Tractorul românesc Universal continuă să aibă un impact semnificativ pe piața internațională, grație succesului său în Pakistan. O firmă pakistaneză a achiziționat de la fosta Uzină Tractorul Brașov (UT) licența pentru producția acestui model emblematic, investind peste un milion de dolari în acest proiect. Cu această licență, compania pakistaneză a obținut dreptul de a exporta tractorul Universal în întreaga lume.
Înființat acum mai bine de 50 de ani, grupul pakistanez GM Group a început să-și construiască reputația distribuitor de tractoare Ford în Pakistan. În 1992, GM Group a semnat un acord pentru distribuirea mașinilor Fiat în Pakistan, iar patru ani mai târziu, în 1996, a fost înființată firma GM Tractors, cunoscută acum sub numele de Universal Tractors Pakistan. În același an, pakistanezii au cumpărat licența de producție pentru tractorul Universal de la Uzina Tractorul Brașov, înainte ca aceasta să se închidă în 2007, fiind ulterior vândută unui fond de investiții.
Zain Wahab, coproprietar al Universal Tractors Pakistan alături de tatăl său, Abdul Wahab, a discutat cu Libertatea despre procesul de negociere al vânzării licenței UTB, care a început în 1994. „În Pakistan există două tehnologii foarte populare în domeniul tractoarelor: Fiat și Massey Ferguson. Tatăl meu, un pionier în industria tractoarelor, a fost interesat să aducă tractoare New Holland în Pakistan. Deși la acel moment nu s-a concretizat colaborarea cu compania românească, în anii următori, tatăl meu a început corespondența cu UTB Brașov și, în 1995, am avut întâlniri de negociere cu conducerea UTB în România”, a povestit Zain Wahab.
În prezent, Universal Tractors Pakistan produce două modele de tractoare, de 55 și 65 CP. „Inițial, am lansat tractorul de 55 CP, modelul U530, care este un model standard românesc. Între timp, am modificat și îmbunătățit tractorul în funcție de condițiile de pe piața pakistaneză”, a explicat Wahab. Aproape 90% din piesele utilizate sunt produse local în Pakistan, cu doar câteva componente importate din China sau Turcia. „Am convenit cu partenerii români să realizăm o producție locală a pieselor în Pakistan. Astfel, românii au trimis o echipă de specialiști pentru a menține standardele de calitate”, a adăugat Zain Wahab.