25 decembrie 2024

TRATAMENT in deplasare: Autoritatilor NU LE PASA de bolnavii de CANCER!

Ca si cum nu ar fi de ajuns ca sufera de o boala cumplita, de un an bolnavii de cancer care necesita radioterapie au accesul ingradit la aceasta. Doar cei care dispun de resurse financiare au sansa de a beneficia de radioterapie. Si aceasta deoarece ei trebuie sa mearga la Iasi, la Cluj ori Bucuresti pentru a primi tratamentul cu raze Roentgen.

La 31 iulie 2010 autorizatia de functionare a sursei de cobalt (aparatul folosit in tratamentul bolnavilor de cancer) din compartimentul de Radioterapie al Spitalului Judetean de Urgenta a expirat. Pentru ca aparatul era foarte vechi, pe cale sa-si dea duhul, Comisia Nationala pentru Controlul Activitatii Nucleare (CNCAN) nu i-a mai reinnoit autorizatia. El trebuia inlocuit cu altul nou, dar aceasta minune nu s-a intamplat. Bolnavilor li se recomanda sa mearga in centrele universitare din tara care au un asemenea aparat. Numai ca pentru cei mai multi dintre ei nu este atat de simplu. "Eu o am pe mama mea operata de cancer si trebuie sa faca 30 de sedinte de radioterapie, ni s-a plans Elena M. Am fost si la Iasi, si la Bucuresti cu ea ca sa o programeze. Mi s-a spus, insa, ca nu pot sa o interneze si ca doar in ambulatoriu exista posibilitatea de a-i face radioterapie. In ambulatoriu inseamna ca in fiecare zi sa o duc si sa o aduc de la spital. Deci trebuie sa stam amandoua la un hotel ori sa ne cautam o gazda. Cazarea ne-ar costa 150 de lei pe zi. La aceasta se adauga cheltuielile cu mancarea, cu transportul. Va inchipuiti cat ne-ar costa? Ar trebui sa facem imprumut la banca! Este cumplit! Toti bolnavii se plang intre ei ca nu au bani ca sa mearga la tratament. Ti se rupe inima!"



SJU, mereu in evidenta MS

Necesitatea reabilitarii sectiei de Oncologie, precum si ridicarea unui alt buncar in care sa fie instalat un aparat nou, performant, de radioterapie a aparut ca o prioritate cu multi ani in urma. Ministerul Sanatatii a fost informat inca din 2004 ca se impun investitii in compartimentul de cobaltoterapie al SJU. Spitalul, Directia de Sanatate Publica si Consiliul Judetean au facut demersuri pentru obtinerea de fonduri inca de pe atunci, dar s-au primit numai promisiuni. Ministerul a dat mereu asigurari ca SJU se afla in evidenta pentru dotarea cu aparatura. Inca din 2006 a fost aprobata reabilitarea compartimentului. Desi hotararea de guvern a fost publicata in Monitoriul Oficial, nu s-a concretizat nimic in 2007. In anul urmator, spitalul a fost avertizat de CNCAN ca nu va primi autorizatie pentru cobaltoterapie, iar acesta a anuntat MS despre pericolul inchiderii compartimentului. MS a trimis doar o adresa linistitoare, in care dadea asigurari ca SJU este in evidenta pentru dotare. Pentru a nu pune lacat pe usa inca de atunci, SJU a achizitionat o sursa de iradiere folosita de la Spitalul Clinic Judetean Timisoara, ceea ce i-a permis sa mai lungeasca boala pana pe 31 iulie 2010.

Proiectul a murit in parlament

In ianuarie 2008 cel mai remarcabil proiect stabilit de catre conducerea de atunci a spitalului era acela care viza sectia de Oncologie si compartimentul de Cobaltoterapie. In cursul anului 2008 ar fi trebuit sa fie inceputa constructia unei noi cladiri unde sa functioneze cele doua sectii. Investitia fusese aprobata in comisiile de sanatate din Camera Deputatilor si Senat si urma sa fie supusa dezbaterii plenului Parlamentului. "Pentru noua cladire exista deja un studiu de fezabilitate de mai multi ani pe care il vom reface, ne-a declarat la vremea respectiva Dan Stoica, managerul de atunci si de acum al spitalului. Costul noii cladiri a fost evaluat la aproximativ 6 milioane euro. Investitia va fi demarata cu siguranta in 2008". Ulterior, insa, guvernarea s-a schimbat iar proiectul a fost abandonat. Abordarea lui a fost reluata mai tarziu la nivelul conducerii Consiliului Judetean.

Pacientii isi varsa amarul pe spital

In vara lui 2009, a vizitat SJU ministrul de atunci al Sanatatii, Ioan Bazac. Acesta a promis finantare pentru un centru regional de oncologie si radioterapie la Bacau. Dupa o luna, Ioan Bazac a lasat locul altui ministru, care nu a preluat si promisiunile odata cu fotoliul. In 2010, sectia s-a inchis, iar bacauanii cu diferite forme de cancer au inceput sa umple listele de asteptari de la clinicile si spitalele din alte judete. Nemultumirile lor si ale rudelor lor se revarsa asupra spitalului. “Primim mereu semnale de la cei afectati de inchiderea compartimentului, a declarat Mirela Romanet, purtator de cuvant al SJU Bacau. Investitia este insa prea costisitoare pentru a fi suportata doar de spital.”

