14 noiembrie 2024

Ticalosii savârsite in numele stiintei

Neindoielnic, progresul civilizatiei umane este dependent si de experimente. Care este insa limita la care experimentul nu atenteaza la virtutile eticii autentice? Poti, sub umbrela unui experiment stiintific, de pilda, chiar in numele unui posibil progres remarcabil, sa risti viata unor oameni, sa provoci suferinte sau adevarate drame? Un etician precum Jeremy Bentham formuleaza mari ingrijorari chiar si din perspectiva folosirii animalelor in diferite experimente, nu doar a oamenilor. Referindu-se la animale, acesta intreaba emotionant: ,,Intrebarea nu este: Pot ele rationa? Nici: Pot ele vorbi? Ci: Pot ele suferi?” …

Savârsite sub acoperire… stiintifica, experimentele naziste sunt cele mai mari atrocitati din istorie. Medicii din lagarele Auschwitz, Dachau, Buchenwald, Sachsenhausen, Ravensbrück si Natzweiler i-au infectat pe detinuti cu malarie, i-au otravit, le-au provocat degeraturi, i-au stropit cu fosfor, i-au ars de vii. Totul in numele stiintei… Nazistul Josef Mengele este, probabil, cel mai odios experimentator din istorie.



Uneori, experimentele inumane sunt fardate cu virtutile psihologiei moderne. Este de trista amintire experimentul din 1938, cel pe care psihologul Wendell Johnson a delegat-o pe o studenta sa-l coordoneze. Experimentul a vizat modul in care este influentata dezvoltarea unui copil de feed-back-ul negativ. Chiar tema cercetarii in sine este o potentiala crima. 22 de copii orfani, distribuiti in doua grupuri, au primit mesaje diferite. Un grup a fost laudat pentru fluenta manifestata in vorbire, copiii din celalalt grup erau corectati/admonestati din cauza celei mai mici imperfectiuni, spunându-li-se, obsesiv, ca sunt bâlbâiti. Unii dintre acestia din urma, desi vorbeau normal, au ajuns sa aiba probleme grave de exprimare pe care nu si le-au mai putut rezolva niciodata. Abia in anul 2001 Universitatea din Iowa, care a gazduit nefericitul experiment, si-a cerut scuze pentru acest experiment.

In timpul celei de a doua conflagratii mondiale, armata japoneza a dezvoltat armele biologice, experimentându-le mai ales pe prizonieri. Acestia erau supusi unor operatii fara anestezie, li se indepartau anumite organe, li se amputau membre care erau atasate in alte parti ale corpului. Infectarea intentionata cu sifilis, ciuma sau blenoragie, infometarea sau injectarea cu urina si sânge de animale erau alte metode utilizate… ,,in scopuri stiintifice”.

Unii dintre nord-coreenii care au reusit sâ emigreze au marturisit ca autoritatile de la Phenian au pus in opera experimente similare celor din lagarele naziste. Prizonierii erau asfixiati in camere de gazare, otraviti sau supusi unor operatii fara anestezie. 50 de femei perfect sanatoase au fost obligate sa manânce frunze de varza otravite. Toate au murit.

Prin anii ’70 si ’80, in armata sud-africana a fost declansata o actiune de proportii impotriva soldatilor homosexuali. Administrarea de diferite medicamente, tratamentele hormonale, socurile electrice au fost câteva dintre ,,metodele de indreptare” utilizate. S-a apelat la castrarea chimica si chiar la operatiiile de schimbare de sex. Sute de soldati au fost tinte ale acestui experiment. Ca o ironie a sortii, medicul care a coordonat acest experiment a fost recent condamnat la cinci ani de inchisoare, fiind acuzat de abuz sexual asupra unor soldati.

Nici serviciile secrete sovietice nu lipsesc de pe frontal experimentelor inumane. Acestea au testat pe prizonieri diferite tipuri de otrava, cu scopul de a realiza o substanta otravitoare fara gust si miros, care sa nu poata fi detectata dupa moartea… cobaiului uman. Rezultatul a fost realizarea substantei C-2, capabila sa ucida un om in cel mult 15 minute. Cobaii umani deveneau foarte linistiti pâna intervenea decesul.

Prizonierii occidentali ai teroristului stat islamic par foarte linistiti inainte de a fi ucisi. Potrivit Reuters, ei sunt supusi mai mult timp unor acte de tortura psihologica in care este simulata executia lor, ajungând astfel sa creada/spere ca nu vor fi ucisi…

Toate acestea ma trimit cu gândul la Blaise Pascal (,,Cugetari”): ,,Ce himera mai este si acest om? Ce noutate, ce monstru, ce haos, ce ingramadire de contradictii! Judecator al tuturor lucrurilor, imbecil vierme de pamânt, depozitar al adevarului; ingramadire de incertitudini si de eroare; marire si lepadatura a universului”.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014