In perioada 27-30 septembrie s-a desfasurat, la Bacau, cea de-a XXVII-a editie a Festivalului International „Zilele muzicii contemporane”, având o tema foarte interesanta si generoasa: „Reguli si exceptii”.
Timp de patru seri, concertele din program au ilustrat variante ale acestei teme, exceptiile care confirma, infirma, largesc regula sau o intaresc. Ca de fiecare data, festivalul a adus in fata publicului lucrari in prima auditie ale unor prestigiosi compozitori contemporani, interpretate de ansambluri si solisti de prima marime.
Iar luni, in ultima zi a acestui festival de o remarcabila tinuta artistica si de elevatie spirituala, au fost lansate si câteva carti „unite printr-o filosofie a muzicii”, asupra carora voi reveni.
Mai intâi, sa ma opresc asupra programului serii, sustinut de orchestra Filarmonicii „Mihail Jora”, cu maestrul Ovidiu Balan la pupitru. Solisti au fost soprana Mihaela Grajdeanu si flautistul Matei Ioachimescu, lucrarile prezentate apartinând compozitorilor Liviu Danceanu (Pentaih, op.143), Calin Ioachimescu (Concert pentru flaut si orchestra), Viorel Munteanu (Intoarceri la Blaga), Adrian Pop (Triptic) si Alexandra Cherciu (Vibrari bacoviene).
Aflata sub semnul poeziei, seara a avut o vibratie speciala, iar Geo Popa, recitând din poemele lui Blaga, a fost la inaltimea momentului. Revin la cele trei carti lansate cu acest prilej, si voi spune ca autorii lor: Ozana Kalmuski-Zarea, cu „Vinovatia patimii”, Tudor Misdolea, cu „Introducere la fenomenologia experientei muzicale”, si Liviu Danceanu cu „Parfumul si aura” ne fac o invitatie la o lectura deopotriva folositoare si placuta.
Folositoare, instructiva, pentru ca sunt carti de substanta, profunde, fundamental culturale, sondând misterul creatiei, dar si placuta, fiindca ele contin texte eseistice, cu idei, impresii, sugestii, metafore de o mare bogatie asociativa. Citindu-le, putem redescoperi lucruri vechi prin cheile modernitatii sau ne putem redescoperi pe noi insine, asa cum au subliniat Adrian Pop si Viorel Munteanu, prezentând volumele respective. si putem trai timpul muzicii, timpul esentei.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.