Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a oferit luni o declarație referitoare la procesul de renumărare a voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale, menționând că, din informațiile de care dispune, „nu există diferențe semnificative” în rezultatele acestuia. Greblă a precizat că procesul de renumărare este coordonat de Biroul Electoral Central (BEC), iar AEP nu este responsabilă de deciziile luate în acest sens.
„Eu reprezint AEP. Decizia pe care a adoptat-o Curtea Constituțională a României (CCR) a obligat BEC, împreună cu Birourile Electorale Județene, să renumere toate voturile din țară și din străinătate”, a afirmat Greblă într-o intervenție la Digi24. Potrivit acestuia, procesul de centralizare a rezultatelor este în curs de desfășurare, iar BEC va trimite documentația către CCR în scurt timp, pentru a permite instanței constituționale să se pronunțe asupra validității acestora.
Greblă a adăugat că, deși rezultatele nu au fost încă publicate, acestea vor fi făcute publice după ce vor fi puse la dispoziția CCR, care are opțiunea de a le difuza sau de a le include în motivarea deciziei sale, ce urmează a fi adoptată în cadrul ședinței din aceeași zi. „Este decizia BEC, probabil că, după ce vor fi puse la dispoziția CCR, aceasta are posibilitatea să le dea publicității sau le vom regăsi în motivarea pe care CCR o va face la decizia care sper să fie adoptată astăzi”, a explicat președintele AEP.
Referitor la întrebările legate de situația voturilor după renumărare, Greblă a subliniat că nu există modificări semnificative. „Din ce am constatat, nu există diferențe semnificative în ceea ce privește numărarea și renumărarea voturilor. Eu vorbesc din numele AEP, nu din partea BEC, dar, în urma informațiilor din teritoriu, nu am observat modificări substanțiale”, a adăugat acesta.
În același context, Curtea Constituțională a României urma să dezbată luni, 2 decembrie, solicitarea lui Cristian Terheș, candidat la alegerile prezidențiale, privind anularea rezultatelor din primul tur al scrutinului, cerere formulată în urma unui apel la BEC pentru renumărarea voturilor valabil exprimate și a celor nule. Tot luni, CCR ar urma să ia în discuție și confirmarea sau invalidarea rezultatului alegerilor.
Campania electorală pentru al doilea tur de scrutin, programat pentru 8 decembrie, ar fi trebuit să înceapă pe 29 noiembrie, dar a fost amânată până la clarificarea procesului de renumărare a voturilor.