17 ianuarie 2025

Toamna cu scumpiri, iarna de cosmar

„Saracia iti schimba obiceiurile de-o viata”

Pe masura ce se apropie sezonul rece, etichetele alimentelor afiseaza preturi tot mai mari. Legumele au ajuns de neatins pentru multi bacauani, iar pâinea, ouale si carnea tind sa devina produse de lux. Septembrie a adus si scumpirea gazelor, atât pentru consumatorii casnici, cât si pentru firme. Ne putem astepta si la alte scumpiri, in lant, si la facturi de cosmar in iarna.



In piete, legumele au ajuns sa coste chiar si dublu, in unele cazuri, fata de luna iulie, de exemplu. Este cazul ardeilor grasi, al gogosarilor, al vinetelor si al rosiilor, la care scumpirea este atât de evidenta incât multi cumparatorii renunta sa le mai includa pe lista cumparaturilor de toamna. „Fac aprovizionarea mai saracut, ne-a declarat Elena Cretu. Daca in alti ani preparam doua sau trei feluri de zacusca, anul acesta am renuntat de tot. Decât sa dau atâtia bani pe kilogramul de ardei si de vinete, apoi sa cumpar ulei, care s-a scumpit si el deja, si sa mai consum si gaze, mai bine ma lipsesc. Saracia iti schimba obiceiurile de-o viata.” Alti cumparatori sunt decisi sa investeasca si anul acesta in camara, pentru a face fata facturilor de utilitati din iarna. „Am inceput de la pensia din august aprovizionarea si vom mai cumpara ce trebuie si la cea din septembrie, ne-a spus Ion Bujor. Incet, umplem camara. La iarna, când o sa fie scumpe gazele si curentul, o sa mâncam ce-am pus la borcan si o sa pastram pensia ca sa platim facturile, mai ales caldura.”

Mamaliga va fi scumpa in iarna asta!

Chiar daca unele produse au suferit deocamdata cresteri de pret mai putin dureroase, lucrurile nu vor ramâne asa. Dupa un an agricol dezastruos, ne asteapta o iarna cumplita. Dintre produsele lactate, deocamdata s-a scumpit simtitor casul, de la 12 la 16 lei, apoi la 18 lei/kg, si telemeaua, care a ajuns la 22-25 lei/kg. Nu au crescut preturile la iaurt, lapte, unt. Carnea de porc si cea de pasare s-au scumpit cu 1-2 la suta. La produsele din carne, scumpirea va fi exploziva in momentul in care vor fi folosite, in hranirea animalelor, furaje produse in acest an, daca nu cumva chiar din momentul in care fermierii vor achizitiona porumb, tarâte sau „concentrate”. Grav este ca se scumpesc pâinea si mamaliga, alimente de baza pentru români. Principalul producator de pâine si produse de panificatie din judet, Pambac SA, a operat o majorare de 8 la suta a preturilor. „Era firesc in conditiile in care grâul s-a scumpit cu 60 la suta intr-o luna, arata Alin Giurea, presedintele companiei. La o asa crestere a pretului materiei prime, nu aveam alta solutie! La aceasta, se adauga scumpirea gazelor, a energiei electrice si a carburantilor.”

Anglia are TVA zero la pâine si lapte

Nenorocirea e ca vom avea parte de scumpiri in lant, in toamna asta, spune Alin Giurea, cu regret. „Deocamdata, calculam, dar cred ca la sfârsitul lunii septembrie vom mai aplica o majorare de 8 la suta.” La faina alba, in pretul careia costul materiei prima are o pondere mai insemnata, cresterea este de 40 la suta, iar la malai va fi, probabil, de 40-45 la suta. Asta din cauza ca productia de porumb e jumatate din cea a anului trecut. „Nu cred ca va fi ultima scumpire din acest an, având in vedere trendul, precizeaza Alin Giurea. Va fi o iarna foarte grea. Daca s-ar aplica reducerea taxei pe valoare adaugata (TVA), asa cum s-a promis, preturile ar scadea. In toate tarile din Uniunea Europeana, pentru alimentele de baza, TVA este zero sau mai mica de 5 la suta.” In Marea Britanie si Belgia, TVA este zero, in Franta e 5,5 la suta, iar in Germania, 5 la suta. „Este o prostie ca FMI sa afirme ca nu este o masura propice in conditiile in care, in tarile din care vin reprezentantii Fondului, masura este aplicata. Daca ar reduce taxa de la 24 la 5 la suta la alimentele de baza, Pambac ar micsora preturile la raft cu acelasi procent, 19 la suta, chiar a doua zi! Sa vina si sa verifice, iar daca nu va fi asa, eu voi acoperi diferenta!”

Scumpire-„surpriza” la gaze

Tot din aceasta luna, gazele naturale ii vor costa mai mult atât pe consumatorii casnici, cât si pe agentii economici. Primii vor avea facturi cu 5% mai mari, in timp ce firmele vor plati gazele cu 10% mai scump. Majorarea contrazice cele anuntate de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) in luna iunie, când prima scumpire era data ca sigura abia in anul viitor, urmând ca in perioada 2015-2018, preturile sa urce urce cu 12% anual, prin ajustari trimestriale, conform calendarului de eliminare a tarifelor reglementate. Liberalizarea pietei de energie ar fi trebuit sa inceapa, intr-adevar, din septembrie 2012, dar cu clientii industriali. Pentru anul acesta nu erau, asadar, prevazute scumpiri, dar guvernantii au anuntat ca le-au fost impuse de FMI.

Potrivit Institutului National de Statistica, in luna august s-au scumpit cel mai mult legumele, conservele de legume, citricele si ouale. Dintre legume, cartofii si fasolea boabe conduc intr-un top al majorarii preturilor, cu aproape 10%, fata de luna anterioara celei pentru care s-a realizat statistica. Citricele si alte fructe meridionale s-au scumpit cu 6,11%. Si cresterea preturilor la oua a fost foarte vizibila: pret cu 4,05% mai mare in august fata de iulie.

Preturi in pietele bacauane:
Cartofi – 1,5 lei/kg; ceapa – 2 lei/kg; usturoi – 10lei/kg; morcovi – 2 lei/kg; gogosari – 3,5 lei/kg; rosii – 4 lei/kg; ardei gras – 3-4 lei/kg; vinete – 3 lei/kg; patlagele – 3 lei/kg; conopida – 7 lei/kg; varza – 1,5-3,5 lei/kg; pastai – 8 lei/kg; castraveti – 1,5-2 lei/kg.

Gheorghe Ursu:
„Ne asteptam la scumpiri. O sa mâncam mai putin, ca sa traim mai mult.”

Constantin Poenaru:
„E foarte rau. Nu sunt bani. Ne ducem de râpa! Cu facturile ce putem face, decât sa le platim? Ne mai ajuta copiii.”

Costache Pascu:
„Legumele s-au scumpit ca e seceta si e multa munca la tara pâna obtii produse. Se scumpesc toate mereu si de asta e bine, când esti tânar, sa strângi, ca sa ai din ce trai la batrânete. Nu sa astepti sa-ti dea Dumnezeu si partidul.”



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img