În imaginea surprinsă la finele anilor ’70 în centrul Bacăului, vedem un moment semnificativ din istoria urbanistică a orașului, reflectând atât trecutul, cât și viitorul său. Fotografia surprinde o stradă animată de trecători, dar marcată de un proces inevitabil de transformare.
În prim-plan, se află o clădire veche, probabil cu o istorie îndelungată, specifică arhitecturii urbane de la începutul secolului al XX-lea. Cu toate acestea, fațada sa arată semne clare de degradare, pregătind locul pentru schimbările majore care urmau să vină. Această clădire a fost demolată după realizarea fotografiei, ca parte a unui proiect de modernizare și lărgire a străzii.
Decizia de a demola această clădire a avut ca scop atât fluidizarea traficului rutier, cât și crearea unui spațiu pentru noile construcții comuniste, caracteristice acelei perioade. În locul acestei clădiri, s-a ridicat blocul Select, o construcție modernă, care urma să devină un simbol al noii ere urbane a Bacăului.
În fundal, se observă Hotelul Decebal, o altă clădire emblematică a orașului, care domină peisajul cu structura sa impunătoare. Hotelul Decebal, finalizat în anii ’70, reprezintă stilul arhitectural comunist, fiind un simbol al modernizării rapide prin care trecea Bacăul în acea perioadă.
Pe panoul din dreapta imaginii, se poate citi inscripția „ȘANTIERUL DE MUNCĂ PATRIOTICĂ AL TINERETULUI”, ceea ce indică implicarea tineretului în proiectele de construcții și dezvoltare ale orașului, conform ideologiei comuniste care promova munca patriotică ca pe un ideal național.
Această imagine este un martor tăcut al schimbărilor profunde care au transformat Bacăul, de la un oraș cu clădiri vechi si degradate, la un centru urban modern, cu arhitectură uniformizată și influențe comuniste evidente. Transformările din acea perioadă au fost adesea controversate, dar au conturat definitiv identitatea urbană a Bacăului, așa cum o cunoaștem astăzi.