„E mai frumos decat la mare!”
Intr-o zi torida de vara, lucrul pe care ti-l doresti cel mai mult este sa ai la indemana un rau sau un iaz de munte cu apa curata, in care sa te racoresti, insotit insa si de confortul vietii urbane: dusuri, toalete, sezlonguri etc. Locuitorii din sud-vestul judetului au parte de asa ceva in centrul balnear realizat de Primaria Tg. Ocna, unicul din judet apartinand autoritatilor locale. Mai exista astfel de conditii in cateva baze de agrement din Bacau, dar nu prin meritul primariei, ci al unor firme private. De la inaugurarea piscinelor din Tg. Ocna au trecut doi ani si e un bun prilej pentru a vedea cat de eficienta este investitia. Aceasta a fost realizata gratie unui proiect finantat de UE cu 4.588.432 euro si de CL Tg. Ocna, cu 32 de miliarde de lei vechi. A vizat Parcul Magura, care are 221.000 mp, si a cuprins un punct de informare turistica, parcarea auto si pista de role, statia de epurare si filtrare a apelor uzate, achizitionarea de mobilier urban, amenajarea a patru locuri de joaca, reabilitarea aleilor, gazonului, a celor sapte izvoare minerale si, evident, construirea centrului balnear. Aici se afla cele doua piscine, una pentru copii si alta pentru adulti, ambele incalzite, iar in jur, vestiare, toalete si dusuri ultramoderne, precum si o baza de tratament, care a fost concesionata unei societati medicale din Bucuresti. Firma a inceput sa aduca mobilierul si aparatura necesara in balneofizioterapie.
„Imi place aici, totul e OK!”
In doi ani, oamenii au avut timp sa afle de existenta zonei de agrement, dar si despre ce pot gasi aici, motiv pentru care, in timpul verii, e greu sa gasesti un sezlong liber daca nu ajungi la prima ora. "E frumos aici si vin sa ma relaxez, declara Valentin Ghioc, 20 de ani. Temperatura e putin mai rece si e mult mai bine sa stai in apa. Eu sunt din Onesti, dar nu am, acolo, piscina si de asta bat drumul pana aici. E frumos, imi place, totul e OK!" Lidia Hurubas, 24 de ani, este rezidenta in Spania, dar isi petrece vacanta in Romania. "Am venit cu prietena mea. Imi place, e frumos si e foarte curat… Sper sa revin inainte de a pleca", marturiseste tanara. "E mai frumos decat la mare, este un loc extraordinar pentru cei din Onesti, Tg. Ocna si din imprejurimi. Noi venim aproape in fiecare weekend. Am fost in concediu la mare, dar aici e mult, mult mai frumos, este a doua mare a Romaniei. Avem tot ce ne dorim, mese de tenis, mancare buna si fete frumoase", sustine Vasile Nutu din Onesti.
„Sigur indeplineste conditiile”
E firesc, asadar, ca autoritatile sa afirme ca, "fara exagerare, acest proiect este o reusita". Complexul din care fac parte cele doua piscine are intre 40 si 500 de vizitatori pe zi, in functie de anotimp, recordul la incasari fiind de 120 de milioane de lei vechi/zi. "Clientii primesc o bratara care este valabila toata ziua, arata Maria Stan, sef serviciu in cadrul Primariei Tg. Ocna. Cu alte cuvinte, pot pleca in oras, sa ia masa la restaurant, sau acasa si sa revina dupa-amiaza fara a mai plati la intrare." Deocamdata, Tg. Ocna e statiune turistica, dar aspira sa devina statiune balneara, iar autoritatile spun ca "sigur indeplineste conditiile": are sapte izvoare minerale cu ape sulfuroase si clorurate, clima blanda, aerul curat, o baza de tratament, obiective turistice, zone de agrement etc.
Inca o finantare pentru parcuri!
Pentru atestarea ca statiune balneara se lucreaza pe doua fronturi: se completeaza documentatia si se demareaza modernizarea tuturor parcurilor din oras. "Suntem statiune turistica de interes national si ne preocupa ca acest statut sa fie mentinut, declara Floarea Ivanof, primarul orasului. De aceea, pe langa Parcul Magura, care a fost modernizat si unde va fi deschis foarte curand un centru balnear, am obtinut finantare nerambursabila pentru un proiect ce are ca obiectiv «Reabilitarea parcurilor din orasul Tg. Ocna: Parcul Trandafirilor, Parcul Casa de Cultura si Parcul blocuri C». Pentru acest proiect, a fost semnat contractul de finantare, a fost desemnat, prin licitatie, constructorul si in zilele urmatoare vom da ordinul de incepere a lucrarilor." Modernizarea celor trei parcuri va costa 525.000 lei, din care 400.000 de lei sunt asigurati din Fondul de Mediu, iar diferenta este acoperita din bugetul CL Tg. Ocna.
Silvia Patrascanu