Adolescentii si tinerii bacauani nu au locuri de distractie special amenajate pentru ei. Sigur, pot petrece impreuna cu prietenii in cluburi si pub-uri, dar din ce in ce mai multi spun ca ar dori sa se infiinteze sau sa se amenajeze un spatiu unde sa poata desfasura activitati de tot felul, de la cele culturale, la discoteci.
S-ar distra si nu prea au unde. Tinerii si adolescentii din Bacau au prea putine locuri de distractie si prea putin diversificate pentru gusturile lor mereu in schimbare. Le-ar placea un spatiu in care sa poata oricând organiza o seara de film, karaoke si chiar o seara de dans. „Ne dorim sa avem un spatiu in care sa desfasuram activitati culturale si nu numai, sub indrumarea unor adulti. Si colegii mei spun acelasi lucru. Acum, putem merge doar in pub-uri si cluburi, la seri folk, rock, la karaoke, la biliard sau la Ateneu. Nu este suficient”, arata Anca Boghian, voluntar si eleva la Colegiul National „Gh. Vranceanu”. „Din punctul meu de vedere, locurile care sunt acum nu sunt potrivite pentru distractie in adevaratul sens al cuvântului. Nu poti socializa in zgomotul infernal si cu aburii alcoolului in cap. Ar fi frumos si bine sa existe un loc in care sa poata veni si cei care nu au resurse materiale atât de multe”, spune si Claudiu Magureanu, un tânar de 21 de ani.
„Platim peste tot pe unde mergem”
Tinerii arata ca singurele locuri in care se pot distra si pot face miscare sunt in parcuri si in zona Salii sportului. „Mergem la Bazinul de Inot, mergem pe terenurile de fotbal si de tenis, dar peste tot ne cer taxe de inchiriere, de la 10 pâna la 25 lei/ ora. Mai sunt si alte cluburi sportive in oras unde putem juca tenis de masa, baschet, avem si patinoar, dar si acolo contra cost. Platim peste tot pe unde mergem”, ne-a declarat Adrian Dima, de 19 ani. Studentii la rândul lor intentioneaza sa infiinteze o Casa a Studentilor, dar inca nu au primit o finantare certa, iar daca aceasta va veni, va fi din fonduri de la Ministerul Educatiei si din fonduri europene. „Un astfel de centru al elevilor e nevoie si pentru noi. Ne-am dori foarte mult un «Club al elevilor», de exemplu, pentru a putea sa ne desfasuram si noi diferite activitati. Idei avem destule, dar nu avem unde sa le punem in practica. Nu avem unde sa facem actiuni, promovari, traninguri”, ne-a spus Bogdan Dumitru, presedintele Consiliului Judetean al Elevilor din Bacau. „Mai ales ca noi am ramas in aceasta vara fara sediu. Am avut o camera la Palatul Copiilor, dar din vara ni s-a spus sa o eliberam, fara niciun motiv. Nu avem sediu, nu putem avea activitate, mai ales in week-end când la Inspectoratul Scolar si in scoli este inchis”, a completat si Madalina Vlasie, membru de onoare al CJE Bacau.
Voluntarii inscrisi in asociatii au unde se distra
Mai norocosi sunt tinerii membri ai asociatiilor non-guvernamentale din Bacau. ONG-urile care au propriile sedii organizeaza diferite evenimente pentru voluntarii lor. „Chiar saptamâna trecuta am organizat o serata cu jocuri interactive prin care am incercat sa cream anumite punti de legatura in special intre noii voluntari. Incercam o data pe luna sa organizam serate tematice. Este o forma de motivare si de recompensare a tinerilor”, arata Gabriel Magureanu, coordonatorul voluntarilor de la FSC. Pe lânga faptul ca tinerii se distreaza de minune si parintii sunt linistiti. „Le permit chiar sa ramâna pâna la ore mai târzii pentru ca sunt sub spravegherea unor adulti si sunt insotiti acasa”. In jur de 300 de voluntari sunt inscrisi la FSC. Si la Centrul Antidrog, consilierii organizeaza diferite evenimente, dar de o amploare mai mica. „In general, ne reunim numai cu anumite ocazii, de Ziua Voluntariatului sau in luna martie, când se aniverseaza infiintarea centrului. Pentru serate deosebite, incercam sa cautam locatii in care nu se fumeaza”, spune Marta Butnaru, consilier al Centrului Antidrog Bacau. Institutia sustine aceasta idee ca tinerii sa aiba propriul loc de distractie, intrucât este stiut faptul ca in mai toate cluburile bacauane se comercializeaza substante interzise sau legale. „Noi ne dorim ca astfel de initiative sa devina realitate si chiar si tinerii ne-au spus de mai multe ori ca ar vrea locuri special create pentru ei”, conchide Marta Butnaru. (R. Neagu)
Pensionarii au Club 60+
Pensionarii sunt iubiti de Primaria Bacau. Institutia are grija ca macar o parte din vârstnicii bacauani sa aiba un loc al lor unde se pot distra, pot socializa si iesi din casa. Este vorba de Clubul 60 + de pe strada Aleea Ghioceilor Isi pot petrece timpul in compania celor de aceeasi vârsta, iar conducerea clubului organizeaza diverse actiuni pentru ei. Pe lânga Club 60+ se vorbeste de mai mult timp de amenajarea unui al doilea club pentru pensionari, intr-un fost punct termic de pe strada Soimului. Si Fundatia „Constantin Brâncoveanu” dispune de un spatiu in care ii primeste pe vârstnici pentru diferite activitati.
Si politistii au un loc al lor
Politistii din Bacau au din luna august un club numai al lor pentru petrecerea timpului liber. „Am deschis acest club pentru ca angajatii Inspectoratului de Politie Judetean Bacau, dar si familiile si prietenii acestora sa aiba un loc de petrecere a timpului liber. Pot veni aici sa stea la o cafea sau un suc, pe care le pot cumpara la preturi accesibile sau sa joace rummy ori table”, spunea Marian Pavel, liderul de sindicat al filialei bacauane, la deschiderea clubului. Accesul se face pe baza legitimatiei de politist si este deschis in fiecare zi de la 8.00 dimineata pâna seara târziu. Acesta este singurul club de acest gen din tara. (G. Panaite)