In fiecare an, membrii Alpin Club Bacau, pe langa ceea ce realizeaza pe parcursul anului, respecta o traditie ce dateaza de la infiintarea clubului in 1990. Si anul acesta, cu o saptamana inainte de Craciun, alpinistii si-au unit eforturile pentru traditionala tura de iarna in masivul Piatra Craiului. Este, pentru multi, „cireasa de pe tort”, la incheierea unui nou an de realizari si succese alpine. Parcurgerea integrala a crestei Pietrei Craiului in conditii de iarna este o adevarata „piatra” de incercare chiar si pentru cei mai experimentati alpinisti, fiind, dupa creasta principala a masivului Fagaras, a doua ca dificultate din tara. Este nevoie, deci, pentru parcurgerea ei, de punerea in practica a tuturor cunostintelor si deprinderilor acumulate in decursul anilor. Nici in acest an nu s-a facut exceptie, 15 alpinisti ai clubului urcand la sfarsitul saptamanii trecute pe creasta. Desigur sunt ani cand nu se reuseste parcurgerea integrala a crestei, asprele conditii de iarna spunandu-si cuvantul. Uneori se parcurge doar o jumatate din lungimea ei, jumatate cunoscuta si sub denumirea de Creasta Nordica, alteori chiar mai putin. Alpinistii din Bacau nu sunt insa nemultumiti cand nu se izbuteste ce s-a propus, iar renuntarea lor nu este, cum ar crede multi, o dovada de lasitate, ci o dovada a experientei acumulate. In alpinism a sti sa renunti cand este cazul poate insemna de foarte multe ori chiar diferenta dintre viata si moarte. Muntele ramane tot acolo si e mai important sa aiba cine sa reincerce ascensiunea lui si altadata pentru ca jertfele cerute de un masiv ca Piatra Craiului nu sunt deloc putine. Fostul presedinte al clubului, Daniel Magdalinoiu, unul din cei mai mari alpinisti ai tarii si, actualmente, plecat cu familia in cautarea unui trai mai bun pe alte meleaguri, un om sub aripa caruia s-au format alpinistii de azi ai clubului, a incercat, prin tot ceea ce a facut, sa nu ne faca sa uitam ca „un alpinist bun este cel in viata”.
Bucuria unei ture reusite in Piatra Craiului nu are seaman, iar alpinistii bacauani se pot lauda cu multe reusite de-a lungul anilor.
Din palmaresul clubului amintim pe scurt ascensiunea de doua ori a varfului Elbrus (5642 m), din masivul Caucaz, varf considerat acoperisul Europei, de asemenea, dubla ascensiune a celui mai inalt varf al continentului sud american Aconcagua (6962 m), varful Mont Blanc (4807 m), varful Matterhorn (4478 m) din Elvetia, premiera nationala prin escaladarea celui mai inalt vulcan din America de Sud, Ohos del Salado (6893 m), precum si a altor doua varfuri din Chile si alte succese pe plan intern si international.Scris de Fotoreportaj:Sebi SASCAU
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.