24 decembrie 2024

„Tevile” CET s-au scumpit cu 15 milioane de euro

Pretul modernizarii sistemului de termoficare, umflat peste noapte

Consiliul Local (CL) Bacau a aprobat la ultima sedinta revizuirea indicatorilor tehnico-economici ai proiectului de modernizare a sistemului public de termoficare. Conform reprezentantilor Primariei Bacau, costurile retehnologizarii sistemului sunt mai mari cu aproximativ 60 de milioane lei (15 milioane de euro) decat se estimase initial. Cauza principala a cresterii o reprezinta, in opinia edililor, faptul ca la elaborarea proiectului tehnic au aparut mai multe probleme neprevazute. Actualizarea devizului general cu suma de 15 milioane de euro survine unei licitatii controversate organizate de municipalitate in ultimele luni. Ea viza atribuirea contractului de construire a grupului 2 cogenerare de la CET, insa a fost contestata de toti participantii, acestia acuzandu-i pe edili ca au pus pe tava contractul unui consortiu de firme agreat la varful Primariei.

Retehnologizarea sistemului public de termoficare va costa cu 15 milioane de euro mai mult decat fusese prevazut initial. Alesii locali au aprobat la ultima sedinta a CL Bacau actualizarea indicatorilor-tehnici ai proiectului de modernizare, precum si actualizarea devizului general. Astfel, in urma elaborarii proiectului tehnic de retehnologizare a rezultat un cost suplimentar de aproximativ 60 de milioane lei. Suma de bani va fi suportata din bugetul local. Reprezentantii Primariei sustin ca si ei au fost surprinsi de diferenta mare aparuta intre costul prevazut in studiul de fezabilitate (SF) si cel rezultat in proiectul tehnic. Leonard Padureanu, administratorul public al municipiului, a declarat pentru cotidianul Desteptarea ca principala cauza a cresterii o reprezinta aparitia unor „obstacole” care nu fusesera prevazute in SF-ul realizat acum 2 ani. „E adevarat, costul e mai mare. Si pe noi ne-a surprins aceasta diferenta, dar au aparut mai multe probleme care nu erau prevazute in SF-ul initial. Reteaua termica se intersecteaza cu proprietati private, a trebuit sa gasim solutii de deviere”, a afirmat Padureanu. Costul suplimentar, a precizat administratorul public, va fi suportat pe seama unor economii realizate in cadrul proiectului de modernizare a CET Bacau si a infrastructurii de termoficare.

SF facut de danezi



Studiul de fezabilitate vizand modernizarea infrastructurii de termoficare din municipiul Bacau a fost realizat de o societate din Danemarca, Ramboll. El a fost asumat de CL Bacau in toamna lui 2009. Conform HCL nr. 344 din 23 octombrie 2009, valoarea totala a investitiei se cifra, la acel moment, la 272 milioane lei (65,3 milioane de euro), din care constructii plus montaj 138 milioane lei (33,2 milioane de euro). Dupa aproape un an, in septembrie 2010, danezii au remis CL Bacau o analiza cost-beneficiu a investitiei. Documentul a fost asumat de alesi care au aprobat HCL nr. 307 din 3 septembrie 2010. Potrivit analizei cost-beneficiu efectuata de Ramboll, cea mai avantajoasa solutie de modernizare a sistemului public de termoficare costa 55,89 milioane de euro (fara TVa). Ea prevedea construirea unui grup de cogenerare secundar, pe langa cel deja existent la CET si care a fost dat in functiune in 2008. De asemenea, analiza cost-beneficiu prezentata de Ramboll preciza ca depozitul de zgura trebuie inchis.

Retehnologizare „umflata” dupa licitatie

CL Bacau a aprobat „actualizarea” de 15 milioane de euro imediat dupa finalizarea licitatiei privind construirea celui de-al doilea grup de cogenerare. Conform datelor oficiale, licitatia a fost adjudecata de consortiul Elsaco – Branpis – Kawasaki, singurul ramas in cursa dupa descalificarea altor 3 asocieri de firme care au venit cu oferte consistente. Toate cele 3 consortii trimise la plimbare de Primaria Bacau au contestat la CNSC procedura de achizitie publica. In urma cu o saptamana, Dan Georgescu – vicepresedintele Romelectro, declara pentru cotidianul Desteptarea ca licitatia organizata de municipalitate ar fi fost, de fapt, un cadou pus pe tava Elsaco – Branpis – Kawasaki. „Nu este o problema cu cine a venit Elsaco, problema este ca Elsaco a intrat singur in teren, a centrat, a dat si cu capul si in poarta nu era nimeni. Usor de dat un gol, ma intelegeti. Cel mai important lucru in aceasta licitatie e ca 2 luni jumate, autoritatea contractanta s-a concentrat exclusiv pe a gasi anumite probleme sau alte lucruri de aceasta natura, in asa fel incat din 4 sa nu ramana decat unu”, declara Georgescu. Reactualizarea cu 15 milioane de euro a devizului general privind retehnologizarea infrastructurii termice are legatura si cu obiectul de activitate a societatilor Elsaco si Branpis. Cea din urma este o abonata a contractelor cu CET Bacau. In asociere cu Segama si Multiservice, Branpis si-a adjudecat contractele privind modernizarea mai multor retele termice din municipiul Bacau. Asocierea de firme are mai multe legaturi in mediul politic local, Segama – de pilda – fiind controlata de Liviu Goian, vicepresedintele municipalei PNL. In mai, asocierea Branpis – Segama – Multiservice a castigat un contract de peste 243.000 lei (fara TVa) in vederea modernizarii retelei termice aferente PT 13. In aceeasi luna, consortiul a castigat un alt contract, in suma de peste 568.000 lei (fara TVa), in vederea modernizarii retelei termice aferente PT 31.

CET va renunta la carbuni

Modernizarea CET Bacau vizeaza renuntarea la carbune in procesul de termoficare. Costul proiectului este de peste 98 milioane lei (fara TVa). Jumatate din suma reprezinta fonduri europene pe mediu, 45 la suta cofinantarea asigurata din bugetul Ministerului Mediului si 5 la suta contributia locala. Proiectul vizeaza modernizarea infrastructurii termice (retele secundare), construirea unui grup de cogenerare secundar, inchiderea depozitului de zgura si cenusa (unul din marii poluatori ai Bacaului), respectiv modernizarea CaF de la CET Letea. Catre finele lui 2013, CET Bacau trebuie sa renunte definitiv la carbune. Cele doua grupuri de cogenerare care se presupune ca vor functiona la acea data vor utiliza gazul drept combustibil.
Lucian Bogdanel



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img