Ordin de ministru pentru organizarea concursurilor de ocupare a catedrelor vacante
Dupa indelungi tergiversari si amânari, ordinul ministrului Educatiei privind metodologia de organizare si desfasurare a concursurilor de ocupare a catedrelor care se vacanteaza in unitatile de invatamânt prescolar a aparut in sfârsit. Astfel, titularizarea pe post se va organiza de acum la nivel de scoala si nu de catre Inspectoratul Scolar Judetean, care doar va monitoriza aceasta testare a viitorilor dascali.
Cei care vor sa intre in sistemul de invatamânt se vor adresa de acum direct scolilor unde vor sa predea si nu Inspectoratului Scolar Judetean. „A aparut Ordinul 5624 al ministrului Educatiei care prevede clar care este metodologia de organizare si desfasurare a concursurilor de ocupare a posturilor didactice sau catedrelor care se vacanteaza pe parcursul anului scolar in curs in unitatile de invatamânt preuniversitar de stat. Coordonarea acestora este asigurata direct de Ministerul Educatiei”, a explicat prof. Claudia Merticaru, purtator de cuvânt la Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Bacau.
Decizia apartine consiliului de administratie al scolii
In acest context, conform Legii Educatiei Nationale 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, ISJ Bacau asigura doar consiliere si asistenta unitatilor de invatamânt in gestionarea resurselor umane, a posturilor didactice, legalitatea organizarii si desfasurarii concursurilor de ocupare a posturilor didactice, gestionarea, reactualizarea si publicarea bazei de date privind cadrele didactice calificate ramase nerepartizate dar si a posturilor care se vacanteaza si monitorizarea concursurilor. „Pe posturile didactice sau catedrele complete ori incomplete care se vacanteaza in unitatile de invatamânt pe parcursul anului scolar 2012-2013 se repartizeaza personalul didactic calificat care indeplineste conditiile de ocupare a acestor posturi, prin decizie a directorilor, in baza hotarârii consiliilor de administratie ale unitatilor de invatamânt, daca vacantarea s-a facut in termen de 60 de zile de la inceperea cursurilor. In cazul vacantarilor ulterioare, consiliile de administratie din scoli sunt abilitate sa organizeze si sa desfasoare individual, in consortii scolare sau in asocieri temporare la nivel local, concursuri cu probe scrise si practice sau orale”, a precizat si prof. Camelia Stamate, inspector scolar general adjunct.
Examen oral si scris
In cadrul concursurilor, candidatii vor da proba practica/orala sau vor efectua o inspectie speciala la clasa si proba scrisa din
didactica specialitatii in profilul postului pe care doreste sa se angajeze. Testarea personalului fara studii corespunzatoare postului consta in interviu si lucrare scrisa.
In anul scolar 2012-2013 locurile libere din sistem au fost ocupate cu pensionari (214), suplinitori calificati (661) si titulari noi (164). In acest moment, in intreg sistemul de invatamânt sunt 9.955 de cadre didactice. Au mai ramas neocupate 284 de catedre intregi, din care 106 in scolile din mediul urban si 179, in cele din mediul rural. Aceste ore au fost suplinite de profesorii titulari din sistem, pâna la organizarea unor noi concursuri la nivel de unitate de invatamânt.
Pentru ca a aparut si metodologia de organizare a concursurilor de ocupare pe post/catedra la nivel de scoala, ISJ Bacau a fost anuntat ca s-au deschis procedurile de desfasurare a acestor testari in unele unitati de invatamânt comune precum Horgesti, Podu Turcului, Ghimes Faget, Berzunti, Palanca, Gaiceana, Nicolae Balcescu, Plopana, Odobesti, Rachitoasa, Oncesti, Parincea, Ungureni, Strugari, Agas, Filipeni, Pirjol, Gârleni, dar si din orasele Buhusi si Darmanesti.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.