27 ianuarie 2025

Tradiţionalism şi modernitate, la Colegiul Naţional de Artă „George Apostu”

Într-o epocă a multiculturalităţii, tradiţiile îşi au şi ele rostul lor. Ele sunt indispensabile păstrării filonului naţional şi a identităţii unui popor. Prin urmare, cea de-a XIII-a ediţie a Concursului Judeţean „Măşti” derulat de către Colegiul Naţional „George Apostu” vine să aducă în inimile participanţilor fărâme de tradiţii româneşti multiseculare.

Prinsă în acest an sub egida aniversării celor 60 de ani de existenţă a Colegiului Apostu, expoziţia a adunat 240 de măşti. Ele au fost realizate de către elevi ai claselor V-XII din 20 de instituţii de învăţământ de pe cuprinsul judeţului Bacău. Miercuri, 6 decembrie, în pauza de la ora 12.00, expoziţia a fost vernisată în prezenţa concurenţilor, a juriului şi invitaţilor.



„Aflată între tradiţie şi modernitate, masca este executată de elevi în tehnici de lucru cât mai diverse, de la colajele din diferite materiale la butaforie şi pictură”, a subliniat prof. Luminiţa Radu, preşedintele juriului. Prezentă la eveniment, prof. Adriana Busuioc, directorul Colegiului Apostu, a ţinut să-i felicite pe expozanţi pentru talentul lor.

„Faptul că voi aţi luat cunoştinţă cu tradiţia şi că duceţi la îndeplinire acest proiect cu atâta consecvenţă an de an este un lucru îmbucurător, mai ales că, prin aceasta, voi vă păstraţi identitatea naţională” a declarat prof. Adriana Busuioc. Despre măşti şi simbolistica pe care o însoţesc a vorbit prof. Iulian Bucur, critic şi istoric de artă.

„Pentru noi, băcăuanii, masca are o mai mare însemnătate decât pentru multe alte regiuni folclorice ale României. Cetele de mascaţi sunt nelipsite în această perioadă a anului, ele având rolul spiritual de a ucide anul vechi făcând loc anului ce stă să vină”, a explicat prof. Iulian Bucur. Expoziţia „Măşti” poate fi vizionată la Galeria de artă a Colegiului Apostu până în data de 15 ianuarie 2018.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img