De anul viitor, toti bebelusii vor fi testati auditiv imediat dupa nastere, pentru depistarea unor eventuale probleme. La momentul de fata, in judetul Bacau, astfel de teste se fac doar la Maternitatea din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Bacau, care este dotata cu un aparat performant inca din anul 2008 iar in tot acest timp si-a dovedit utilitatea pe deplin. Anual sunt depistati aici in jur de cinci nou-nascuti cu probleme grave de auz iar un diagnostic pus devreme ii ajuta sa fie tratati la timp si sa aiba sansa la o viata normala.
„Initial, testarea s-a inceput doar pentru copiii prematuri si cei din terapie intensiva, cei cu factori de risc pentru hipoacuzie. Ulterior s-a extins si acum sunt inclusi toti copiii din maternitate. Numarul de cazuri depistate este relativ mic, avem in jur de 5 cazuri pe an din totalul de 3.500 de nou-nascuti, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa se faca testarea. Hipoacuzia sau surditatea sunt boli extrem de severe si daca nu sunt depistate la timp si tratate copiii nu pot sa-si dezvolte limbajul si cognitia”, a explicat dr. Camelia Husac, medic sef Sectia Neonatologie din cadrul Maternitatii Bacau.
Bebelusul suspectat cu probleme de auz este rechemat la maternitate, pentru un nou control, dupa o luna. Daca nici atunci nu trece testul, parintele este indrumat catre Spitalul Clinic de Recuperare Iasi, la un specialist ORL, unde cazul este reevaluat si unde se poate asigura tratamentul adecvat, pentru ca spitalul este prins in programul national de tratament al surditatii prin proteze auditive implantabile (implant cohlear si proteze auditive).
Medicii atrag atentia ca acesta investigatie efectuata imediat dupa nastere nu exclude instalarea ulterioara a surditatii la copii, din cauza unor infectii ori traumatisme, si de aceea este bine ca la cea mai mica suspiciune sa se mearga cu cel mic la specialistul ORL si sa se repete testul.
Maternitatea din Bacau a fost dotata cu audiometru in urma cu opt ani, printr-un program al Ministerului Sanatatii, care a vizat achizitionarea de astfel de aparate pentru maternitatile de gradul III, care au sectii mari de terapie intensiva si de prematuri.
Pâna acum, rezultatele obtinute cu acest aparat erau trecute in registrele unitatii medicale, dar dupa lansarea Programului National de Screening Auditiv pentru Nou-Nascuti toate informatiile vor fi inregistrate intr-un sistem informatic national, astfel incât sa existe o evidenta clara a numarului de copii care sufera de hipoacuzie si au nevoie de proteze auditive.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.