Sărbătoarea Noului An în toată lumea reprezintă Speranţa pentru un nou început şi un viitor mai bun.
Deși diferite, tradițiile popoarelor se aseamănă, mai ales la cele europene. Dacă este să plecăm într-o călătorie imaginară să descoperim aceste obiceiuri, cotidianul Deșteptarea, vă propune următoarele opriri :
Danemarca – oamenii obișnuiesc să spargă farfurii în ușa vecinilor, cele mai multe cioburi evident vor aduce și cel mai mult noroc.
Olanda – „ziua anului trecut” (31 decembrie) este sărbătorită prin multe focuri de artificii, care încep în zori şi ţin până târziu în noapte.
Elveţia şi Austria – localnicii se costumează pentru a sărbători ajunul zilei de Sfântul Silvestru.
Franța – marchează sărbătoarea numită „Le Réveillon” cu alimente de lux, șampanie și cadouri.
Spania – obiceiul de Anul Nou este să mănânci câte o boabă de strugure la fiecare dintre cele 12 bătăi ale ceasului care vestesc trecerea în noul an, acestea reprezentând dorinţe pentru fiecare lună a anului următor. În Portugalia, diferenţa este că în noaptea dintre ani, trebuie înghiţite 12 smochine
Italia – obiceiurile sun diverse, pornind de la a pune pe masă mâncăruri speciale, despre care se spune că aduc bogăţie şi abundenţă, până la a arunca pe fereastră obiecte vechi (mobilier, vase şi haine), simboluri ale anului care a trecut.
Grecia – ziua de Anul Nou este dedicată Sfântului Vasile, celebru pentru bunătatea sa.
Copiii îşi lasă încălţările lângă şemineu în noaptea de Anul Nou, pentru a primi daruri de la sfântul cel bun.
Rusia – vecinii noștri obişnuiesc să bea şampanie la miezul nopţii şi, după ora 12, să deschidă uşile şi ferestrele pentru ca noul an să intre în casă.
America Latină – cu puţin timp înainte de Anul Nou, oamenii fac păpuşi de cârpă sau din hârtie creponată (muñecos), care reprezintă anul ce s-a terminat.
Brazilia întâmpină noul an cu focuri aprinse în aer liber la miezul nopții, dar și cu lenjerie intimă foarte colorată, în nuanțe vesele de roșu și galben în speranța atragerii norocului și a unui posibil partener.
Pe continentul Americii de Nord, în SUA, Anul Nou este așteptat pe străzile orașelor, ca și în Canada. Toată lumea sărbătorește intrarea în Noul An la petreceri tradiționale, uneori la baluri mascate când toată lumea vine costumată tematic și cu măști (conform tradiției, oaspeții trebuie să își dea jos măștile la miezul nopții).
Tot la miezul nopții, sună clopotele și sirenele, cerul este inundat de artificii și toată lumea strigă într-un glas „Happy New Year!”.
În New York, o tradiție de peste 100 de ani a fost cea de a se arunca o minge în Times Square. Acest obicei a fost adoptat și în marile metropole precum Hong Kong, Sydney, Rio de Janeiro, San Antonio și Sacramento (California).
Ceremonialul de înnoire simbolică a timpului calendaristic în noaptea de 31 decembrie – 1 ianuarie este numit la români „Îngropatul Anului”. Corespunzător credinţei este că timpul se naşte anual, întinereşte, se maturizează, îmbătrâneşte şi moare, prin obiceiuri care exprimă teama, dezordinea şi haosul, iar după miezul nopţii de Revelion renaşte pentru alte 365 de zile și aduce optimismul, veselia, ordinea şi echilibrul.
Indiferent de continent sau de țară, principalul eveniment al Sărbătoririi Anului Nou este masa de Anul Nou, așteptată de noi toți, mici și mari deopotrivă. Pe lângă ținută, machiaj, masa de Revelion este extrem de important pentru toată lumea, gazed sau invitați. Este momentul important al serii, pentru care ne pregătim cu multă trudă și atenție, tocmai pentru a nu da greș cu niciun detaliu și astfel seara să fie una perfectă și de neuitat!
Pentru că este un momentul cel mai important al serii, masa de Revelion trebuie aranjată cu atenție, să nu fie prea încărcată, să fie acoperită cu o față de masă din două culori, de regulă specifice sărbătorii, fie alb și roșu, alb cu verde sau roșu cu verde.
Tacâmurile , farfuriile și paharele și cuțitele trebuie lustruite pentru că astfel masa va străluci la propriu. Indicat este să găsești un loc pe masă pentru aranjamente florale sau decorațiuni de sărbătoare, dar mai ales să ai o ramură de vâsc, pentru a atrage norocul.
Ce se mănâncă de Revelion este mereu întrebarea la care ne străduim să răspundem aproape de perfecțiune.
