– spune Costel Mircea Bârsa, sef STS Bacau intre anii 2001-2009.
Absolvent al Scolii Generale nr.3 Bacau, a Liceului de Cai Ferate Bucuresti, angajat la Ministerul Transporturilor, ulterior student la Academia Militara – electronica si transmisiuni, cu licenta in 1981, repartizat in Buzau pâna in 1984, an in care vine in Bacau, pâna in 1988, apoi iar Bucuresti, la Comandamentul Trupelor de Transmisiuni, perioada in care a lucrat si la Turceni, la Intreprinderea de Electrocentrale, iar din 1990, ramâne in Bacau, unde se si casatoreste (in acelasi an). Pâna in 2001 a fost ofiter la Batalionul Transmisiuni si de atunci, timp de noua ani, pâna in 2009, când iese la pensie, Costel Mircea Bârsa a condus Serviciul de Telecomunicatii Speciale Bacau (STS, cum este cunoscuta aceasta institutie). Un bun ofiter, un comandant, un specialist.
Ati lucrat toata viata in transmisiuni. Si nu orice fel de transmisiuni, ci numai speciale. Ati avut mereu prima legatura pe firul rosu. Ce operatiuni speciale practica acum Costel Mircea Bârsa?
De când am iesi la pensie? (Râde, n.r). Nimic deosebit. Pescuit, gradinarit. Dar nu la nivel de performanta, ci doar ca amator. Duc o viata linistita. M-am rupt de ce inseamna serviciu militar. Doar mai tin legatura cu unii colegi, cadre active, cu fosti colaboratori, sunt si seful rezervistilor STS pe Bacau. Nu am dezamagiri si pe strada merg cu fruntea sus. Acum, la pensie, am imbinat in viata privata cunostintele dobândite in timpul practicarii profesiei. Am facut toate instalatiile cu mâna mea, la casa lasata mostenire de mama, unde imi petrec mai tot timpul. Pot sa dau si discoteca. Insa nu asigur nicio legatura pentru presedinte de aici, din curtea mea. Chiar daca as putea… (zâmbeste, n.r.). Dar numai cu sprijinul STS-ului care trebuie sa-mi inchirieze niste circuite speciale.
Serviciul de Transmisiuni Speciale – STS si Serviciul Român de Informatii – SRI. Frate si sora sau doua institutii total distincte? In Bacau, aceste doua structuri functioneaza in aceeasi cladire. Exista legaturi intre ele?
Nu. Fiecare entitate este de sine statatoare. Fiecare are rolul ei in România, fara a se intercala. Colaborarea intre cele doua institutii este minora. Inainte a fost Securitatea, in cladirea din Bacau la care faceti referire. In 1990, aceasta institutie s-a desfiintat, au aparut alte structuri, printre care si STS, care a fost preluat de Armata. Practic, SRI-ul este institutia statului care asigura securitatea României, prin obiective foarte clare, iar STS este cea care asigura transmisiunile speciale si care protejeaza convorbirile. Nu le asculta, ci doar le protejeaza. Speciale sunt doar echipamentele care asigura legaturi telefonice sigure si stabile.
Himera dumneavoastra? Ati avut, câteodata, iluzii, vise, fara temei, fara sorti de izbânda?
Nu. In general, cam ce mi-am planificat, am si realizat. Sunt realist, nu sunt un vânator de himere. Asa am fost dintotdeauna. Am facut ceea ce am vrut, toata viata. Si inca mai fac.
STS, ca entitate, este considerata practic centrala telefonica a statului. Cât ati fost sef, pe Bacau, al acestei institutii, cine v-a raspuns la celalalt capat al firului?
Exista o centrala telefonica, prin care se face legatura intre cei care ne conduc. Cine a fost mereu la celalalt capat al firului? O operatoare. Mereu la celalalt capat al acestui fir este o operatoare. Prin sistemul de telecomunicatii speciale doar se face legatura. De exemplu, când presedintele Traian Basescu venea in Bacau, si a venit mai ales la inundatii si dupa, avea telefon STS, operativ, in orice zona a judetului. Sau lui Calin Popescu Tariceanu, la fel, când venea la noi, i se punea la dispozitie un telefon special, pentru a se putea face legatura telefonica cu seful statului sau alt demnitar.
