16 noiembrie 2024

Timpul sărbătorii la Colegiul „N.V.Karpen” Bacău

Sărbătoarea a fost la ea acasă chiar de Sf. Nicolae, atunci când, echipa managerială, alături de profesorii școlii, foști elevi și reprezentanți ai comunității băcăuane s-au reunit pentru a celebra împreună istoria celor 52 de ani de existență a Colegiului Karpen.

În tot acest timp, Colegiul Karpen a fost într-un proces permanent de autodepășire, prin zbatere, perserverență, construcție, adaptare, curaj și reziliență, indiferent de numele pe care l-a purtat și indiferent de contextul istoric, politic sau social. Înființat în 1969 sub denumirea de Școala Profesională de Poștă și Telecomunicații Bacău, liceul a primit în anul 2020 titulatura de Colegiul „N.V.Karpen” Bacău, fiind în prezent, după cum a subliniat și directorul Remus Cazacu, școala cu cea mai bogată ofertă educațională din județul Bacău. Aceasta se extinde de la grupe de învățământ preșcolar de grădiniță cu program normal și prelungit, învățământ primar (urmând a se alătura, din anul școlar 2022-2023, și clasele de învățământ gimnazial), învățământ liceal și profesional, atât la forma de învățământ de zi, cât și la cea cu frecvență redusă, precum și învățământ post-liceal și școală de maiștri.



La sărbătoarea Colegiului Karpen au participat reprezentanți ai comunității locale și colaboratori ai școlii: Liviu Miroșeanu – viceprimar al municipiului Bacău, prof. Ida Vlad – inspector general al Inspectoratului Școlar Județean Bacău, prof. Camelia Stamate – inspector general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Bacău, Ciprian Piștea – administrator public al Municipiului Bacău și Romil Botezatu – director Serviciul Public Județean pentru Promovarea Turismului și Coordonarea Activității de Salvamont.

Manifestările dedicate sărbătoririi a 52 de ani de existență au debutat cu sfințirea clopotului instalat în curtea școli, al cărui sunet va marca, în mod tradițional, începutul și finalul pauzelor dintre ore, dar va anunța și momentele semnificative ale slujbelor religioase din zilele de sărbătoare. Clopotul a fost instalat în campusul Colegiului de către destoinica echipă de muncitori și tehnicieni de la Karpen. Totodată, au fost inaugurate lucrările realizate în cursul acestui an școlar: cabina telefonică și cutia poștală, precum și panoul de cățărare instalat în sala de sport a colegiului.

Cabina telefonică, alături de cutia poștală reprezintă simboluri ce au menirea de a le aminti noilor generații de elevi o pagină din istoria școlii. Astfel, cabina telefonică, aleasă după modelul londonez pentru a exprima vocația europeană a școlii, servea pentru instalarea posturilor telefonice publice (cu fisă), a căror întreținere era asigurată de „electromecanicul de telecomunicații”, în timp ce în cutia poștală se depuneau scrisorile și cărțile poștale de a căror golire se ocupa factorul poștal. Dincolo de însemnătatea lor de simboluri ale meseriilor pe care le puteau obține absolvenții liceului PTTR, Colegiul Karpen a oferit acestor două obiective și o altă destinație: cabina telefonică a fost transformată într-o bibliotecă stradală din care elevii liceului pot împrumuta cărți, iar cutia poștală a devenit cutia de sugestii, pentru aceia care doresc să vină cu propuneri de îmbunătățire a activității școlii.

O altă realizare a Colegiului „N.V.Karpen”, care a fost inaugurată cu ocazia zilei școlii, este panoul de cățărare. Fiind proiectat pentru elevii Colegiului, caracteristicile peretelui de cățărare, înalt de 7m, lat de 5m și cu două surplombe, facilitează utilizarea acestuia atât de către începători, cât și de către avansați. Practicarea escaladei oferă multiple avantaje, contribuind la îmbunătățirea forței fizice, rezistenței, echilibrului și flexibilității și la reducerea stresului. Sian Brie, ghid montan, împreună cu Dragoș Dorneanu, profesor de geografie, au oferit o mică demonstrație de escaladă folosind acest panou de cățărare.

Sărbătoarea a continuat printr-un simpozion prezentat de doamnele director adjunct, Simona Lăcătușu, Simona Șova și Diana Craiu, care, printr-un discurs de mare încărcătură emoțională, au surprins momente din devenirea Colegiului Karpen și importanța Zilelor Colegiului, ca „prilej de recunoaștere a meritelor profesorilor, elevilor, dar și ale personalului didactic auxiliar și nedidactic, precum și ale partenerilor din comunitatea băcăuană și nu numai, zile care au devenit sărbătoare cu porțile deschise către toți cei care construiesc în Cetatea Karpen”. Totodată, directorul Remus Cazacu a prezentat invitaților proiectele de viitor pe care și le propune Colegiul „N.V.Karpen”, din care amintim: construcția unui nou corp de clădire în care vor fi 8 cabinete școlare, inclusiv un centru de documentare și informare, reabilitarea totală a corpului principal de clădire, precum și a căminului la parterul căruia funcționează grădinița.

În încheierea simpozionului, colindele elevilor de la Liceul Teologic „Melchisedec Ștefănescu” din Roman au răsunat în campusul colegiului, încununând sărbătoarea de la Karpen. Întreaga echipă a Colegiului „N.V. Karpen” transmite mulțumiri tuturor celor care și-au pus amprenta asupra dezvoltării școlii și care au participat activ la îndeplinirea misiunii acestei școli.

 

 

 

 




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014