La o lună de la lansarea liniei de finanțare a tinerilor băcăuani întorși din străinătate, niciun dosar nu a fost depus la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) Bacău. Și asta deși statul le-a pus la dispoziție 20 de milioane de euro pentru a-și dezvolta afacerea din mediul rural.
Practic, în cadrul submăsurii 6.1 – „Instalarea tinerilor fermieri”, beneficiarii ar fi putut primi între 40.000 și 50.000 de euro, bani nerambursabili, pentru a se instala ca șefi sau manageri ai exploatației agricole. Lipsa de interes ar putea fi pusă pe seama pragului minim de selecție al proiectelor, stabilit la 70 de puncte, în prezent. Cert este că acest punctaj minim pe care fiecare proiect trebuie să-l îndeplinească pentru a se califica la obținerea finanțării va descrește, lunar cu, 15 puncte. Prin urmare, este foarte posibil ca, în ultima lună de sesiune (perioada 5 aprilie – 4 mai 2021), să ne așteptăm la o avalanșă de solicitări la această măsură, pragul lunar de calitate urmând a fi de doar 25 de puncte.
„Au fost persoane care s-au interesat de acest program, inclusiv consultanții care fac proiecte, însă, doar au pus întrebări. Este limpede că interes există. Probabil că sunt în faza de întocmire a planurilor de afaceri. De altfel, noi am trimis la primăriile din tot județul adrese în care ofeream detalii despre măsura destinată tinerilor întorși din Diaspora, tocmai pentru a populariza în teritoriu acest program. Așteptăm să vedem ce se va întâmpla”, a declarat Florina Baltariu, șef seviciu la AFIR Bacău.
Trebuie spus că aceasta este a doua încercare a statului de a-i convinge pe băcăuanii plecați la muncă în afara țării să se stabilească în localitatea de baștină pentru a-și dezvolta afacerile în domeniul agricol. În anul 2020, la fel, nu a fost depus niciun proiect.
Condițiile și precondițiile, revizuite și clarificate
De altfel, pentru a-i atrage și mai mult pe tinerii fermieri, responsabilii de la București au simplificat modalitatea de depunere a documentelor doveditoare a studiilor și a locului de muncă. Astfel, solicitanții sprijinului trebuie să fi avut un loc de muncă în țări membre UE sau țări terțe UE în domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrară, cel puțin 3 luni neîntrerupte, în ultimele 24 luni (față de 12 luni în sesiunea anterioară). În plus, beneficiarii trebuie să fi absolvit, în ultimele 60 de luni înaintea depunerii Cererii de finanțare, un program de studiu în domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrară: postuniversitar, universitar, preuniversitar, în țări membre UE sau țări terțe UE. Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri este 100 la sută nerambursabil.