8 ianuarie 2025

„Trebuie sa devenim interesanti in fata studentilor nostri”

– spune prof.univ.dr. Neculai Lupu, rectorul Universitatii „George Bacovia” din Bacau

– Universitatea „George Bacovia” din Bacau. O universitate privata, infiintata cu mari ambitii, in 1992. Au trecut de atunci 24 de ani. Cu suisuri si coborâsuri, cu bune si rele, institutia de invatamânt superior bacauana a rezistat. Mai are forta Universitatea „George Bacovia”?



– Da. Important este ca inca mai suntem aici. Suntem aici si avem planuri mari. Toti suntem concentrati acum pe admitere. Lucram deja la noi programe de pregatire continua a adultilor, sub forma de cursuri post-universitare, de initiere intr-o profesie, de perfectionare si de specializare, finantate de Ministerul Muncii. Vrem sa accesam si noi fonduri, e mult de lucru. Am plecat la drum, inca de la inceput, cu respectarea principiilor de baza din Cartea Alba ( programul de dezvoltare a invatamântului superior pâna in anul 2025) si anume principiul personalizarii, principiul diversificarii si principiul transparentei. Personalizarea are in centrul atentiei atât studentul, cât si profesorul, in sensul ca pe fiecare trebuie sa-l primim ca atare, fiecarui student sa-i dezvoltam personalitatea, sa simta si el ca este cineva, dar si sa-i asiguram conditiile care sa raspunda in mod direct si imediat nevoilor lui. Al doilea principiu il completeaza pe primul si se refera la diversificarea programelor, in baza autonomiei universitare, prin dezvoltarea de activitati si cursuri universitare colaterale, de dezvoltare in directii diverse, in functie de ce cere piata de munca locala. Iar transparenta e tot ce inseamna transferul de informatii directe intre universitate si studenti.

– An de an in universitate au fost schimbari, reorganizari, noi politici administrative, mai ales ca vorbim de o entitate care se autofinanteaza. Cum va orientati, acum, noilor cerinte? Ce strategii intentionati sa aplicati pentru a-i atrage spre studiu pe tineri?

– Da. Asa este. Universitatea noastra are deja o istorie, un trecut si un prezent, va avea si un viitor, asta e clar. Intotdeauna insa, in centrul acestei institutii a stat studentul. E adevarat ca numarul studentilor a scazut de la an la an. Daca prin anii 2008 – 2010 aveam 3.000 de studenti, acum nu mai este tot asa. Insa nu e neaparat vina noastra, a cadrelor didactice universitare. Trebuie sa vedem realitatea si faptul ca in intreaga tara a scazut numarul elevilor, a scazut numarul celor care iau examenul de bacalaureat, a scazut si natalitatea. Analize de acest gen se fac mereu atunci când se lucreaza la programa scolara, la oferta educationala. Implicit si noi, universitatile, in acest context, am fost obligate sa ne reorientam, sa regândim programele de studiu. Ca sa nu mai vorbim, si aici o spun cu cea mai mare sinceritate, despre un alt fenomen, care ne preocupa foarte mult pe noi, universitatile, respectiv reactia ostila a tinerilor fata de scoala, incepând de la invatamântul preuniversitar si continuând cu cel universitar. O reactie ostila ce vine insa dintr-un climat pornit din mediul social – politic in care traim. Tocmai de aceea, tinerii nu mai au modele, sunt derutati, mai ales ca si piata muncii este asa cum e, nu asigura decât foarte putine locuri de munca in domeniul in care s-au scolit. Sigur ca aici trebuie sa intervenim si noi. Ca profesori, trebuie sa ne schimbam din mers modul de a lucra cu studentii, trebuie sa vedem ce este de facut, sa ii atragem catre noi, pentru ca daca suntem rigizi nu facem nimic. Trebuie sa devenim interesanti in fata lor. Sunt profesor universitar de mai bine de 20 de ani. Ani de zile, generatii intregi de studenti, in momentul in care au venit la un curs prima intrebare pe care mi-o adresau era cum va fi la examen. Asta ii preocupa. Ei trebuie sa inteleaga ca important este ce acumuleaza in acesti ani de studiu, cu ce cunostinte vor ramâne, dupa finalizarea cursurilor. Eu, de exemplu, predau la programele de licenta Finante publice, Economie europeana si Drept financiar, iar pe programele de master, Politici fiscale. Iar daca le predau, sa zicem, Impozitele, nu predau pentru ca nu am ce face sau ca asa e programa, ci vin cu exemple, simplific datele, pentru ca ei sa inteleaga ce sunt aceste impozite, unde se platesc, cât, care sunt aceste taxe. Daca ei interpreteaza aceste date doar pentru a sti la examen, nu ma au ca aliat.

– S-au schimbat generatiile? Sunt altfel tinerii, studentii din ziua de azi, fata de cei de acum 10 sau chiar 20 de ani?

