„In Grecia s-au descoperit urme de democratie pe buletinele de vot. E dramatic, virusul democratiei circula liber, spune Bruxellesul, decontaminarea tarii ar putea dura ani de zile”. Gluma este facuta de publicatia satirica LeGorafi.fr si exprima cât se poate de clar situatia din zona. Problema greceasca, dincolo de a fi una simpla economica, pare sa determine reactii in lant.
Pe de o parte, dintr-o misiva a lui Euklid Tsakalotos, coordonatorul echipei de negociere din partea Greciei, aflam de ce nu s-a putut ajunge la un acord cu Troika si a fost necesar referendumul: institutiile europene nu se puneau de acord asupra conditiilor pe care Atena trebuia sa le indeplineasca si veneau, tot timpul, cu o modificare de ultima ora: daca delegatia greceasca acceptase un TVA de 23 % pentru restaurante si catering, Troika a venit cu propunerea ca TVA sa creasca si in turism, ceea ce ar fi afectat industria de profil din tara.
Troika nu a acceptat ideea Greciei de a introduce un impozit forfetar pe afacerile cu profit de peste jumatate de milion de euro, dar a cerut tarii sa oblige toate firmele – mari si mici – sa plateasca in avans impozitul datorat pe anul viitor. In fine, scrisoarea lui Tsakalotos contine o multime de amanunte picante despre solicitarile UE, unele dintre ele putând fi regasite in masurile adoptate in guvernarea Boc.
Revolta grecilor impotriva UE deranjeaza si SUA, care au nevoie de liniste in zona, pentru operatiunile contra Rusiei. Valul anti-european poate pune probleme mari regimurilor-marioneta din Europa de Est, conduse de politicieni subordonati Bruxellesului. Mai mult, da apa la moara Rusiei, care a acuzat mereu aroganta si opresiunea Occidentului. Nu e de mirare ca asistam la o crestere a curentului anti-UE, constructia europeana fiind considerata promotorul unor politici sociale care au adus numai saracie si suferinta.