În ciuda a ceea ce clamează unii sau alții, eșecul Referendumului nu a adus nimănui foloase; toți cei care s-au implicat în sufragiul de weekendul trecut numărându-se printre pierzători.
PSD pentru că nu s-a implicat deși i s-a pus eticheta că ar fi printre cei care au scos referendumul din joben. Pentru că nu a trecut, adversarii săi vor spune că este slab, că nu mai are susținere politică și că mai are o chemare și se dărâma.
Biserica Ortodoxă, pentru că a demonstrat că nu este acel monolit cu care speriau unii lumea; nu a reușit să scoată credincioșii din case și va da socoteală pentru asta: politicienii, în primul rând, nu se vor mai teme de gura preoților și nu vor mai da cu bani în stânga și-n dreapta.
Cei care s-au împotrivit Referendumului prin mijloace necinstite – minciuni, manipulări, zvonuri – vor deconta și ei pentru că electoratul pe care l-au sfătuit să stea acasă va observă în cele din urmă că întrebarea de pe buletinul de vot era în regulă, că nu era vorba de nici un „cec în alb” ca să schimbe unii sau alții legislația, că răspunzând „DA” la întrebare nu se acordă posibilitatea „penalilor” să candideze (o idioțenie, din moment ce „penalii” au acest drept).
LGBT nu a câștigat nimic; interdicția căsătoriei există în continuare în Codul Civil și sunt curios care va fi partidul care va avea curajul să o ridice.
Au pierdut și cei care își bazau activitatea politică pe vreun alt Referendum; este a doua oară când se invalidează o consultare populară din cauza boicotului. Dacă nu se va scoate pragul, nici un alt Referendum nu va mai fi validat în următorii ani atât din cauza unui alt posibil boicot cât și dintr-o cauza ignorată de toată lumea: listele electorale sunt pur și simplu fanteziste din cauza celor plecați în străinătate. E imposibil să avem 18 milioane de votanți în țară.
Dincolo de acestea, însă, referendumul a scos la lumina un lucru interesant: sunt peste 3,36 milioane de români care sunt dispuși să voteze un program național-suveranist de esență creștină. E vorba de cei 91% din cele 3,7 milioane de voturi exprimate la referendum.
E mai mult decât a luat PSD in 2016 (3,2 milioane de voturi). E un electorat disciplinat, care știe ce vrea, care este dispus să-și sacrifice timpul pentru a vota și care are opinii ferme, greu de schimbat. Și care caută un partid care să-l reprezinte.