Tratamentul chirurgical al cataractei

Dr. Silvia Sălceanu, medic specialist Oftalmologie, Arcadia

Cataracta reprezintă opacifierea cristalinului, proces ce are loc gradual. Conform Organizaṭiei Mondiale a Sănătăṭii, cataracta este situată pe locul al doilea ca motiv de scădere a vederii, urmată de glaucom, degenerescenṭa maculară legată de vârstă şi retinopatia diabetică. Pacienţii cu cataractă văd ca printr-un geam aburit, vederea putând scădea până la percepţia doar a unor umbre. Un alt simptom poate fi un disconfort apărut la soare puternic sau la zăpadă. Cataracta trebuie deosebită de alte patologii care pot avea simptome asemănătoare, de aceea un consult oftalmologic trebuie făcut la primele semne de scădere a vederii.

Tratamentul cataractei este doar chirurgical. Procedura durează 30 de minute, sub anestezie locală.



Pacienții trebuie să facă un set minim de analize preoperatorii și un consultul cardiologic preoperator, pentru a exclude patologii cardiace ce ar putea interfera cu realizarea operaţiei de cataractă în siguranţă.

În cazul pacienților cu patologii ce nu permit operaţia sub anestezie se face anestezie generală, în condiţii de maximă siguranţă.

Operaṭia de cataractă prin facoemulsificare

Se fac 3 incizii: una principală de 2.2 mm şi 2 sideporturi de 1.2 mm. Se decupează un capac la sacul ce conṭine cataracta. Prin capacul creat (capsulorexis) se introduce vȃrful de facoemulsificare ce fragmentează cataracta și o aspiră. În sacul curăṭat complet de conṭinut se implantează cristalinul artificial, o lentilă de plastic cu proprietaṭi refractive. Totul este posibil cu ajutorul unui aparat performant de facoemulsificare, fragmentarea cataractei fiind realizată cu ultrasunete. Recuperarea este rapidă, pacientul putându-se bucura de vederea îmbunătățită din primele zile postoperator.

Operaṭia de cataractă extracapsulară

Dacă cataracta are o duritate excepṭională, vederea fiind scăzută de cȃṭiva ani, se poate alege procedeul extracapsular ce implică anestezie retrobulbară, realizarea unui şanț scleral şi a unei incizii mari de 10-12 mm. Cristalinul opacifiat se extrage folosind ansa cu apă. Cristalinul artificial se pune la fel ca la facoemulsificare, în sac. La finalul procedurii se pot pune 2-3 fire de sutură pentru închiderea în siguranṭă a ochiului.

Recuperarea după operaṭia extracapsulară este mai lungă, disconfortul ocular poate persista prima săptamȃnă postoperator. Pacientul poate rămȃne cu astigmatism considerabil ce se poate corecta doar cu ochelari. Avȃnd în vedere aceste incoveniente, operaṭia extracapsulară se alege întotdeauna cȃntărind bine avantajele/riscurile şi discutȃnd îndelung opțiunile cu pacientul.

Chirurgia cataractei este realizată conform ultimelor protocoale moderne, astfel că riscurile şi complicaṭiile pot apărea extrem de rar. Sala de operaṭie, aparatul de facoemulsificare şi instrumentele folosite sunt de ultimă generaṭie pentru a oferi maximă siguranṭă pacientului.

Pentru informații și programări, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

Dr. Silvia Sălceanu, medic specialist Oftalmologie, Arcadia