Nu lipsesc de pe masă :
– peștele – se spune că, aşa cum peştele înoată prin apă, așa vei înota şi tu prin toate necazurile din anul următor, fără să te afecteze.
– strugurii – simbolizează abundenţa financiară. Astfel că ia un ciorchine de struguri, bob cu bob, câte 12 se vor mânca, iar când ai ajuns la al 12-lea bob, pune-ţi o dorinţă care ţine de bani
– şampanie – mai ales la 12 noaptea pentru a avea parte de belşug. Important e să bei paharul până la fund şi toate dorinţele pentru noul an se vor îndeplini.
– fructele rotunde – rodii, mandarinele, portocalele, chiar și lămâi ar trebui să aducă sănătate în anul următor.
– legume verzi, precum varză, salată, castraveți și spanac – toate sunt simbolul sănătății, iar frunzele sunt asociate cu banii.
Când ceasurile toate bat miezul nopții, de Anul Nou toate cerurile se deschid.
Fiecare dintre noi este atent la o parte dintre obiceiurile împământenite despre „ce este bine şi ce nu este bine să faci în noaptea dintre ani”.
Obiceiuri, tradiţii, superstiţii despre ce „este bine” să faci de Anul Nou :
– noaptea de Revelion se petrece cu zgomot, pentru alungarea spiritelor rele;
– purtaţi ceva roşu, pentru noroc şi gândiţi-vă la o dorinţă, cea care ar avea cele mai multe şanse să se împlinească;
– la ora 00.00, ţineţi aproape ce doriţi mai mult pentru anul viitor: bani pentru bunăstare, persoana iubită pentru noroc în dragoste, paharul cu şampanie pentru veselie;
– prima persoană care vă bate la uşă în prima zi din an trebuie primită în casă, pentru că se spune că ar fi bine ca un om să intre, nu să iasă primul din locuinţă; ar trebui să fie bărbat brunet, care aduce noroc şi nu femeie blondă sau roşcată, care ar aduce ghinion;
– dacă doriţi să aveţi succes la serviciu, este bine ca în prima zi a anului să faceţi ceva în legătură cu ocupaţia;
– să aveţi locuinţa curată, în prima zi a noului an, să aveţi geamuri sau uşa deschisă, în noaptea de anul nou şi o lumânare sau o lumină aprinsă până în dimineaţa de anul nou;
– fetele nemăritate pun într-un vas cu apă busuioc, o ramură de măr şi o monedă, pentru a visa în noaptea respectivă pe cel cu care „le este sortit” să se căsătorească;
Ce nu este bine sau ce aduce ghinion de Anul Nou:
– să gătiţi sau să consumaţi mâncare din carne de pasăre, în noaptea de Revelion; se spune că norocul se risipeşte, asa cum găina scormoneşte şi împrăştie pământul;
– să intraţi în noul an cu datorii sau fără bani la voi; de asemenea, nu este bine să împrumutaţi bani sau alte lucruri;
– să se agaţe calendarul pe perete înainte ca anul nou să înceapă ori să se întoarcă fila înainte ca ziua sau luna să se încheie;
– să aruncaţi lucruri din casă în prima zi de an nou, inclusiv gunoiul, să măturaţi ori să adunaţi grâu sau orez;
– să spargeţi ceva, să plângeţi sau să strănutaţi în noaptea de Revelion sau în prima zi din an
– să dormiţi mult de 1 ianuarie; se spune că, de Sfântul Vasile, cine doarme mult va fi somnoros tot anul.
Cum încă suntem într-o perioadă de restricții, de care chiar și marile metropole trebuie să țină seama, dacă nu ai reușit să petreci într-un club sau restaurant, se poate să ții cont și de unele idei trăznite pentru o seară inedită între ani, cu costuri relativ minime și distracție…pe măsură! Iată despre ce ar fi vorba:
Spectacol de artificii – Primăria organizează un spectacol de artificii de 10 minute în aer liber …îl poţi vedea de la fereastră dacă ai puţin noroc.
La munte sau la țară – Un Revelion autentic, pur, tradițional românesc, petrecut la bunici sau la rude, sau poate pur și simplu vă luați prietenii şi fugiţi la o cabană în vârf de munte.
În fața televizorului – orice program este mai bun decât nici unul, și cum grila TV este din ce ăn ce mai generoasă, nu uitați că veţi avea parte şi de un spectacol de artificii impresionant transmis live tocmai de …oriunde
Petrecere în pijamale – nu trebuie să fii adolescent să te bucuri de o petrecere în pijamale cu câţiva prieteni. Consideră-l un ”Revelion altfel tematic”, unde deja sunteți pregătiți și îmbrăcați în pijamale, bineînțeles cele mai la modă și elegante, pentru momentul în care ceasul va arăta 00:01.
Seară de film sau de jocuri online – o seară intensă de filme de acţiune în care tu ai rolul principal, sau în care devii campion la Fortnite sau PUBG sau Counter.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.