27 decembrie 2024

Toamna umple camarile, hambarele si butoaiele

Suntem in miez de toamna si gospodarii isi numara bobocii, adica butoaiele, borcanele cu zacusca, sacii cu cartofi si banitele cu graunte aurii. Oamenii sunt multumiti. Toamna e bogata. S-au facut ardeii, rosiile, varza, grâul si porumbul. Doar vinul e putin din cauza ca n-a plouat. Putin si bun.

Iosif Prajisteanu, din Saucesti, a implinit, vineri, 59 de ani. Pentru ca la tara, toamna, nu e timp pentru odihna, de ziua lui a golit butoaiele de apa si s-a pregatit sa le umple cu vin: "Azi, chiar de ziua mea, fiind o vreme asa frumoasa, buna de munca, pregateam butoaiele ca sa pun vinul. Vin care a iesit cam putin, dar alcoolizat." Tehnologia pregatirii butoaielor e veche de secole, fiind preluata de parinti de la bunicii lor: "Se desfac primele cercuri, se pune papura printre doage, se pun cercurile inapoi, apoi se defac cercurile la celalalt capat, iar se papuresc, se pune apa in butoi ca sa se umfle doagele si sa se preseze. Apoi se bat cercurile." Dupa o vreme, se golesc butoaiele si se umplu cu apa fierbinte, de data asta, ca sa scoata aburi si sa arate pe unde mai sunt gauri. Daca butoiul e etans, "torni produsul la care spui ca ai muncit toata vara", arata Iosif Prajisteanu, care lucreaza singur via pentru ca ii place foarte mult.

Vin negru, pur sânge!



Via a mers foarte rau, spune gospodarul. La inceput, a pornit rodul, dar in timpul secetei s-a manat si am obtinut jumatate din cât trebuia sa fie. "Mai bine a mers nohanul negru. Din 40 de butuci am scos 70 de litri de vin negru, pur sânge." Strugurii au suferit, in schimb, au mers bine porumbul, rosiile, morcovul si pastârnacul. "Varza e rasadita a treia oara, afirma Iosif Prajisteanu. Prima oara, a aparut o mana si s-a uscat intr-o saptamâna. A doua oara, au aparut paduchii de varza si am dat cu o solutie, dar parca erau antrenati si a trebuit sa o rasadesc a treia oara. Poate se face pâna in decembrie." Anul agricol a inceput bine, dar s-a incheiat cu o seceta care a incretit cartofii si a stafidit strugurii. Totusi, oamenii nu se plâng. S-au obisnuit sa se resemneze in fata vremii si a vremurilor. "A fost bogata toamna, spune Catinca Daviduta. S-au facut toate produsele, dar acum e problema, ca nu ploua. Strugurii s-au cam manat. Rosiile s-au facut, grâul, porumbul, astea sunt de baza. S-au facut si ardeii, dar recolta e mica". Are, insa, o recolta bogata de crizanteme galbene. Usor nu a fost, in vara asta. Taranii din satele Schineni si Siretu au carat apa, din râu, cu butoaiele ca sa-si salveze gradinile. "Am cultivat de toate in gradina: porumb, soia, cartofi, fasole. Am udat mereu, am carat apa cu butoaie din Siret, ca sa nu se usuce", spune Dorel Turcu.

Taranii o duc bine

Oamenii sunt multumiti ca au porumb in hambare, au camarile doldora de borcane cu zacusca, bulion si compot, butoaie cu muraturi, iar curtea-i plina de oratanii. Au facut claca pe marginea drumului, la desfacut porumubul, ca sa termine mai repede. "S-a facut anul asta, multumim lui Dumnezeu pentru cât ne-a dat, sa ne dea si la anul. Suntem foarte multumiti, sanatosi sa fim! Acu, sanatosi nu prea suntem, da’ tragem mai departe, ca la 70 de ani, ce sa mai astepti", spune Maria Fainarea. Taranii o duc bine, sustine batrâna, dar orasenii, nu. "Eu am copiii la bloc si pentru ei e foarte greu. Sa cumperi zarzavat, sa cumperi bors, fara serviciu, e greu. Eu le dau oua, lapte, le dau o gaina. Mi-e mila de tineretul de azi. Casa nu, masa nu, e vai de ei!" Dupa ce vor duce grauntele la moara si vor umple sacii cu malai, vor bate nucii, vor culege gutuile si vor transforma tescovina in tuica, taranii pot sa astepte linistiti prima ninsoare.
Silvia Patrascanu



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img