1 noiembrie 2024

Tertipurile Primariei, incriminate de platitorii de taxe: Bacauanii sunt scarbiti de mismasurile cu conventiile CET


Editia de marti a emisiunii Desteptarea de seara, difuzata de postul TV Bacau, a prilejuit un val de critici aduse de bacauani conducerii CET si municipalitatii bacauane. Telespectatorii care au intervenit in direct s-au plans de mismasurile cu conventiile individuale. Acestia au dezvaluit ca reprezentantii CET conditioneaza acordarea subventiilor la incalzire, stabilite prin hotarare de Guvern, de semnarea mult blamatelor conventii. Tot marti, in cadrul unei conferinte de presa, prefectul Constantin Scripat a acuzat conducerea Primariei ca-i santajeaza pe clientii CET prin conditionarea acordarii subventiei la caldura.

Bacauanii s-au saturat de ordinariile marca CET Bacau. Dupa ce prefectul a semnalat ca lucratorii Primariei, precum si cei ai CET, fac mismasuri cu conventiile individuale, in editia de marti a emisiunii Desteptarea de Seara bacauanii au pus degetul in rana. In mai multe interventii telefonice in direct, acestia au incriminat practicile murdare ale societatii de termoficare, dar si ale lucratorilor municipalitatii. In aceeasi zi, in cadrul unei conferinte de presa, prefectul Scripat atragea atentia ca reprezentantii CET si ai Primariei conditioneaza acordarea subventiilor la caldura, oferite de Guvern, de semnarea conventiilor individuale cu societatea de termoficare. Acuzele prefectului au fost respinse de oficialii municipalitatii bacauane, insa au fost confirmate chiar de bacauanii care au fost supusi santajului cu conventiile amintite. "Eu anul trecut n-am facut conventii cu CET-ul, n-am vrut. Anul asta, nu mi-o primit niciun fel de hartiuta pana cand nu a trebuit sa inchei conventia cu CET. Am facut-o, cred ca regret. Nu stiu daca mai pot sa fac ceva ca sa retrag. M-au conditionat n-au vrut sa-mi dea hartiutele sa le completez cu venitul pe familie, pana cand n-am semnat conventia cu CET. Au spus ca nu primesc nici 5 bani de la Guvern daca nu semnez conventia. Nu sunt singura", a declarat – sub protectia anonimatului – un angajat al Primariei. In cadrul aceleiasi emisiuni, un pensionar de pe strada Stefan cel Mare (bloc nr. 27) a atras atentia ca in conventii nu sunt prevazute si obligatiile pe care CET Bacau le are in calitate de furnizor al agentului termic.
“Vreau si eu o lamurire. Intrucat eu am facut anul trecut conventie cu CET-ul, CET-ul mie mi-o pus niste conditii ca daca eu sunt restant, daca nu platesc, nu ma conformez in conventie pot sa ajung si penal. Ei, acuma ne intoarcem invers. CET-ul ce-mi da mie acuma, ca eu stau in frig, sotia adusa din spital de la Iasi si-o tiu in 7 paturi, ma chinui in frig? Ce sa-i fac eu la conventia asta? Acuma noi ne chinuim, suntem la 76 de ani, oare noi la batranetea asta trebuie sa ne chinuim chiar asa?", a declarat domnul Patrasc (76 de ani).

