15 noiembrie 2024

cu acest prilej, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului a premiat studenții și elevii universităților și colegiilor băcăuane

Trei icoane făcătoare de minuni la Biserica „Sf. Petru și Pavel” din Bacău

Luni seara, 24 iunie, la Biserica „Sf. Petru și Pavel” din Parcul Cancicov al Bacăului au fost aduse trei icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului cu pruncul Iisus. Evenimentul a avut loc pe un ceremonial prin care icoanele au fost preluate și duse într-un frumos pridvor tradițional din curtea bisericii, unde au slujit un sobor de preoți în frunte cu Preacuviosul părinte arhimandrit Pimen Costea, vicar administrativ eparhial al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Ceremonialul a avut loc în prezența unui numeros alai de credincioși, mulți îmbrăcați cu în veșminte populare, ziua de luni fiind și Ziua Iei, și purtând drapele tricolore. Ceremonialul a continuat cu acordarea, din partea IPS Ioachim, arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a unor diplome de excelență profesorilor, studenților și elevilor universităților și colegiilor băcăuane, pentru rezultatele din anul de învățământ 2018-2019.



Cele trei icoane referențiale ale Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului care au poposit la Biserica „Sf. Petru și Pavel” sunt Icoana făcătoare de minuni de la Trifești, Icoana Pantanassa, de la Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului și Icoana Maicii Domnului de la Chicerea.

„Cu binecuvântarea IPS Ioachim – ne-a declarat Pr. Constantin Abageru, parohul Bisericii „Sf. Petru și Pavel”, și în acest an, cu prilejul hramului Bisericii din Parcul Cancicov, desfășurăm Săptămâna duhovnicească. Noi, în această săptămână, sub ocrotirea Maicii Domnului încercăm să transformăm o biserică din centrul Bacăului într-un mic spațiu monastic, cu rânduielile care se cuvin pe toată durata unei zile. Vineri seara, în ajunul sărbătorii Sf. Petru și Pavel, vom avea și o conferință susținută de un distins muzeograf băcăuan, despre cum era nunta pe vremea lui Bogdan Petriceicu Hașdeu, în anul 1878, când scriitorul a cules toate tradițiile referitoare la nunta din satele românești”.

Poveștile icoanelor făcătoare de minuni

Icoana făcătoare de minuni de la Trifești este atestată din anul 1874 ca fiind tămăduitoare și vindecătoare de boli. Ea a avut o apariție minunată. Satul unde era biserica ce adăpostea icoana a fost strămutat din albia râului pe un versant. Un sătean a găsit icoana și a adus-o în biserica nou construită, unde credincioșii o păstrează și astăzi ca pe un tezaur de mare valoare spirituală.
Icoana Pantanassa a fost pictată la Mănăstirea Vatoped din Sf. Munte Athos, adusă și donată Catedralei episcopale de la Roman în anul 2014. Este considerată vindecătoare de cancer.

Icoana Maicii Domnului de la Chicerea a fost inedit zugrăvită în anul 2018, cu binecuvântarea IPS Ioachim, care a dorit ca în zona sa natală să existe un odor al spiritualității românești. Icoana este zugrăvită și pictată în port popular românesc. De unde vine această tradiție? Una dintre cele mai vechi biserici ale românilor, din Densuș (Ținutul Hațegului), atestată documentar între secolele al IV-lea și al VI-lea, a fost vandalizată de turci, iar care chipurile sfinților și-au pierdut astfel frumusețea. Iată de ce în icoana adusă la noi Maica Domnului și Domnul Iisus poartă veșminte în stil popular.

Premii pentru studenții și elevii merituoși

Pe scena din curtea Bisericii „Sf. Petru și Pavel” au urcat, luni seara, numeroși studenți și elevi, dar și profesori ai universităților „Vasile Alecsandri” și „George Bacovia” și ai colegiilor băcăuane. Din partea IPS Ioachim, Preacuviosul părinte arhimandrit Pimen le-a acordat diplome de excelență și binecuvântarea cuvenită în asemenea împrejurări.

„În ziua de Sânziene – ne-a declarat prof. univ. dr. Nicolae Lupu, rectorul Universității „George Bacovia” -, IPS Ioachim a făcut o mare bucurie învățământului băcăuan, universitar și preuniversitar. Prin Protopopiatul Bacău a înmânat premii studenților și elevilor șefi de promoții în anul de învățământ 2018-2019. A fost încă un semnal al dragostei IPS și a grijii pe care o are pentru comunitatea băcăuană, care a scos în evidență legătura dintre Biserică și Învățământ. A fost un imbold și pentru promoțiile de studenți și elevi care vin”.

„În pofida timpului ploios de afară, ziua de luni a fost una luminoasă, pentru că în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului s-a arătat că este sprijinită excelența educațională, că Biserica și Școala sunt doi factori de încredere ai actului educațional. Este cel de al șaselea an consecutiv în care sunt premiați șefii de promoție ai universităților și colegiilor băcăuane, dar și cei mai buni studenți din ciclurile de master. În acest an, Arhiepiscopia a fost alături în toate proiectele și programele derulate în învățământ”.
Pr. Adrian Alexandrescu, inspector școlar la Inspectoratul Școlar Județean Bacău




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img

Alte titluri

- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014