– Da. S-au schimbat si e si normal sa se schimbe. S-au schimbat mai ales in modul de gândire. Fiecare generatie isi traieste realitatea. Si eu am copii de liceu, incerc sa-i inteleg. Trebuie sa ne pliem din mers, dupa nevoile lor. Eu cred ca stiu sa ma apropii de studentii mei. Lucrez cu ei dupa principiul ca si profesorul trebuie sa invete de la studenti, nu numai studentii de la profesor. Trebuie sa fii alaturi de ei, sa le vorbesti liber, sa le dezvolti ideea, sa interactionezi cu ei. Altfel ìi pierzi. Pe de alta parte, conteaza foarte mult si modul in care le predai un curs. E important sa ai dialog cu ei, sa comunici, sa aprofundezi ideile, sa le raspunzi la intrebari, sa lucram in echipa.

– Ati deschis subiectul si despre lipsa locurilor de munca. Cum corelati programa scolara, practic oferta educationala, cu cererea de pe piata muncii?

– Trebuie sa ne repliem, asta e clar. Sa discutam cu factorii de decizie de la nivel national. Toti avem acelasi interes public, preocuparea de regândire a programelor educationale in perspectiva. Ne dorim dezvoltare, dar si stabilitate. Pentru ca dezvoltând programe de studii pe ceea ce cere piata muncii, la un moment dat iti creezi si stabilitate. Orice cheltuiala in plus trebuie foarte bine gândita, pentru ca daca destabilizezi bugetul, nu mai rezisti.

Planuri de dezvoltare

– Sunteti un rector la inceput de drum. Ocupati aceasta functie in Universitatea „George Bacovia” din luna februarie a acestui an, ales de Senatul universitatii si numit de Ministerul Educatiei. Ce noutati aduce noul rector Neculai Lupu?

– In primul rând, vin cu o deschidere totala catre comunitatea locala si cu o transparenta totala. Orice universitate, fie ea de stat sau particulara, este de interes public. Deschiderea este cea care ne ajuta sa fim cunoscuti si sa oferim. Eu sunt un tip foarte deschis, care isi respecta toti colaboratorii. Vreau o discutie permanenta cu societatea civila, in care sa se dezvolte idei concrete, care sa duca la o dezvoltare totala a Bacaului, a intregului oras.
In ceea ce priveste organizarea universitatii, imi doresc foarte mult, alaturi de echipa de conducere, sa revenim la o forma de master pe care am avut-o in anii trecuti pentru cei din domeniul sanitar si sa preluam chiar un program universitar de licenta pe acelasi domeniu, program pe care l-a avut Universitatea „Vasile Alecsandri”. Am avea astfel cadre medicale cu doctorat in zona, si chiar profesori de liceu, de chimie, biologie si fizica, cu doctorate, care pot folosi baza noastra materiala si laboratoarele. Imi mai doresc foarte mult sa reinfiintez, sa dezvolt Facultatea de Drept, sa devina de sine statatoare, asa cum era la inceput, in prezent fiind doar parte integranta, ca program de licenta in universitate, pe tot ce inseamna Facultatea de Stiinte Economice, Juridice si Administrative.
Apoi, ne gândim sa dezvoltam programe de studiu pe administrarea de fonduri europene, pentru ca avem informatia, si o sa purtam discutii in acest sens cu Agentia de Plati si Inverventii in Agricultura, ca pentru accesarea de fonduri europene s-a impus ca o conditie de eligibilitate a proiectului, pe anumite programe, ca persoana care se ocupa de acest lucru sa aiba studii superioare, tocmai pentru a sti cum sa foloseasca acei bani. Si in aceste conditii dorim sa avem o colaborare interinstitutionala mai larga si pe pregatirea personalului angajat din administratia publica, pe studii post-universitare.
Totodata, nu vreau sa abandonam ideea, pe care am mai sustinut-o si cu alte ocazii, de infiintare si dezvoltare a ceea ce inseamna clusterele (concentrari de institutii si companii ce apartin unui anumit domeniu, n.r.) pe cercetare si pregatire interdisciplinara.

Taxe mai mici

– Iar pe anul universitar nou 2016 – 2017 ce aduce Universitatea „George Bacovia”?

– In anul universitar nou, Universitatea „George Bacovia” vine cu patru programe de licenta – pe drept, finante banci, management, economia comertului, turismului si serviciilor, si sase programe de master – management financiar contabil, diagnostic financiar si auditul firmei, management – marketing, managementul institutiilor din administratia publica si marketing in afaceri. Ce este foarte important, din acest an am redus si taxele de scolarizare, de la 3.000 de lei, la 2.400 de lei pe tot ce inseamna studii economice, respectiv Finante, Administrarea afacerilor si Management, iar pe Drept, de la 3.300 de lei, la 3.100 de lei.

