9 ianuarie 2025

O campanie care vine în ajutorul băcăuancelor

Testări gratuite pentru depistarea cancerului de col uterin

Programul continuă şi anul acesta, fiind derulat prin două spitale publice, o clinică privată şi cabinetele medicilor de familie. În primele şase luni din 2018, s-au efectuat peste 1.300 de teste.

Cancerul de col uterin, ca orice formă de cancer, are un impact dramatic asupra vieţii persoanei diagnosticate, dar şi a familiei acesteia. Acest tip de cancer determină, la nivel mondial, moartea a milioane de femei, în fiecare an, şi ocupă locul doi ca frecvenţă a cancerelor, după cel de sân. Pentru că este şi o afecţiune care se poate trata cu succes, dacă este depistată la timp, autorităţile din Sănătate au demarat un program naţional în cadrul căruia femeile se pot testa gratuit. Anul acesta, peste 1.300 de băcăuance au beneficiat de aceste analize.



„În cadrul Programului Naţional de depistare activă a cancerului de col uterin, la nivelul judeţului Bacău, în trimestrele I şi II, din anul 2018, au fost recoltate 1.362 de frotiuri, mai precis 628 în primul trimestrul şi 734 în trimestrul II. Dintre cele din trimestrul I 2018, 484 au prezentat modificări celulare non-neoplazice (infecţii, inflamaţii, atrofii), 117 au fost negative şi 27 prezintă atipii diverse care necesită diagnosticare”, a declarat Anda Dumitrescu, purtător de cuvânt la Direcţia de Sănătate Publică Bacău.

Anul acesta, numărul femeilor care au beneficiat de aceste testări prin programul Ministerului Sănătăţii este în creştere, faţă de 2017, când au fost recoltate 1.661 de frotiuri, dintre care 1.540 au prezentat modificări celulare non-neoplazice (infecţii, inflamaţii, atrofii), 57 prezentau atipii diverse, iar pacientele au fost îndrumate către specialişti pentru mai multe investigaţii şi diagnosticare, iar 64 de rezultate au fost negative. Băcăuancele care doresc să acceseze acest program, se pot adresa direct unităţilor medicale, fără a mai prezenta bilet de trimitere de la medicul de familie. Anual, la nivelul judeţului Bacău, se înregistrează câteva zeci de cazuri de cancer de col uterin.

„Cu cât este diagnosticat mai devreme, cu atât şansele de vindecare sunt mai mari. Realizarea investigaţiei în cadrul programului se poate face atât prin accesarea directă la medicii de specialitate prin cabinetele de obstetrică-ginecologie şi de planificare familială din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău, Spitalul Municipal de Urgenţă Moinești, SC MedicalTest, cât şi prin cabinetele medicilor de familie.”

Anda Dumitrescu, purtător de cuvânt la Direcţia de Sănătate Publică Bacău



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img