Directia Silvica Bacau va scoate la vânzare anul acesta circa 3.600 de brazi de Craciun, cu o suta mai putin decât anul trecut. Taierile s-au imputinat vertiginos in ultimii ani, atât pentru ca piata este alimentata si cu brazi din import, si din padurile private, iar suprafetele de padure ale statului, din care se faceau taieri, s-au tot micsorat in urma retrocedarilor.
De asemenea, lumea opteaza tot mai des pentru pomii artificiali, in ciuda lipsei mirosului cetinei, ce da farmec sarbatorilor de iarna. “Taiem anul acesta doar 3.600 de pomi, fiindca padurile de unde taiam s-au retrocedat, mai ales in zona Trotus, la Ciobanus, Comanesti, Târgu Ocna”, a declarat Neculai Arsinte, seful Serviciului Productie din cadrul Directiei Silvice Bacau.
Preturile sunt aceleasi ca in 2012 si variaza in functie de inaltime: brazii cu inaltimi intre 0,7-1,3 m se taxeaza cu 20 lei, cei intre 1,3 si 2,0 m au pretul de 25 de lei, iar 30 de lei se incaseaza pentru pomii cu inaltimi intre 2 si 3 metri inaltime. Preturile sunt fara tva. Solicitarile pentru exemplare cu inaltimi mai mari de trei metri sunt considerate comenzi speciale, iar pretul se aproba de fiecare directie silvica in parte, pornind de la tariful minim de 20 lei/metru.
Brazii vor fi recoltati din regenerarile naturale cu o densitate excesiva, precum si din culturi specializate, de unde se recolteaza in fiecare an pomi pentru Craciun, in vederea vânzarii acestora in perioada sarbatorilor de iarna. Valorificarea brazilor se va face de catre directiile silvice din cadrul regiei, prin ocoalele silvice din subordine. Pentru evitarea taierilor ilegale, cât si a comertului ilegal cu pomi de Craciun, Romsilva impreuna cu Politia Româna, Jandarmeria Româna si Inspectoratele Teritoriale de Regim Silvic si Cinegetic desfasoara actiuni comune in fondul forestier, pe drumurile publice, in locurile de vânzare, ca si in anii anteriori, pentru prevenirea si sanctionarea unor astfel de fapte.
In medie, brazii din import au costat anul trecut in jurul a 150 de lei, dar au ajuns si la câteva sute de lei, preturi ce se pare ca se vor mentine si anul acesta. Cei mai multi brazi din import vin din Danemarca, Ungaria, Germania si Polonia, dar si din Olanda, Austria si Italia, la preturi medii de circa 20-25 de euro.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.