24 ianuarie 2025

Tigarile cu tendinta redusa de aprindere, niciun indiciu vizibil

Toate oalele se sparg in capul comerciantului

Tigarile cu tendinta redusa de aprindere nu prezinta niciun marcaj ca sa poata fi identificate. Comerciantii sunt nevoiti sa se bazeze pe declaratia producatorului si pe buna credinta a acestuia. Daca Protectia Consumatorului depisteaza tigari neconforme, amenda o ia comerciantul, si nu producatorul.



Obligatia de a pune in vânzare, din data de 17 noiembrie, numai tigari cu tendinta redusa de aprindere le da mari batai de cap comerciantilor. Desi tigarile nu sunt fabricate de ei iar Legea 245/2004 defineste distribuitorul (comerciantul) ca fiind "operatorul economic din lantul de comercializare, a carui activitate nu influenteaza caracteristicile de securitate a produsului", toate oalele se sparg in capul lui. Potrivit conducerii Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor (CJPC) Bacau, "comerciantul are doar obligatia de a solicita de la distribuitor si de a prezenta la control declaratia in care producatorul declara pe propria raspundere ca produsele au certificat de conformitate". "Declaratia de conformitate, in copie, trebuie sa aiba antetul si stampila institutiei emitente, numele si semnatura, in clar, ale persoanei emitente", ne-a spus Toader Fratila, comisarul-sef al CJPC Bacau.

Declaratia de conformitate nu-l pune la adapost

Si, totusi, desi comerciantul este obligat sa faca dovada respectarii normelor prin declaratia sau certificatul de conformitate, aceasta nu-l pune total la adapost. "Exista posibilitatea introducerii in vânzare a stocurilor vechi de tigari si de aceea noi le verificam prin sondaj, mai declara comisarul-sef al CJPC Bacau. Aceasta o facem cu o lampa cu ultraviolete, standardizata, pe care am primit-o de la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor. Am specializat in acest sens doi comisari si urmeaza si pe ceilalti." Dar verificarea se face pe tigareta, deci pachetul de tigari va fi desfacut, ceea ce inseamna ca nu mai poate fi vândut. "Sunt sute de sortimente de tigari si este foarte usor sa fi ramas vreunul sau doua pachete din stocul vechi. Noi ce sa facem? Sa deschidem fiecare pachet ca sa-l verificam? Cine plateste? Nu poti sti exact care este bun si care nu!", ne-a declarat directorul unei societati comerciale. De partea cealalta, seful CJPC declara: "Pentru verificare, noi putem preleva probe si sa le testam in laborator, la Bucuresti. Daca produsul corespunde, atunci suportam noi costurile. In cazul in care nu este conform, cheltuielile intra in sarcina comerciantului. Dar acesta, daca nu are incredere in declaratia de conformitate a producatorului, sa verifice prin sondaj cu o lampa cu ultraviolete". Comerciantul spune, insa, ca "si daca ne-am asuma anumite pierderi, tot nu am putea extrapola rezultatul obtinut asupra unui lot de livrare".

Se solicita inscriptionarea tigarilor

Toata aceasta situatie nu s-ar fi creat, daca pachetele de tigari cu tendinta redusa de aprindere ar avea un indiciu care sa le deosebeasca de cele vechi. "Imposibilitatea comerciantului de a stabili conformitatea sau neconformitatea produsului consideram ca transfera producatorului intreaga responsabilitate. Neobligarea, prin lege, a producatorilor sa personalizeze in mod diferentiat tigarile produse conform noilor standarde pun comerciantul in imposibilitatea de a sti daca produsele primite corespund sau nu acestora”, mai declara directorul societatii comerciale. Aceasta nu o contesta nici conducerea CJPC Bacau, care ne da de inteles ca lucrurile vor fi corectate. "La initiativa Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor s-a solicitat inscriptionarea pachetelor de tigari in sensul avizarii conformitatii acestora", a mai spus Toader Fratila, comisarul-sef al CJPC Bacau. Dar pâna atunci vor continua controalele la distribuitorii si comerciantii de tigari. Totusi, pentru inceput, conducerea CJPC Bacau promite sa dea dovada de clementa fata de comercianti: “Deocamdata, noi urmarim daca atât producatorii si importatorii cât si distribuitorii si comerciantii au cunostinta despre prevederile acestei legi. Daca nu, incercam sa-i informam si sa-i consiliem pentru a putea intra in legalitate. Scopul nostru, in acest moment, nu este de a vâna greseli, ci de a institui aplicarea intocmai a prevederilor legii si, implicit, de a preveni si combate eventualele incendii care s-ar putea produce prin comercializarea tigarilor neconforme”.
Elena Tintaru



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img