26 decembrie 2024

Tradiţie onora(n)tă

Din 2004, oraşul Slănic-Moldova găzduieşte Festivalul Judeţean de Folclor, manifestare aşteptată cu interes şi bucurie nu doar de participanţi, ci şi de localnici sau de turiştii aflaţi în staţiune.

La cea de-a XXVII-a ediţie – organizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, sub egida Consiliului Judeţean Bacău, în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local ale oraşului Slănic-Moldova –, au fost prezenţi artişti populari deja cunoscuţi spectatorilor, dar şi aşa-zişi debutanţi. În prima zi i-am admirat, în ordinea intrării în scenă, pe cei din Poduri (Grupul Folcloric „Păunaşii”), Orbeni (Grupul Folcloric „Spic de grâu”), Moineşti (Ansamblul Folcloric „Moineşteanca”), Bacău (Ansamblul Folcloric „Ciucurelul”), Bereşti-Tazlău (Formaţia de dansuri populare), Pănceşti-Sascut (Formaţia de Dansuri şi Grupul Vocal-Folcloric „Mugurelul”), Sascut-Sat (Formaţia de Dansuri şi Grupul Vocal-Folcloric „Doruleţul”), Săuceşti (Ansamblul Folcloric „Muguraşii”), Mănăstirea-Caşin (Formaţia de Dansuri şi Grupul Vocal-Folcloric „Muguraşii mănăstireni”). În a doua zi ne-au bucurat privirile şi auzul artişti din Valea Seacă (Grupul Folcloric „Florile satului”), Faraoani (Formaţia de dansuri şi grupul vocal-folcloric), Brusturoasa (Grupul Folcloric Bărbătesc „Dor străbun”), Găiceana (Formaţia de Dansuri Populare „Cărăşelul”, grupul de fluieraşi şi grupul vocal-folcloric, în prezenţa vrednicului primar Ştefănel Abdula), Solonţ (Grupul Folcloric „Florile din Cucuieţi”), Oituz (Corul mixt ţărănesc; dirijor, Gheorghe Oprea), Sănduleni (Formaţia de Dansuri şi Grupul Vocal-Folcloric „Siminocul”), Asău (Formaţia de Dansuri şi Grupul Vocal-Folcloric „Cununa de pe Valea Muntelui”), Agăş (Formaţia de Dansuri „Muguraşii”) şi, în final, formaţia „Cvintet Mihai Bălan”.



Două premiere

Ediţia 2019 a înregistrat şi două premiere. Cea dintâi a fost anunţată de animaţia bruscă din partea spectatorilor: mai mulţi, mai nerăbdători, înarmaţi aproape toţi cu telefoane-video. De o parte şi de alta a scenei, doi locuitori ai comunei Orbeni, în superbe costume populare, purtând un coş uriaş cu flori de câmp şi, respectiv, un altul cu colaci tradiţionali. Între ei, artişti de la cele mai fragede vârste, iar din public, Maria Şalaru (profesoară la Şcoala Populară de Arte şi Meserii Bacău), dirijându-i discret. Era momentul intrării în scenă a Grupului Folcloric „Spic de grâu”, care a păşit cu dreptul într-o carieră anunţată a fi frumoasă. „De ce Spic de grâu?” l-am întrebat pe Costache Popa, primarul comunei şi iniţiatorul formaţiei. „Pentru că suntem într-o ţară a cerealelor mănoase şi pentru că spiritul religios ne îndeamnă să preţuim pâinea noastră cea de toate zilele. Vă invit la Orbeni, pe 18 august, la Festivalul grâului, ediţia I.” O adevărată minune estetică se produsese, autoarea fiind interpreta şi modelatoarea de talente Maria Şalaru, care ne-a spus: „Astăzi, mai mult ca oricând , mi-am văzut rostul pe care Dumnezeu mi l-a rânduit pe pământ: am înmulţit încă o dată talantul. Mulţumesc, Doamne ! Să creezi de la zero un grup folcloric în doar patru luni de zile şi să-l aduci la nivelul de a participa la un festival de prestigiu, asta da performanţă! Însă Spic cu spic se face snopul,/ Om cu om sfinţeşte locul. Munca în echipă a făcut ca acest prim pas pe o scenă importantă să fie un mare succes. Mă înclin în faţa dlui primar Popa pentru implicarea asiduă în acest proiect. Felicitări echipei şi tuturor celor care au avut încredere în Domnia Sa şi l-au susţinut, respect pentru părinţii care au înţeles importanţa acestui proiect minunat. Felicitări copiilor pentru străduinţa şi talentul în însuşirea repertoriului şi a coregrafiei. Felicitări dlui învăţător Cezar Rău, dnei directoare a Şcolii Gimnaziale Orbeni, Minodora Drâmbă, şi Ştefaniei Lupescu pentru decoraţiuni!”

A doua premieră au înregistrat-o elevii Dianei Apreotesei şi ai instructorului Cristian Blănaru, de la Mănăstirea-Caşin, despre care am mai scris tot laudativ.

Ca de fiecare dată, a avut loc şi mult aşteptata întâlnire cu meşterii populari din localităţile judeţului (Oituz, Sănduleni, Bacău, Oneşti ş. a.).

Moderatorul evenimentului, Florin Zăncescu, directorul C.J.C.P.C.T. Bacău, mulţumit de calitatea prestaţiilor, ne invită deja la ediţia a XXVIII-a. Doamne-ajută!

foto: Amedeo Spătaru – C.J.C.P.C.T. Bacău



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img