Daca aveti treaba, astazi, pe strada Energiei din Bacau, nu ratati targul de rosii ecologice organizat de un pasionat de tomate la parterul imobilului nr 34, langa Restaurantul Gradinita.
Pe cei 500 de metri patrati de gradina de la Podis, Claudiu Popovici cultiva de cativa ani rosii. Dar nu orice fel de rosii, ci soiuri care au gust de rosii: de la cele romanesti de tip „Inima Boului”, pana la „Black Triffle” din Japonia, „4 of Julie” din SUA sau „Azoyckha” din Rusia. Sunt rosii de culoare rosie, galbena, grena, portocalie sau chiar rosii care, coapte fiind, sunt verzi si au gust de miere de albine – „Artisan Tiger”.
„Imi plac rosiile. Tatal meu cultiva de 15 ani rosii din soiuri romanesti, foarte gustoiase si apreciate” – a declarat Claudiu Popovici pentru Desteptarea.ro.
De cand a mostenit gradina de la Podis, el a cautat sa diversifice soiurile. A comandat samanta de pe Internet si a primit 80 de soiuri. Din acestea, an de an a ales sa continuie cu cele mai gustoase, cele care isi pastreaza gustul de rosie. De profesie inginer silvic, are o pasiune pentru cultivarea rosiilor, chiar daca, deocamdata, iese in pierdere. Drept este ca si, de la an la an, pierderea financiara este tot mai mica.
„Le cultiv in gradina, pe teren descoperit, cat mai ecologic cu putinta. Am arat cu caii, am prelucrat pamantul cu sapa. Buruienile nu le elimin pe toate, pentru ca si buruiana are rolul ei: in perioada asta tine umbra la planta si pe ele se dezvolta anumite insecte folositoare care se hranesc cu insectele daunatoare. Nu am folosit insecticide desi am avut daunatori”, a mai spus el.
An de an recolteaza semintele si le pune la germinat. La finele lui februarie, inceputul lui martie, muta plantele in pahare si le tine la loc ferit de frig dupa care le planteaza in gradina.
„La Podis, temperaturile sunt mai scazute si nu se poate planta decat dupa 5 mai. Anul acesta am plantat rosiile chiar mai tarziu, dupa 10 mai pentru ca a fost foarte frig.
S-a gandit sa vanda recolta la poarta, la casa de la Podis, insa, intr-o seara i-a venit ideea sa le aduca la oras. Cum in Bacau, in aceasta perioada, este festivalul Theaterstock, s-a gandit ca numele de „Tomatostock” ar fi numai bun pentru actiunea sa.
„Foarte putini se incumeta sa faca ceea ce fac eu. Doresc sa reinviez pasiunea pentru gust. Daca te duci sa cumperi rosii din piata, o sa vezi ca n-au nici un fel de gust, dar cel care le cultiva obtine, desi le vinde mai ieftin, un profit bunicel. Dar rosiile acelea sunt fara gust” – a concluzionat Claudiu Popovici. .
Rosiile sale costa sase lei kilogramul, indiferent de soi.