"Ministerul Sanatatii nu ne-a dat un leu in ultimii 3-4 ani, dar daca intrati pe site-ul ministerului veti vedea ca judetul Bacau este al doilea dupa Cluj, ca investitii in Sanatate, la o diferenta de o suta-doua de milioane de lei vechi. Investitii realizate din bugetul propriu, nu din bugetul MS, cum s-a intamplat in judetul Cluj", arata Dragos Benea, presedintele CJ Bacau.

Prioritate la nivel declarativ!

Ministerul Sanatatii a anuntat ca anestezia-terapia intensiva si oncologia sunt prioritatile acestui an in materie de investitii. Cand s-au impartit banii, la inceputul anului, SJU a fost uitat. In aceste conditii, singura sansa pentru dotarea compartimentului este un parteneriat public-privat. In sedinta din 22 iunie, presedintele Dragos Benea a propus proiectul „Modernizarea si dotarea buncarului de iradiere din Compartimentul de Cobaltoterapie al Spitalului Judetean de Urgenta Bacau”, avand speranta unui contract cu o firma din Italia. "Nu va spun o noutate, aceasta sectie de la Spitalul Judetean de Urgenta, astazi, este un dezastru", declara Benea, in plen. Modernizarea si dotarea buncarului ar costa circa 4 milioane de euro, bani pe care CJ Bacau nu-i are, motiv pentru care "ne propunem prin acest demers sa realizam investitia si cu surse private. Practic, sa folosim, daca pot sa-i spun asa, noua lege a parteneriatului public privat." Dar nu a fost sa fie. Legea respectiva nu slujeste intereselor comunitatii. "Am primit de la Guvern doua raspunsuri care nu ne permit sa mergem mai departe, arata Dragos Benea. Legea parteneriatului public-privat nu poate fi aplicata acum, este incompleta."

Lege noua, trimisa la modificat!

De fapt, ce s-a intamplat? CJ Bacau a informat Unitatea Centrala pentru Coordonarea Parteneriatului Public-Privat (UCCPPP), aflata in subordinea Secretaritului General al Guvernului, ca intentioneaza sa incheie parteneriatul cu o firma privata. UCCPPP raspunde, pe 12 iulie, ca exista un proiect de hotarare de guvern pentru modificarea HG 1239/2010 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 178. Iar acest proiect se afla in plin proces de avizare, deci trebuie sa astepte. Adresa e semnata de Mihai Prisacariu, director general al UCCPPP. Cei de la CJ Bacau insista si trimit Guvernului informatii suplimentare, iar pe 25 iulie, soseste a doua adresa de la "Unitatea Centrala" in care li se explica istoricul legii, ce intentii au avut parlamentarii si cum au vrut ei sa initieze un act normativ "prin care sa stabileasca un cadru real, concret, simplu si transparent de promovare si derulare a proiectelor de interes public" in regim de parteneriat public-privat. Nu intelegem, din text, cine i-a impiedicat.

Avem probleme cu achizitiile

Legea 178 a fost adoptata in octombrie 2010, apoi s-a reorganizat UCCPP, au aparut si normele, dupa care Comisia Europeana au atentionat autoritatile romane ca Legea 178/2010 "ridica probleme de conformitate cu prevederile europene in materia achizitiilor publice". Actul normativ a fost modificat, dar expertii au atras atentia, din nou, sa nu se demareze niciun proiect PPP la nivel national pana nu se clarifica legea, mai exact pana nu se modifica si normele. Concluzia e ca nu stim sa facem legi corecte si transparente. Sau nu vrem, cand e vorba de achizitii publice. Dragos Benea ramane, totusi, consecvent intentiei de a reabilita Radioterapia. "Este un obiectiv de prioritate zero pentru Consiliul Judetean (CJ) Bacau", declara el, adaugand ca isi doreste sa rezolve problema pana la sfarsitul anului. Asta ar insemna ca normele sa fie modificate rapid, ceea ce nu pare posibil vazand lenea, incremenirea celor care fac si desfac HG, apoi, ca CE sa le dea unda verde, CJ Bacau sa gaseasca o firma dispusa sa investeasca in buncar in ideea ca isi va putea recupera banii si va obtin profit candva etc. In timp ce autoritatile nu reusesc sa-si dea mana si sa deschida in acelasi timp punga pentru realizarea unei investitii atat de necesare, pacientii umbla prin alte spitale sau renunta la tratament daca nu au bani. Dupa cum ne-au declarat medicii specialisti, cu orice zi petrecuta pe o lista de asteptare, sansele unui bolnav de a invinge cancerul scad.
Doina Mincu
Silvia Patrascanu
Elena Tintaru



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img