Maratonul bavovian, ca despre un maraton a fost vorba, s-a incheiat. Anii trec si ne indepartam tot mai mult de Bacovia.
Poetul Plumbului este omagiat, sarbatorit, comemorat doar in enunturile de pe programele oficiale, de pe afisele minuscule lipite prin oras. Organizatorii “Toamnei Bacoviene” (18-21 septembrie 2013), nume de institutii ilustre, unele cu banii, altii cu interesele, au lasat elevii sa vorbeasca despre Bacovia (si ei s-au achitat cu raspundere, cu talent si dragoste de misiune), iar “grosul” manifestarilor din programul aprobat de Consiliul Judetean a avut o cu totul alta destinatie: lansari de carte, unele sponsorizate de CJ, altele care nu au nicio legatura cu marele poet, premieri ale unor institutii si reviste, discursuri laudative. Singurele momente care l-au avut in centru pe George Bacovia si opera lui au fost lansarea cartii Svetlanei Palelologu Matta “Existenta poetica a lui Bacovia” (o teza de doctorat, publicata in Elvetia, in franceza, la un an dupa moartea poetului), editie tradusa si ingrijita remarcabil de Lucia Olaru Nenati, finantata (trebuie spus) de Consiliul Judetean, cât si emotionanta intânlire a invitatilor (poeti, romacieri, dramaturgi) cu publicul, la statuia poetului, moment rememorat de Radu Cârneci, cel care, in 1971, a initiat acel proiect si a fost organizatorul, in acei ani grei, a primului Festival Bacovia, la care au participat – spunea poetul Cârneci – peste 140 de invitati de seama din intreaga tara. Vineri, la statuie, a recitat remarcabil (Vamesul si poetul) academicianul Vasile Tarâteanu si…altii.
In rest, o fuga prin licee (priliej ca oaspetii sa serveasca si masa de prânz), o clipa de parfum bacovian in gradina casei poetului, de pe strada ce-i poarta numele, o cafea, o apa minerala si câteva carti prezentate de autori “cobreslasilor”, unele remarcabile, care aveau legatura cu Bacovia doar limba in care au fost scrise.
Seara Premiilor
Atmosfera destinsa si distinsa vineri seara la Centrul Cultural “George Apostu”. Aici, punct final: decenarea Premiilor Toamnei Bacoviene. Marele Premiu a fost acordat academicianului Vasile Tarâteanu – Cernauti, poet si prozator, un adevarat reprezentant al rezistentei culturale, care a tinut un discurs exceptional, Bacovia fiind subiectul si figura centrala. Unul dintre cei mai mari poeti ai României, octogenarul Radu Cârneci, initiatorul seriei noi a Revistei Ateneu, a primit Premiul de Excelenta, pentru intreaga opera si contributia adusa la afirmarea culturii bacauane.
“La vârsta mea bucuriile sunt mai rare, intâlnirile de asemenea, amintirile sunt multe, faptele sunt fapte, o parte sunt cunoscute, altele urmeraza sa fie cunoscute, auzite, povstite. Oricum viata mea, mare, frumoasa, a inceput aici, in Bacau, apoi la Bucuresti, insa forta mea de aici pleaca, din aceasta Moldova minunata, care mi-a dat forta, mi-a dat poezie si simtire româneasca” – a declarat poetul Radu Cârneci.
Svetlanei Paleologu Matta (Elvetia) i-a fost atribuit Premiul de Execeza Bacoviana, pentru volumul “Existenta poetica a lui Bacovia”.
Concursul de creatie literara, adresat in special tinerilor, s-a bucurat de o larga participare, câstigatorii, pe cele doua sectiuni fiind: Anca Elena Zaharia, Lavinia Ienceanu si Victor Tvetov – poezie, Cristina Coada, Otilia Pintiloaie si Geta Chiroiu – eseu.
In prezenta unui numeros public, tot cu aceasta ocazie, au fost acordate si premiile Uniunii Scriitorilor, Filiala Bacau. Premiul OMNIA pentru Teatru i-a revenit dramaturgului bacauan Viorel Savin.
“In primul rând sunt emotionat, chiar daca sunt la o vârsta respectabila, nu este putin lucru ca apropiatii tai, colegii, cobreslasii sa doreasca sa-ti acorde un premiu important pentru mine, dupa o viata de lucru. Dupa cum stiti mi s-au jucat peste 25 de spectacole cu piese semnate de Viorel Savin, in multe orase ale tarii, Iasi, Bucuresti, Constanta, Braila, Pitesti, Bacau, mi-au aparut carti, multe carti, unii ar spune ca prea multe, dar este minunat când si colegii iti intind o mâna si iti spun BRAVO!” – a declarat dramaturgul Viorel Savin.
Au mai fost decernate premii pentru Poezie – Alex Dumitru, pentru Proza Umoristica – Vasile Larco, Vasile Proca a fost distins cu Premiul pentru Publicistica Literara, Ioan Culita Usurelu pentru Istorie Literara, Cezar Straton – lexicografie literara, Nicolae Cârlan – Critica literara.
Seara premiilor s-a incheiat cu cele acordate de revista Plumb, Gheorghe Ungureanu – proza, Cecilia Moldovan si Geta Stan Palade – poezie, Alina Mihaela Craiu – arte plastice, Sorin Coada – debut proza. Au mai fost acordate doua Premii de Excelenta, am bele unor artisti plastici, pictorii naivi Catinca Popescu si Ion Maric.
“Toamna bacoviana” si-a câstigat un binemeritat loc in inimile si sufletul scriitorilor, pentru ca, iata, este o participare consistenta de scriitori, atât din Bacau, din tara, cât si arealul românesc, dintre cei mai buni. Sunt convins ca in anii urmatori vor veni si altii, multi tineri, cum au fost si la aceasta editie, dar si consacrati, nume cu renume in cultura româneasca” – a spus Braneanu Dumitru, manager proiect.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.