Un moment deloc distractiv, ba chiar foarte enervant, pe care l-ai experimentat cu siguranţă până acum este începutul unei răceli. De fapt, nu doar începutul unei răceli este neplăcut, ci toată durata infecţiei, în special dacă îţi dă planurile peste cap. De aceea, e important să te focusezi încă de la început pe tratamentul corect al infecţiei respiratorii şi să urmezi toţi paşii esențiali pentru a te pune pe picioare mai repede. Nu, nu este vorba de medicamente, ci de mici schimbări ce ţin de stilul de viaţă, precum hidratarea corespunzătoare sau prioritizarea odihnii.
Citeşte mai jos TOP 7 soluții care te ajută să învingi răceală mai uşor:
Odihna pe primul loc
Odihna şi repausul susţin vindecarea organismului şi te pot ajuta să treci mai uşor peste o răceală neplăcută. Somnul de calitate ajută la refacerea corpului, iar în momentele în care acesta lupta cu o infecţie, somnul devine extrem de important.
Ori de câte ori simţi că răceala te sâcâie, încearcă să prioritizezi odihna, oricât de greu ţi-ar fi. Dacă îţi forţezi corpul nu vei obţine rezultate mai bune, ba din contră, e posibil să te confrunţi cu oboseală.
Odihneşte-te, ia o pauză de la activităţile stresante şi pune accent pe calitatea somnului.
Hidratare corespunzătoare
Hidratarea corespunzătoare este absolut necesară pentru sănătatea organismului, iar asta nu se întâmplă doar în cazul unei răceli. E bine să prioritizezi hidratarea în fiecare zi şi să te asiguri că bei suficiente lichide.
În cazul în care te confrunţi cu o răceală, hidratarea corectă e esenţială deoarece vrei să previi deshidratarea, mai ales dacă faci febră, dar şi să calmezi gâtul iritat. Un gât iritat dă simptome neplăcute, iar un gât iritat şi uscat te va deranja chiar mai tare.
Bea lichide la temperatura camerei, nici prea calde, nici prea reci, care susţin hidratarea corpului, precum apa, ceaiurile sau limonada. Evită băuturile cu efect diuretic, care pot conduce la deshidratare.
Apa de mare pentru curăţarea nazală
Picăturile nazale pe bază de apă de mare pot ajuta la curăţarea eficientă a cavităţii nazale, în special în timpul unei răceli. Igiena nazală joacă un rol important în sănătatea sistemului respirator, aşa că ar fi bine să nu o neglijezi nici în absenţa răcelilor.
Picăturile pe bază de apă mare reprezintă o modalitate sigură de a curăţa şi decongestiona cavitatea nazală la adulţi. Acestea se gasesc usor in farmacii si drogherii, unde mai pui ca au un pret accesibil, ce incepe de la 10-20 de lei.
În cazul copiilor de vârste mici, batista bebeluşului este o variantă excelentă pentru curăţarea nazală, în absenţa oricărei alte recomandări de la medic. Anumite produse de îngrijire, precum aparatul de aerosoli, aspiratorul nazal, hamul pentru bebe sau termometrul se numără printre achiziţiile esenţiale când vine vorba de bebeluşi.
Bineînţeles, e bine să ceri recomandarea medicului sau farmacistului ori de câte ori doreşti să foloseşti picături nazale, în special în cazul bebeluşilor.
Folosirea aparatului de aerosoli
Aparatul de aerosoli este excelent pentru tratarea eficace a infecţiilor respiratorii, în special la copii. În plus, un aparat cu aerosoli este uşor de folosit şi util în cazul mai multor afecţiuni în afară de răceală, cum ar fi alergiile sau astmul.
Bineînţeles, acesta nu se poate folosi decât cu un tratament prescris de medicul de familie sau medicul specialist. Nu utiliza niciodată un astfel de aparat cu medicamente alese de tine, uleiuri esenţiale sau alte substanţe, deoarece acest lucru implica riscuri serioase.
Băi calde
Băile calde te pot ajuta să te relaxezi şi să ameliorezi durerile musculare asociate cu răceala. Mai mult, o baie caldă este ideală înainte de culcare ca să te ajute să dormi mai bine şi să susţii refacerea corpului în timpul unei răceli. Setează o temperatură a apei placută, nici foarte fierbinte, nici rece, astfel încât să te relaxezi cum se cuvine.
Renunţă la fumat
Fumatul are o mulţime de efecte nocive asupra întregului corp, dar în special asupra sistemului respirator. Ca să ajuţi corpul să se vindece mai repede, renunţă la fumat. Nu doar că te vei simţi mai bine, ci vei contribui şi la creşterea imunităţii şi îmbunătăţirea stării de sănătate pe termen lung.
O vizită la medicul de familie
Dacă răceală te supără şi starea ta nu se îmbunătăţeşte, o vizită la medic este soluţia potrivită. În acest fel, vei învinge răceala mai uşor cu ajutorul unui tratament adecvat. Poţi apela la medicul de familie, la medicul internist sau generalist, dar şi la un specialist ORL.
Răcelile sunt enervante şi neplăcute, însă există soluţii pentru a susţine refacerea organismului. Când simţi că te încearcă răceala, odihnă de calitate, hidratarea corespunzătoare, renunţarea la fumat, băile calde şi folosirea picăturilor nazale cu apă de mare te pot ajuta să gestionezi mai uşor simptomele. Bineînţeles, un telefon sau o vizită la medicul de familie reprezintă de asemenea o idee bună, mai ales dacă simptomele sunt supărătoare şi persistă.