– Care este echipa cu care lucreaza rectorul Neculai Lupu?
– In prezent, cu 24 de cadre didactice cu contract de munca si alte zece, ca asociati. Jumatate dintre ei sunt fosti studenti de-ai nostri, care acum au ajuns deja conferentiari. Suntem acoperiti cu profesori, pe toate programele de studii. Decanul universitatii este conf. univ. dr. Ramona Florea, iar director pe Departamentul Didactic si de Cercetare, conf.dr. Andreea Melnic. Apoi, este Senatul, este si Consiliul Fondator, si Consiliu de Administratie, am o colaborare foarte buna cu toata echipa.

– Un mesaj catre viitorii studenti, dar si catre cei care studiaza deja in Universitatea „George Bacovia”?

– Ii astept pe toti cei care cunosc, dar si pe cei care nu cunosc institutia noastra, sa aiba incredere in Universitatea „George Bacovia”, sa aiba incredere in noua echipa de conducere care vrea sa dezvolte universitatea, nu sa o inchida, cum cred unii. Eu sunt optimist. Altfel nu as fi intrat in aceasta lupta. Sunt bacauan, ma cunoaste lumea, si mi-ar fi rusine sa ies pe strada si sa spuna cineva ca am esuat. Nu vreau asa ceva. Mai am trei ani pâna la pensie, dar ma simt mult mai tânar. Si am mult de munca. Nici nu am timp sa ma gândesc la pensie. Nu am cum.

Oferta educationala pentru anul universitar 2016 – 2017 a Universitatii „George Bacovia”:
Studii de licenta:
– Finante si banci (acreditate) – 50 de locuri
– Economia comertului, turismului si serviciilor (acreditate) – 75 de locuri
– Management (acreditate) – 75 de locuri
– Drept (autorizat sa functioneze provizoriu) – 75 de locuri
Studii de master:
– Management financiar contabil (acreditate) – 75 de locuri
– Diagnostic financiar si auditul firmei (acreditate) – 50 de locuri
– Managementul institutiilor din administratia publica (acreditate) – 50 de locuri
– Managementul afacerilor (acreditate) – 50 de locuri
– Management – marketing (acreditate) – 50 de locuri
– Marketing in afaceri (acreditate) – 50 de locuri
Prima sesiune de inscriere: pâna pe 31 iulie 2016
A doua sesiune de inscriere: 1- 24 septembrie 2016
Concurs de admitere pe baza de dosar.

Dotarea Universitatii „George Bacovia”
– sase amfiteatre, in unul dintre acestea functioneaza si Clubul studentilor
– 15 sali de curs, in care exista si un simulator de sala de judecata, sala de lectura, centru de consiliere, laborator de criminalistica
– laborator de management
– laborator de comert, turism, servicii
– laborator de contabilitate si informatica de gestiune
– laborator Finante si Banci
– biblioteca

Pentru cei care nu il cunosc pe prof. univ. dr. Neculai Lupu:

A urmat cursurile Liceului Teoretic Moinesti (1968 – 1972), apoi pe cele ale Facultatii de Stiinte Economice la Universitatea „Al.I.Cuza” Iasi (1974 – 1978). Imediat dupa, s-a inscris la Facultatea de Drept, tot in Iasi, pe care a absolvit-o in 1983.
A lucrat ca economist la Administratia Financiara Vaslui (1978 – 1982), a plecat de acolo prin demisie („un adevarat act de curaj pe vremea lui Ceausescu”, dupa cum marturiseste acum râzând) pentru a incerca o „revolutie agrara” in agricultura, tocmai in judetul Calarasi. In 1985 se stabileste in Bacau si se angajeaza la Fabrica „Partizanul”, Sef birou contabilitate, iar din 1988 devine contabil sef. „Asa m-a prins si Revolutia din 1989, contabil sef, dar la REMAT, declara in continuare. Apoi, din 1990, fara sa visez vreodata, am devenit om politic.” A fost deputat de Bacau in primul Parlament al României (1990 – 1992), a infiintat apoi, in Bacau, Consiliul Judetean, fiind astfel primul presedinte al acestei institutii, din 1992 pâna in 2004, trei mandate. In paralel, in 1996 a fost cooptat lector asociat la Universitatea „George Bacovia” si a ramas aici profesor „cu carte de munca din 2004 de când m-am lasat si de politica, si de administratie. De atunci numai asta fac: sunt profesor universitar”, mai adauga. Intre anii 1996 – 2000 sustine si doctoratul in economie, specializarea Management, la Universitatea din Galati, unde si-a urmat profesorul coordonator de lucrare. Este autor de cursuri de formare si pregatire profesionala, dar si a numeroase publicatii stiintifice din domeniul economic. In cariera sa didactica a participat an de an la conferinte si simpozioane interne si internationale, unde a prezentat diferite lucrari, studii de caz si proiecte.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img