Haideti sa stabilim exact. Toata lumea e constienta, sau macar se intreaba, ca telefoanele sunt ascultate. Am convenit ca STS doar protejeaza convorbirile. Dar cine ne intercepteaza pâna la urma?
Nu exista telefon care sa nu poata fi ascultat. Convorbirile, mesajele, ramân permanent inregistrate, pentru ca orice operator de telefonie are aparatura necesara de stocare a informatiilor. Cum Serviciul 112, care functioneaza prin STS, are aceasta posibilitate, iar orice mesaj sau convorbire prin acest Numar Unic poate fi ulterior proba in instanta, la fel cred ca procedeaza si SRI, atunci când cineva devine o problema pentru siguranta nationala. Nu cunosc exact sistemul lor, gândesc doar tehnic problema. Cum credeti ca au aparut, in dosarele de coruptie, de exemplu, convorbiri din 2008, din 2009? Prin Legea 92/1996, STS nu se ocupa cu ascultarea telefoanelor. Nu are nici tehnica si nici posibilitati. STS-ul este doar cel care se ocupa cu organizarea legaturilor pentru inaltii demnitarii, pentru diplomati, prefecturi, Institutia Presedintiei, administratii locale, primarii.
Câti demnitari au telefoane speciale de la STS?
Toti. Cât sunt pe functie, sunt obligati ca toti sa aiba telefoane de la STS. Dar nu vorbim de parlamentari. Despre ei nu cunosc ca ar fi dotati de catre STS. Presedintele, primul ministru, diplomatii, acestia au sigur. Nici ministrii nu au. In ministere, ministrii au telefoane operative, care exista in institutie. Iar STS-ul, prin tehnica pe care o are, asigura operativitate suta la suta, fara intreruperi, si o secretizare absoluta a convorbirilor. De aceea STS lupta ca telefoanele sa nu fie ascultate. Le protejeaza doar si nu le asculta, repet. Din câte stiu eu, aceste convorbiri nici nu sunt puse la dispozitia SRI. Exista insa posibilitatea asigurarii protectiei la penetrare a sistemului de comunicatii speciale, protectie asigurata de catre o unitate speciala la solicitarea beneficiarilor.
Este politizat acest serviciu? Daca tot vorbim de inalti demnitari, de presedinte, de primul ministru…
Prin lege, nu. Dar sa nu uitam ca toti sefii de la aceste institutii, inclusiv STS, sunt numiti de presedinte. Eu garantez insa pentru cunostintele tehnice ale sefului STS, dar si ale oamenilor din subordine. In rest, nu stiu cum e.
Traim intr-o societate in care siguranta nationala exista? Sau putem vorbi aici de o himera?
De siguranta nationala se ocupa Sistemul National de Aparare, care are in subordine toate institutiile; de la SRI, SIE, STS, Jandarmerie, Politie, Armata etc. Si fiecare are atributiuni specifice. SRI-ul se ocupa cu siguranta interna, SIE, cu cea externa. Asa cum SIE are oameni in toate statele lumii, cred ca si SRI are oameni in toate institutiile interne de interes national. Eu, personal, desi am lucrat in acelasi sediu, nu cunosteam angajatii care lucrau la SRI. Himera? Nu. Aici nu te joci. Fiecare este cu responsabilitatea lui si raspunde pentru asta.
Suntem manipulati de oamenii care ne conduc, de politic, in general?
Traim intr-o societate corupta, in care manipularea este constanta. Asta-i societatea româneasca! Cel mai grav este ca atunci când ai opinii, când incerci sa razbati si sa-ti faci dreptate, totul se darâma ca un castel de nisip. Asta doare. De aceea spun ca suntem o natie corupta. Cred ca ar trebui sa procedam ca in Singapore. Toti oamenii corupti, nu spun care anume, se stiu ei, sa fie impuscati la zid si apoi sa o luam de la zero. Altfel nu se poate. Sa o luam de la capat si sa ne vedem, in final, de treaba. Daca nu, o sa ajungem la fundul cel mai de jos al sacului.
Nascut 28 septembrie 1955. Casatorit in 1990, pe 29 septembrie. Sunteti pregatit de marea sarbatoare din familie? 60 de ani si nunta de argint.
Da. Asa a fost si acum 25 de ani.
La multi ani, domnule colonel Costel Mircea Bârsa!