Fermierii băcăuani care cultivă roşii în arii protejate – sere şi solarii – vor beneficia şi în acest an de sprijin nerambursabil de la stat.
Ajutoarele de minimis vor fi tot în valoare de maximum 3.000 de euro. Pot beneficia de acestea producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, producătorii agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător, precum și producătorii agricoli persoane juridice.
Bugetul alocat programului tomate din acest an va fi de 183 milioane de lei, fondurile fiind acordate tot prin intermediul Direcţiei Agricole Judeţene. Astfel, fiecare producător de tomate în sere sau solarii va putea beneficia de până la 3.000 euro pe an, sumă care se va acorda integral, într-o singură tranşă.
O singura modificare apare în acest an la accesarea acestui sprijin și anume obligativitatea fermierilor de a specifica în cererea de finanţare ce producţiei de tomate au obţinut pe 1.000 mp.
Condiții
Condițiile cerute pentru primirea ajutorului sunt ca solicitanţii să deţină o suprafaţă cultivată cu tomate în spaţii protejate de minimum 1.000 mp, marcată la loc vizibil, cu o placă indicator inscripţionată ,,Program susţinere tomate 2018”, să obţină o producţie de minimum 2 kilograme de tomate/mp şi să facă dovada producţiei prin documente justificative privind comercializarea producţie.
În plus, aceștia trebuie să se înregistreze în evidenţele Registrului agricol deschis la primăria în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu tomate în sere şi solarii. Producțiile trebuie valorificate în extrasezon, adică în perioadele ianuarie-mai, inclusiv, şi noiembrie – 20 decembrie, inclusiv.
Anul trecut, în acest program, în toată țara, au fost livrate peste 50.000 tone de roşii proaspete de către cei peste 9.000 de beneficiari ai programului de tomate româneşti. În judeţul Bacău, s-au înscris 46 de producători, din care 20 au finalizat programul şi au primit fiecare, de la stat, cei 3.000 de euro.