Weekend-ul trecut a avut loc în Vatra Dornei cea de-a cincea ediție a Galei Tinerilor din Mediul Rural, un eveniment organizat sub umbrela programului European Youth Village, care celebrează sectorul de tineret din comunitățile rurale. În cadrul Galei au fost premiați tinerii și lucrătorii de tineret din mediul rural, care prin eforturilor lor transformă satele din România și contribuie la dezvoltarea tinerilor din mediul rural. Tot în cadrul Galei au fost anunțate comunele care vor prelua titlul de Sat European de Tineret în 2025.
Astfel, după 6 luni în care tinerii din mediul rural s-au organizat în grupuri de inițiativă în satele lor; au organizat consultări cu ceilalți tineri din comunitățile lor pentru a le afla nevoile, provocările și interesele; au început să lucreze cu factorii de decizie la nivel local și au planificat activități și proiecte relevante pentru tinerii din comunitățile lor, juriul competiției pentru titlul de Sat European de Tineret a decis ca în 2025 patru comune din România să primească acest titlu. Acestea sunt: Berești-Tazlău din județul Bacău, Lipova din județul Bacău, Pârjol din județul Bacău și Sâncraiu din județul Cluj. De asemenea, comuna Peștera din județul Constanța a primit din partea Guvernanței programului European Youth Village – organizatorul competiției – o prelungire de mandat, după ce a purtat titlul de Sat European de Tineret și în 2024.
Ultima dată când o comună din județul Bacău a purtat titlul de Sat European de Tineret a fost în 2021, atunci când tinerii din Cleja duceau în satul lor acest titlu, după o gală atipică organizată în contextul pandemiei de COVID-19. Astfel, județul Bacău, deveni județul cu cele mai multe comune care au purtat sau vor purta titlul de Sat European de Tineret.
„Obiectivul general al programului European Youth Village are în vedere împuternicirea comunităților rurale și transformarea acestora în ecosisteme de tineret incluzive, reziliente și auto-sustenabile, promovând o cultură a participării tinerilor, leadership-ului și inovației și facilitând alinierea multisectorială a cadrele de politici publice locale, naționale și europene cu nevoile și interesele tinerilor din mediul rural. În plus, pe parcursul anului în care o comunitate deține titlul de Satul European de Tineret, urmărim dezvoltarea de activități și inițiative care sporesc vizibilitatea, angajamentul și acțiunea strategică a tinerilor din mediul rural, încurajând în același timp o guvernare mai deschisă la cooperarea cu tinerii”.
Victor Cătălin Toma, Coordonator al programului European Youth Village
„La Gală ne-am dorit să punem reflectoarele pe tinerii, lucrătorii de tineret și proiectele cu impact din mediul rural, dar și să creăm un spațiu prietenos de întâlnire, în care să ne cunoaștem, să ne inspirăm unii de la ceilalți, să ne dăm seama că nu suntem singuri și că împreună putem aduce schimbări în comunitățile rurale. Și pentru că programul European Youth Village este mai ales o comunitate, iar tinerii din mediul rural lucrează cel mai bine în rețea, anul acesta, la Gală, am celebrat puterea lui ÎMPREUNĂ.”
Andra Camelia Cordoș, Responsabil Comunicare în cadrul programului European Youth Village
European Youth Village este un program strategic ce urmărește să contribuie la dezvoltarea ecosistemului de tineret din România și Europa. Acesta a fost construit pe baza nevoilor și problemelor tinerilor din mediul rural, fiind adaptat realităților și provocărilor cu care aceștia se confruntă la nivel local, în comunitățile lor, dar și la nivel național și european. Programul a început în 2018 și este coordonat la nivel național de către Asociația pentru Dezvoltare Activă și Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.