28 noiembrie 2024

Trei filme

  1. Limba română e mult mai veche decât spun unii. Ar putea avea chiar 3 milioane de ani, fiind una dintre limbile vechi ale celor 12 colonii ale Kobolului. Mai precis, ar fi limba vorbită pe colonia Gemenii (Gemenon sau Gemini). Aflăm asta din filmul «Battlestar Galactica: Razor» (2007) care vine să completeze serialul demarat în 2004. Pe nava Pegasus se află un inginer IT cu numele Gina Înviere. Când slt. Kendra Shaw face cunoștință cu Gina, această încearcă să-i explice ce înseamnă numele sau. (În serial apare doar cu prenumele Gina). Kendra îi spune că înseamnă «resurrection», pentru că știe și ea câte ceva din limbile vechi. Faptul că Gina e cylon și încearcă să distrugă flota e o problema colaterală, nu ne interesează. Conform documentației de pe wiki Battlestar, pe planeta Gemenii se găsesc «Grămada Mountains», «Spațiu Gol Plăteau», «Pustiu Deșert». Era una dintre coloniile mai sărace, iar locuitorii săi erau cunoscuți pentru fundamentalismul lor religios. Planeta are că limba oficială „old gemenese”, care ar corespunde actualei limbi române. Sper că vă dați seama că e vorba doar despre o ficțiune… Acum, de ce 3 milioane de ani? Pentru că atunci când ceea ce a mai rămas din cele 12 colonii ajunge pe Pământ, între supraviețuitori se află și un hibrid om-cylon. Acesta va fi cunoscut în zilele noastre sub numele de Lucy.
  2. Uruguay: starea de urgență, aprobată de Parlament cu condiția să dureze doar două luni, este în vigoare deja de doi ani. Gherilele Tupamaros răpesc consulul brazilian, pe secretarul 2 al Ambasadei SUA și pe un anume Philip Michael Santore, angajat al Agenției Internaționale pentru Dezvoltare (AID). În vreme ce toată lumea pricepe de ce au fost răpiți consulul și secretarul ambasadei, încep să apară întrebări cu privire la adevărata funcție a lui Santore. Care se va dovedi că avea un birou în sediul Prefecturii de Poliție și că, de fapt, venise să instruiască polițiștii în tehnici anti-insurectionale și tortură, după stagii similare în Brazilia și Republica Dominicană. „Stare de asediu” (1972, regia Costa-Gavras) disecă pe un ton neutru modul în care dictaturile din America Latină sunt susținute și aparate de SUA, cum sunt asasinați sistematic liderii sindicali, studenții și oricine se împotrivește de către „escadroane ale morții” antrenate de americani, și, mai ales explică faptul că nu există „ajutor dezinteresat” din partea SUA, totul având că scop altceva: «E o chestiune de detaliu, dar SUA sunt cele care, de fapt, au nevoie de asistență. Bând bere, luând o aspirină, spălandu-se pe dinți, gătind într-o oală de aluminiu, folosind un frigider sau încălzind o cameră, zilnic, fiecare dintre concetățenii mei contribuie la dezvoltarea economiei voastre. Această contribuție devine deja evidentă atunci când ne referim la domeniul militar», zice un ziarist către ambasadorul SUA.
  3. În penultimul film din seria „Vânătorii de fantome” (2016), ăla în care toți vânătorii sunt numai femei, că trebuia să îndeplinească norma ideologică, este o faza mișto: după o serie de explozii, una se trezește și întreabă:

– În ce an suntem?

I se răspunde scurt:



– Suntem în 2040 și avem președinte o plantă.

Bă, or fi ăștia woke, dar și când bagă câte o șopârlă… Apropo, în aceeași secvență,  mare de tot, o reclamă la berea chinezească Tsingtao…

 

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014