2 ianuarie 2025

Tot mai mulţi băcăuani cad victime escrocilor

metoda „Accidentul” pare să fie greu de combătut, dacă şi cei care au auzit de ea se lasă păcăliţi

Un telefon dat seara târziu, care anunţă că fiul, fiica sau nepoţii au provocat un accident mortal sau sunt răniţi în urma unui accident grav îi transformă pe vârstnici în victime sigure ale escrocilor.



Aceasta este metoda „Accidentul”, atât de cunoscută şi prezentată că pare greu de crezut că tot mai sunt persoane care cad în plasa infractorilor. Ceea ce este însă şi mai grav, este că printre victime încep să se numere şi băcăuani care recunosc senin că ştiau de această metodă, dar că în acel moment, când au auzit ce necaz are copilul lor, n-au mai gândit limpede şi în mai puţin de jumătate de oră au pus în pungă toţi banii pe care-i aveau şi i-au dat necunoscutului care a venit la uşa lor.

Aşa a făcut zilele trecute şi o femeie de 65 de ani, din oraşul Comăneşti, care a dorit să nu-i fie divulgată identitatea „ca să nu mai ştie toată lumea ce-am păţit”. După o zi întreagă de stat la uşa unui cabinet medical din oraş, seara când a ajuns acasă i-a sunat telefonul fix.

„Mi-a spus că este de la Urgenţe şi că băiatul a făcut accident. «Sunt eu, băiatul tău. Am fost accidentat pe trecerea de pietoni şi am coloana fracturată în două locuri. Am nevoie de bani să mă opereze la Bucureşti», mi-a spus, apoi mi-a dat pe altcineva la telefon.

A zis că este doctorul, dar chiar cel la care eu am fost în ziua respectivă la spital şi atunci m-a derutat. A zis să-i dau 300 de milioane ca să-l ducă în străinătate. Când am auzit de atâţia bani, i-am spus că nu am. Atunci a scăzut la 150 de milioane, dar i-am spus că noi nu avem atâţia bani”, povesteşte cu lacrimi în ochi femeia, care şi-a dat în cele din urmă cei 5.000 de lei, bani strânşi cu greu din pensia modică de 800 de lei. După ce şi-a dat seama că a fost înşelată, s-a dus la Poliţie, dar s-a plâns şi vecinilor.

„Ea i-a spus că se duce ea la spital să-i ducă banii, dar n-a vrut. A zis că trimite asistentul. A venit asistentul la uşă, a pus banii în plic şi i-a dat. Vecina a sunat la băiatul ei la Moineşti, dar el nu a răspuns, că dacă răspundea atunci nu mai dădea niciun ban. A intrat în panică şi asta a fost”, spunea Aurel, vecinul păgubitei.

În aceeaşi seară, o altă pensionară din Moineşti a fost păcălită cu peste 2.000 de euro, circa 2.000 de lei şi bijuterii din aur. În câteva minute a dat tot ce avea „ca să-şi scape de închisoare fiul” care ar fi provocat un accident mortal. Cel care i-a sunat s-a dat drept procuror.

În realitate sunt doar nişte infractori, cei mai mulţi dintre ei deţinuţi, care comit aceste fapte chiar din penitenciarele în care sunt închişi, iar victimele şi le aleg la întâmplare.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img