13 septembrie 2024
ActualitateTrei cazuri de infecție cu virusul West Nile confirmate în județul Bacău

Trei cazuri de infecție cu virusul West Nile confirmate în județul Bacău

Pe data de 11 septembrie 2024, Direcția de Sănătate Publică a Județului Bacău (DSPJ) a confirmat trei cazuri de infecție cu virusul West Nile. Cele trei persoane afectate sunt o femeie de 77 de ani, din mediul urban, și doi bărbați, de 35 și 55 de ani, din mediul rural. Toate cazurile au avut o evoluție favorabilă și pacienții sunt în afara oricărui pericol.

Măsuri luate de DSPJ Bacău

DSPJ Bacău a inițiat o serie de acțiuni menite să limiteze răspândirea virusului și să informeze populația. Printre acestea se numără:



  • Reinformarea cabinetelor de medicină de familie, precum și a unităților de primiri urgențe, asupra necesității de a îndruma pacienții cu febră prelungită sau cu simptome de meningită ori encefalită către secțiile de boli infecțioase.
  • Solicitarea medicilor de familie să informeze pacienții despre măsurile de autoprotecție, precum instalarea plaselor de țânțari la ferestre, folosirea repelentelor și eliminarea apei stagnante din curți și subsoluri.
  • Notificarea autorităților locale din județ cu privire la necesitatea reluării activităților de dezinsecție pentru a controla populația de țânțari.
  • Informarea Centrului de Transfuzii Bacău despre cazurile raportate.

Ce este virusul West Nile și cum se transmite?

Virusul West Nile este transmis prin înțepătura țânțarilor infectați, care, la rândul lor, se contaminează prin contactul cu păsările infectate. Virusul nu se poate transmite de la om la om prin contact direct.

Infecția este asimptomatică în majoritatea cazurilor, însă aproximativ 20% dintre persoanele infectate pot dezvolta simptome ușoare, precum febră, dureri de cap, dureri musculare și articulare, greață sau vărsături. În cazuri rare, 1 din 150 de persoane poate dezvolta o formă severă de boală, precum meningoencefalita, manifestată prin febră ridicată, dureri de cap, rigiditate la nivelul gâtului, tremor, convulsii și, în cazuri extreme, comă sau deces.

Persoanele cele mai expuse riscului de a dezvolta forme grave sunt cele cu imunitatea slăbită, bolnavii cronici, copiii și vârstnicii.

Măsuri de prevenție pentru populație

DSPJ recomandă populației să ia măsuri de protecție împotriva țânțarilor:

  • Evitarea expunerii la țânțari prin purtarea de haine cu mâneci lungi și pantaloni;
  • Folosirea de soluții repelente și insecticide;
  • Instalarea plaselor de protecție la ferestre;
  • Eliminarea bălților de apă stagnante și a deșeurilor menajere din jurul locuințelor.

Direcția de Sănătate Publică Bacău continuă să monitorizeze situația și îndeamnă populația să fie vigilentă, respectând măsurile de prevenție recomandate pentru a reduce riscul de infecție cu virusul West Nile.



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img