7 septembrie 2024
Eveniment"Timpul recunoasterii" pentru academicianul Eugen Simion

“Timpul recunoasterii” pentru academicianul Eugen Simion

Criticul literar Eugen Simion a intrat de ieri in randul comunitatii academice bacauane. Acesta a fost distins cu titlul Doctor Honoris Causa in deschiderea celei de-a doua editii a Conferintei Internationale “Economie, Transdisciplinaritate, Cunoastere” organizata de Universitatea “George Bacovia”.

Intreaga comunitate bacauana a avut prilejul si onoarea de a-l avea ca invitat pe distinsul academician roman, care va sarbatori pe 25 mai 77 de ani. Intr-o aula arhiplina, fostul presedinte al Academiei Romane (din 1998 pana in 2006) a primit cea mai inalta distinctie acordata de mediul academic, pentru “rezultate remarcabile in activitatea stiintifica, academica, culturala si civica si pentru contributia majora la promovarea transdisciplinaritatii ca forma superioara de cunoastere”. “Cu acordarea acestui titlu incheiem o triada de mari personalitati care au acceptat sa devina membri ai comunitatii academice bacauane. Primul a fost guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, al doilea – fizicianul si filosoful franco-roman Basarab Nicolescu si, iata, triada se incheie, in mod fericit, cu un literat, un om al disciplinelor umaniste, criticul Eugen Simion”, a declarat
prof.univ.dr. Liviu Drugus, purtator de cuvant al universitatii.

“Este cel mai pretios titlu!”

Academicianul roman a primit distinctia cu emotie, in aplauzele unui auditoriu numeros care a asistat la ceremonie si pe fundalul “Odei bucuriei” din simfonia lui Beethoven. “Este o onoare pentru mine. Este cel mai pretios titlu, fiind ultimul din cariera”, a declarat Eugen Simion. In discursul adresat audientei, profesorul universitar a tinut sa mentioneze ca “biografia mea intelectuala nu este stralucitoare. S-a desfasurat intr-o istorie imposibila. Mesajul meu pentru cei tineri este ca se poate. Se poate, iar voi traiti intr-o istorie mai buna. Nu uitati ca traiti intr-un regim de libertate”. Fara a pretinde ca este “un om intelept”, academicianul roman a marturisit ca “meseria de critic literar este una din cele mai frumoase meserii. Este insa o meserie care cere sacrificii enorme. Nu ai sambete, duminici, trebuie sa citesti foarte mult”. De Bacau si Universitatea Bacovia il leaga si “ne leaga pe toti Bacovia, Alecsandri si toata aceasta zona care este atat de bogata, una din cele mai bogate cultural din tot spatiul romanesc. Ma leaga si o parte din tineretea mea, cand veneam aici la Festivalul Bacovia, facut de scriitorii locali. Nu am sentimentul ca vin intr-un oras strain, ci intr-un loc plin de amintiri frumoase”.

Reclamat chiar la DNA

Intr-o marturisire sincera, Eugen Simion si-a exprimat dezamagirea ca ultimul sau proiect, traducerea manuscriselor eminesciene, s-a soldat cu un denunt la Directia Nationala Anticoruptie, pentru o cheltuiala “nejustificata” de 2,4 milioane de dolari. “Chiar nu ma asteptam sa fiu chemat sa dau explicatii”, a subliniat academicianul.

Astazi se desfasoara comunicarile studentesti

Daca ieri cadrele didactice au luat parte la sesiunea de comunicari stiintifice, ziua de astazi este dedicata sesiunii de comunicari studentesti. Acestea se desfasoara pe cele trei sectiuni: drept, politici economice si dezvoltare comunitara. “Incercam sa combinam disciplinele umaniste cu cele tehnice, sa dam unitate cunoasterii si sa promovam transdisciplinaritatea ca modalitate de achizitie a cunoasterii”, a subliniat prof.univ.dr. Liviu Drugus.

Andreea Lupascu


spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img