. Finantarea lucrarilor declarate eligibile va fi asigurata integral de Guvern. Suma totala pe care Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii, promite sa o investeasca in infrastructura este de 3,2 miliarde de euro. Vor avea prioritate investitiile pentru care exista proiect tehnic si SF. “Noi am trimis o lista si in 2010, dar acum ne-au solicitat sa inaintam si documentatia aferenta, adica studiile de fezabilitate si proiectele tehnice, arata Valentin Palea, directorul Serviciului Public Judetean de Drumuri (SPJD) Bacau. Pentru unele, cum este cel din Zemes, avem si licitatia efectuata.” Drumul e gaurit pe ambele benzi si reprezinta o urgenta pentru locuitorii din Bolatau, care, in 2010, au organizat un miting in fata primariei si au acuzat autoritatile ca nu au turnat un metru de asfalt in 20 de ani. Tronsonul dintre Zemes si Bolatau, are 15 kilometri, dar numai pentru 6 km s-a semnat contractul de executie. “Alte drumuri importante pentru noi sunt Dumbrava – Gura Vaii si Dumbrava – Parava, arata directorul SPJD Bacau. Vom solicita finantare si pentru drumul judetean care pleaca din Darmanesti si face legatura cu judetul Harghita, care are 20 de kilometri. CSAT ne-a anuntat ca e drum strategic si trebuie modernizat.”
Agasul are 100 km de drum judetean!
Valentin Palea spera ca SPJD Bacau va primi finantare, mai ales ca cele mai importante dintre drumurile judetene care au nevoie de reparatii traverseaza comune conduse de “primari portocalii”. Edilii care au fost harnici si au intocmit studii de fezabilitate au toate sansele sa primeasca finantare daca depun proiectele in termen. Ioan Bujor, primarul comunei Dofteana, are proiect tehnic pentru pentru DC 131 A, din satul Seaca, DC 149 A, din Larga, si pentru un drum de un kilometru care face legatura intre DN 12 A si DC 149 A, pe care se gaseste si un pod. “Drumul de legatura va costa 22 de miliarde de lei vechi, iar podul peste Trotus, care e foarte important, 25 de miliarde”, arata Ioan Bujor. Cei 2,9 km din Seaca ar costa 9,8 miliarde de lei vechi, iar cel din Larga, de un kilometru, 4 miliarde de lei. In Agas exista 100 de kilometri de drum comunal. Niciun drum judetean nu traverseaza comuna, doar DN 12, prin urmare, primaria trebuie sa se descurce pe cont propriu. “Urgentele sunt DC 135 Sulta – Cosnea, care are 4 km, si DC 136 Cotumba – Agas, de 2,4 km”, arata Doru Merlusca, edilul comunei. Valoarea totala a celor 6,4 km de drum se situeaza sub un million de euro. Deoarece nu li s-a comunicat ca ar exista o limita in privinta lungimii drumurilor sau a valorii lucrarilor de asfaltare, edilii spun ca vor cere bani “fara numar”. Toate datele si documentele se centralizeaza la CJ Bacau, de unde vor fi trimise, saptamâna viitoare, la Ministerul Dezvoltarii. “Primarii vin, intreaba, se agita, arata Valentin Palea. Nu stiu nici unul care sa doarma in papuci si sa nu aiba proiecte!”
UMB si Tehnostrade asfalteaza DJ 252
Consortiul format din Spedition UMB si Tehnostrade va executa lucrarile de reabilitare si modernizare a DJ 252, ca urmare a câstigarii licitatiei electronice. Proiectul “Reabilitare drum judetean DJ 252, Huruiesti – Gaiceana – Parincea – Bibiresti – Buhoci” este finantat de UE prin Programul Operational Regional, Axa prioritara 2 – Îmbunatatirea infrastructurii de transport regionale si locale. Investitia este deosebit de importanta pentru judet, fiind “premisa si conditie a revigorarii socio – economice a unei zone cu o dezvoltare structurala deficitara”, afirma Dragos Benea, presedintele CJ, la momentul semnarii contractului de finantare cu MDRT. Vor beneficia de acest proiect cei 19.000 de locuitori din comunele traversate de DJ 252, agentii economici si institutiile publice din zona respectiva. Licitatia s-a desfasurat prin SEAP, câstigator fiind declarat consortiul omului de afaceri Dorinel Umbrarescu. Valoarea totala a proiectului este de 93.633.312 lei, din care 77.156.729 lei sunt partea UE, iar 1.574.627, contributia CJ. Contractul de executie intre UMB Spedition-Tehnostrade si CJ Bacau a fost semnat, valoarea lucrarilor fiind de 70.773.485 lei, fara TVA. Cel mai târziu in luna martie, constructorii vor incepe lucrarile pentru ca in 2012 trebuie sa le finalizeze. “Ma bucur ca e un constructor din judetul Bacau, ba chiar din zona respectiva, a declarat Dragos Benea, presedintele CJ Bacau. Am incredere ca Spedition UMB se va dovedi acelasi constructor serios pe care il stim. E o solutie fericita.”
Silvia Patrascanu