18 ianuarie 2025

Transferuri pe banda rulanta in scolile bacauane

Unii revin de unde au plecat, altii abia isi incearca norocul

Migratia elevilor a devenit o constanta in sistemul de invatamant. Din ce in ce mai multi copii aleg sa se intorca, alaturi de parintii lor, din strainatate, din cauza problemelor cauzate de criza economica. Altii, in schimb, se muta in alte judete din tara. Sunt insa si cazuri care aleg sa se scolarizeze "afara", dar tot pentru ca familia este nevoita sa isi caute un loc de munca bine platit. La Inspectoratul Scolar Bacau zilnic se inregistreaza dosare noi, dar se semneaza, de cealalta parte, si cereri de transfer in alte scoli din afara judetului.



Din datele furnizate de Inspectoratul Scolar Judetean reiese ca numai in acest an scolar 2011-2012 au revenit in scolile din Bacau 95 de elevi. "Cea mai mare parte a copiilor reintegrati in invatamantul bacauan sunt din Italia. Alti 11 sunt din Spania, 5 din Grecia, 2 din Franta si 4 din Marea Britanie", a declarat Agurita Dinu, de la Serviciul Plan Scolarizare. Cei mai multi elevi sunt acum inscrisi in clasele I-VIII si numai in jur de 25, in licee. Unitatile de invatamant cu cel mai mare aflux de inscrieri sunt Scoala “Mihail Sadoveanu” Bacau, Scoala “Ghita Mocanu” Onesti. Ca licee, primele locuri sunt ocupate de colegiile Economic "Ion Ghica, Pedagogic “Stefan cel Mare” si "Anghel Saligny", toate din Bacau, dar si Colegiul Tehnic "Grigore Cobalcescu“ si Liceul Teoretic "Spiru Haret", ambele din Moinesti. "La restul situatiei privind elevii plecati in strainatate sau veniti din alte judete, inca se mai lucreaza", a mai spus Agurita Dinu.

Statut de auditori

Potrivit metodologiei, copiii reveniti din strainatate sunt inscrisi in clasa imediat urmatoare celei terminate "afara", dupa care s-ar fi facut echivalarea. Inregistrarea dosarului se face la Inspectoratul Scolar, iar apoi acesta este trimis la Ministerul Educatiei, pentru echivalare de studii. Poate dura si trei luni de zile pana cand Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor Bucuresti isi da avizul. In tot acest timp, elevii raman in unitatea scolara unde au fost acceptati/repartizati. Singura conditie este ca scoala sa nu depaseasca numarul de 25-30 de elevi pe clasa, conform legii. Pana primesc avizul, elevii in cauza au statut de auditori – nu primesc note in catalog, nu dau lucrari de control, ci doar asista la orele de curs.
Roxana Neagu

In anul scolar trecut, au plecat in alt judet 678 de elevi, alti 268 au plecat in strainatate, 357 au venit in bancile din scolile bacauane din alte judete, iar alti 54 au revenit din strainatate. Cei mai multi sunt din invatamantul primar si din mediul rural.

La unitatea scolara unde se inscriu acesti elevi ajunge dosarul care trebuie sa contina, printre altele, foaia matricola in original de la scoala unde acestia au studiat, pentru toti anii/semestrele parcursi(se), traduceri legalizate dupa aceste documente si copii dupa pasaport si dupa certificatul de nastere al copilului.

"Fata de Italia, unde am studiat eu doi ani, aici, acasa, e mai bine. Acolo relatiile dintre profesor si elev sunt neobisnuite. Cadrele didactice nu sunt respectate. Am fost socat sa aud elevi injurand profesori. Apoi, se faceau unele ore foarte mult, cum ar fi Latina sau Sociologia, de ajungeai sa te plictisesti. In plus, colegilor mei nu le pasa deloc ce note luau. Nu exista deloc concurenta intre elevi."
Ciprian Alin Bogdanescu, elev "stranier" revenit in bancile unui liceu din Bacau

"La noi au venit elevi din Italia si Anglia. S-au integrat foarte bine. Sunt copii buni. Suntem deschisi tuturor, mai ales ca vom fi finantati per elev."
prof. Neculai Terente, director Colegiul Economic "Gr. Antipa"

"Noi avem astfel de elevi, in clasele de a IX-a, repartizati de Inspectoratul Scolar, si in clase de a X-a, pe profil tehnic. Doar un elev este la matematica-informatica, in clasa a IX-a."
prof. Gheorghe Ilcos, director adjunct CTC "N.V. Karpen"



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img