23 ianuarie 2025

Tratat in spital cu medicamente de acasa

Sanatatea „gratuita” se plateste scump

Un bolnav care si-a cumparat medicamente de peste 2000 de lei, desi era internat si ar fi trebuit tratat gratuit in spital, incearca sa-si recupereze banii. Bonurile de la farmacie nu-i sunt de niciun folos. Procedura de decontare este complicata si in defavoarea pacientilor. De cealalta parte, reprezentantii spitalului sustin ca s-a cheltuit dublu cu acest pacient fata de cât plateste Casa de Asigurari de Sanatate.



Misu Taralunga, din comuna Letea Veche, are 71 de ani si sufera de ciroza hepatica. In acest an a fost internat de trei ori in Spitalul Judetean de Urgenta (SJU). Familia pacientului sustine ca, de fiecare data, a fost nevoita sa cumpere diverse medicamente pe perioada spitalizarii. Aceasta, in ciuda faptului ca bolnavul este pensionar, deci si asigurat medical. „Sotul meu a fost internat in ianuarie, februarie si mai, ne-a declarat Lucica Taralunga. De fiecare data a trebuit sa-i cumpar medicamente cât a stat pe patul de spital. Numai in luna mai am cheltuit peste 2000 de lei.” Rudele au aflat cumva, la ultima externare, ca ar putea cere decontarea medicamentelor cumparate pentru bolnav pe perioada spitalizarii. „I-am cerut medicului din sectie sa semneze si sa recunoasca faptul ca ne-a trimis la farmacie sa aducem medicamente, a mai spus Lucica Taralunga. Ne-a spus ca nu semneaza asa ceva.”

„Retete” pe fituici

Femeia a pastrat „prescriptiile”. Acestea sunt diverse biletele, pe bucati de hârtie sau chiar pe formulare de retete. Formularele nu au nicio valoare, insa, nefiind completate corect, ci având scris doar numele medicamentului si parafa medicului. „Alta data nici nu mi-a scris pe nimic. Mi-a dat doar o bucata din cutia medicamentului, pe care scria numele.” Prin urmare, cererea de decontare a medicamentelor nu a avut succes. Sotia bolnavului a pastrat si mai multe bonuri de la farmacii, unele dintre acestea de valoare considerabila. Din pacate, dovezile pe care le-a prezentat pâna acum nu au ajutat-o sa recupereze nici macar o parte din cheltuielile cu internarea.

Spitalul are regulile sale

Reprezentantii SJU au explicat ca in fisa bolnavului se precizeaza ca pacientul a primt tratament din partea spitalului. „Pacientului i s-a asigurat tratamentul afectiunii pentru care s-a internat, a declarat Mirela Romanet, purtator de cuvânt al SJU Bacau. Medicamentele pe care familia spune ca le-a cumparat sunt pentru diabet sau afectiuni oncologice. Acestea se dau prin programe de sanatate. Ar fi trebuit sa vina cu medicamente primite pe retete din ambulatoriu, de la medicul de familie sau de la alti specialisti. In luna mai, spitalul a cheltuit cu acest bolnav 3000 de lei, in conditiile in care Casa de Asigurari plateste pentru acest caz 1400 de lei. In ceea ce priveste decontarea medicamentelor cumparate de pacient, precizam ca nu se indeplineau conditiile pentru aceasta.” Sotia bolnavului spune, insa, ca acesta nu era in evidenta cu diabet si nu primea tratament. „La internare i s-au facut analize si mi s-a spus sa-i iau medicamentele astea pentru diabet din farmacie.”

Legea da drepturi, nu si curaj

Potrivit legii, asiguratii au dreptul sa beneficieze de rambursarea tuturor cheltuielilor efectuate pe perioada spitalizarii cu medicamentele, materialele sanitare si investigatiile paraclinice. Pentru aceasta, ei trebuie sa depuna o solicitare la spital si sa ataseze retetele eliberate de medicul curant, dar si avizul sefului de sectie. Pacientii internati ar trebui sa le solicite medicilor retete atunci când li se indica sa-si cumpere medicamente. Numai ca, multi dintre acestia nu indraznesc sa-si sustina drepturile, pentru a nu supara personalul medical.

Credeti ca este normal ca pacientii internati sa-si cumpere medicamente si materiale sanitare desi sunt asigurati medical?

Vasilica Neacsu:
„Am auzit ca nu prea sunt materiale sanitare in spitale si oamenii trebuie sa-si cumpere câte ceva. Toata lumea stie ca spitalul sanitar este intr-o situatie delicata. Speram sa se rezolve.”

Maria Popa:
„Am auzit ca pacientii ajung sa-si cumpere de la farmacii ce au nevoie prin spitale. Cred ca de vina este criza.”

Dorina Cascaval:
„Nu este normal, dar sistemul sanitar sufera. Si asa sunt oamenii napastuiti, au salarii si pensii mici. Daca tot platesc la Sanatate, sa li se asigure sanatatea.”

Tratat in spital cu medicamente de acasa



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img