23 ianuarie 2025

Trei idei despre conflictul din Ucraina

Se scapă din vedere un lucru important: în Ucraina nu este doar un conflict ruso-ucrainean, ci este și un război civil. În sensul că împotriva trupelor ucrainene luptă cetățenii din regiunile Lugansk și Donețk, cetățeni ucraineni prin Constituție dar care au decis să-și declare independența. Și care, între noi fie vorba, au niște polițe de plătit Ucrainei pentru cei 8 ani de bombardamente și cei 14-15.000 de morți provicați de artileria ucraineană și de azoviști. E interesant că forțele celor două republici nu au cine știe ce arme, s-a văzut că unii au puști Mosin – Nagant din WW2, nu au echipament și se fac apeluri pentru donații. Rușii au decis să le dea tancuri, transportoare, lansatoare de rachete din capturile de la ucraineni. Li s-a propus să fie sprijiniți de voluntari externi și au refuzat. Dacă rușii sunt oarecum indiferenți față de steagurile ucrainene din regiunile ocupate, cei din Lugansk și Donețk sunt primii care le dau jos, sparg însemnele statului ucrainean, monumentele eroilor azoviști și așa mai departe. Ceea ce spune multe.

Cred că autoritățile încep să aibă o problema. Valul de entuziasm de la început a început să treacă dar se apasă în continuare pe niște pedale care pot avea efect de bumerang. Pe FB circulă un clip cu un băiat care, deranjat steagul Ucrainei pictat pe un gard, a luat un spray cu vopsea și a mai adăugat și culoarea roșie, scriind „Aici e România, nu Ucraina”. Ce a făcut el este o chestiune pașnică. Dar oricând lucrurile se pot schimbă. Nu mai insist de ce și cum; știe toată lumea că există un dezechilibru între modul în care Guvernul a tratat românii și cum i-a tratat pe refugiați.



Uitați de sateliți, de spioni, de cumpărarea de informațîi… Noua armă a serviciilor secrete este Tik-Tok-ul. Pur și simplu, utilizatorii nu se pot abține să nu posteze tot ceea ce văd. De rachetele și tunurile ascunse în Mall-ul din Kiev știți. Zilele trecute a avut loc o lovitură cu rachete pe Aeroportul din Kramatorsk. Au fost lovite rezervele de combustibil, tehnica de luptă și sunt multe victime în rândul militarilor. Primarul orașului, Alexander Goncharenko, îi acuză pe utilizatorii Tik-Tok ucraineni că au postat imagini cu ceea ce se află în zona și, astfel, au aflat rușii. „Știți ce este trădarea? Atunci când vezi camioane militare cu combustibil care merg la o instalație militară din orașul tău natal și tu, ticălosule, dezvălui aceste informații. Trădare e când filmezi un videoclip cu bombardamentul și repede, de dragul like-urilor, îl pui în rețea. Am pierdut depozitul de combustibil și echipamentele. Morții sunt eroi! Răniții – îi vom salva! Aceste victime sunt pe conștiința voastră!”, a scris el pe o rețea de socializare. Ceea ce ne determina să ne întrebăm cum ar proceda tinerii noștri dependenți de rețele sociale într-o situație similară…

 

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img