În preajma Zilei Mondiale a Diabetului, celebrată în fiecare pe 14 noiembrie, marți, 12 noiembrie, în Bacău mai multe zeci de persoane vârstnice au beneficiat de o campanie de analize medicale gratuite. Analizele au fost făcute de specialiști de la Direcția Județeană de Sănătate Publică (DJSP) în parteneriat cu LIONS Club Moldova Bacău și Clubul „60+”, la sediul celei din urmă.
Sala mare a Clubului „60+” s-a umplut până la refuz în dimineața zilei de ieri. Zeci de persoane în vârstă au venit să beneficieze de analize gratuite pentru determinarea colesterolului, a trigliceridelor, a tensiunii arteriale și a glicemiei.Celor prezenți le-a fost luată și tensiunea arterială, pentru că diabetul zaharat, dislipidemiile, și hipertensiunea arterială sunt factori de risc ai bolilor cardiovasculare (accidentul vascular cerebral și infarctul de miocard).
Diabetul zaharat este o afecțiune în creștere în rândul populației.
Boala a luat amploare în ultimii ani, unul dintre factori fiind stilul de viață nesănătos.La nivel mondial se estimează că ar exista circa 425 de milioane de oameni afectați de diabet. Iar Federația Internațională a Diabetului spune că una din 11 persoane ar suferi de diabet, dar jumătate din cei afectați rămân nediagnosticați, pentru că nu toți oamenii au obișnuința de a merge periodic la medic pentru control.
LIONS Club Moldova, care împlinește în această lună 28 de ani de la înființare, este primul club Lions din Bacău. Unul dintre obiectivele sale, în misiunea de a servi comunității din care face parte, este lupta împotriva diabetului și a efectelor sale. „Organizăm în Bacău, de 26 de ani- ne-a spus decanul de vârstă al clubului, Ioan Mocanu -, Tabăra pentru copii insulino-dependenți. Tabăra ne reprezintă la nivel național. Este organizată sub supraveghere medicală permanentă și educăm copiii pentru tot restul vieții în legătură cu afecțiunea lor, în ideea că și în aceste condiții viața poate fi dusă normal”.
„Am făcut o serie de analize medicale, dar am oferit și informații despre diabet (ce presupune, care sunt factorii de risc, care este simtomatologia și cum trebuie să procedăm). Tema Zilei Mondiale a Diabetului din acest an este «Diabetul și familia», pentru că atunci când într-o familie avem o persoană diagnosticată cu diabet de fapt este afectată întreaga familie, pentru că toți membrii familiei trebuie să contribuie la bunăstarea persoanei diagnosticate, pentru ca ea să ducă o viață normală”.
Cristina Matanie, medic, șefa Compartimentului Evaluarea și Promovarea Sănătății al DJSP
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.