Pentru prima dată de când se organizează, „Șezătoarea gospodinelor de pe Valea Asăului” va trebui să se amâne, până la o dată necunoscută, încă. Și asta ca urmare a apariției epidemiei de coronavirus. Evenimentul, la care participau sute de localnici din zonă, printre care și multe dintre vârstnicele satului, era organizat, de două ori pe an, primăvara și iarna, din resurse proprii, de neobosita Simona Drilea, o împătimită susținătoare a tradițiilor populare, la „Livada Minunată”pensiunea pe care o deține în Valea Asăului.
„Sâmbătă, ar fi trebuit să organizăm ediția de primăvară din acest an, dar din motive pe care le cunoaște toată lumea, a trebuit să amânăm evenimentul. Dar, dacă dă Dumnezeu și scăpăm de năpasta asta, eu nu voi renunța, în veci. Pentru că prin ce făceam eu, practic, ne întorceam în timp și ofeream exemple copiilor, în special”, spune Simona Drilea.
Între timp, păstrătoarea tradițiilor populare de la Asău și-a reactivat o îndeletnicire dragă sufletului, pe care o moștenise de la părinți și bunici, și anume cusutul goblenelor.
„Întâmplător sau poate nu, am găsit, într-un dulap, un goblen pe care-l începusem acum șase ani și, luată fiind cu livada mea, cu pensiunea și preparatul bucatelor tradiționale, am uitat să mai lucrez la el. Știi ce cos? Sfânta Cruce cu flori pe ea, care se duce la biserică în ziua de Florii”, îmi destăinuie, în hohote de plâns, fascinanta Simona Drilea.
Apucă să-mi mai spună că, în bucătăria unde își petrece cu plăcere nemaiîntâlnită cel mai mult timp, printre gândurile sale se regăsesc și rugăciunile către Divinitate pentru toți – rude, prieteni, cunoștințe etc. „Mă rog să fiți sănătoși cu toții, să ne țină Dumnezeu departe de virusul ăsta, cu mințile sănătoase, căci foarte mulți probabil se gândesc la datorii, la cei dragi de departe și…”. Rămâne, așadar, să ne amintim (cei care am fost pe acolo sau am citit recenzii) de bătrânele satului care, împreună cu alte gospodine mai tinere, se adunau la șezătoare, ca pe vremuri, cântând, spunând glume și, mai ales, muncind la torsul lânii, împletitul ciorapilor, a fularelor și mănușilor pentru iarnă ori la desfăcutul porumbul. Să ne amintim de straițele și de celebrele măști pentru colindătorii din zonă, dar și prosoapele și tablourile din goblen. Șezătoarea gospodinelor de pe Valea Asăului.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.