Magaria cu conventiile, dezvaluita de Scripat



Prefectura a reactionat dur la santajul efectuat asupra bacauanilor de lucratorii CET si ai Primariei. Intr-o conferinta de presa sustinuta marti, prefectul Constantin Scripat a apreciat drept ilegala practica edililor bacauani. El a atras atentia ca ajutoarele Guvernului nu pot fi oferite discretionar sau conditionat.
“Acest ajutor pentru incalzirea locuintei vine de la Guvernul Romaniei si se adreseaza pentru toata populatia tarii. Spre mine au venit mai multe sesizari, fapt ce m-a determinat sa verific situatia de la SPAS, dar si de la unul din cele 7 centre, sa vad daca sesizarile se confirma. Am constatat ca sesizarile sunt fondate. Aceasta cerere de ajutor de caldura de la Guvern este conditionata de semnarea unei conventii intre locuitorul bacauan racordat la CET si CET”, a spus Scripat. Afirmatiile prefectului au fost contrazise de viceprimarul Roxana Mironescu. Aceasta a negat ca ar exista practici de conditionarea a acordarii subventiilor la caldura. Mironescu a precizat ca facturarea caldurii furnizate de CET si semnarea conventiilor individuale au fost introduse printr-o hotarare a Consiliului Local.
“Suntem insa in fata unei hotarari de consiliu local din septembrie 2011, hotarare care a urmat toti pasii legali. Aceasta hotarare a trecut in sedinta consiliului local cu majoritate de voturi si in aceasta hotarare se spune foarte clar ca abonatii de la CET SA trebuie sa-si faca conventie individuala de plata”, a declarat viceprimarul.

Conventiile te fac sclavul CET

Modelul de conventie aprobat de Consiliul Local Bacau pe 30 septembrie il transforma pe semnatar intr-un adevarat sclav pe plantatia CET Bacau. Astfel, conventia contine o suita de obligatii pe care trebuie sa le respecte clientii sistemului public de termoficare. Documentul nu precizeaza, insa, cum poate fi tras la raspundere furnizorul de agent termic pentru proasta calitate a serviciilor livrate. Si asta pentru ca aceste prevederi se regasesc, potrivit afirmatiilor viceprimarului Mironescu, in contractul cadru de furnizare incheiat de CET si asociatiile de locatari. Practic, bacauanii bransati la CET care aleg sa semneze conventiile individuale habar nu au care le sunt drepturile si cum pot actiona impotriva furnizorului, atunci cand sunt nemultumiti de serviciile oferite.
Mai mult, la capitolul durata conventiei, edilii au inserat o prevedere care frizeaza abuzul in serviciu. Astfel, in cazul cumpararii unui apartament bransat la sistemul public de termoficare, noul proprietar “preia drepturile si obligatiile stipulate in prezenta conventie”.

70 la suta din bacauani au centrale. Ce facem cu ei?

Daca pentru clientii sistemului public de termoficare edilii au un sac de pomeni, pentru bacauanii care folosesc surse independente de incalzire sefii Primariei n-au nici macar promisiuni. In municipiul Bacau, aproape 70 la suta din populatie a renuntat la serviciile CET, in timp ce sistemul public de termoficare mai inglobeaza doar 19.000 de apartamente (din 55.000), adica 30 la suta din populatia Bacaului. Daca pentru clientii CET municipalitatea acorda ajutoare la incalzire, separate de subventiile oferite de Guvern, bacauanii cu centrale de apartament nu vor primi niciun ajutor din partea edililor.
Un proprietar de apartament incalzit cu centrala a postat un comentariu pe situl internet al cotidianului Desteptarea (www.desteptarea.ro) in care a acuzat autoritatile ca nu fac nimic pentru locuitorii care au renuntat la serviciile CET. “Este o mare nedreptate fata de cei care au centrale de apartament, care au facut sacrificii financiare sa le monteze pentru un minim de confort in case. Si noi contribuim la buget. Ar trebui sa ne fie si noua (subventionat) consumul de gaz metan pentru incalzire. Asa ar fi corect”, a comentat, pe situl Desteptarii, “cetateanul bacauan”.
Lucian Bogdanel

"Cum pot sa primesc subventia de caldura care mi se cuvine, conform actelor doveditoare de venit – 303 lei per membru de familie – fara sa inchei conventia aia oribila cu CET-ul. Nu mi se pare o treaba legala. Mentionez ca nu am reusit sa-mi pun centrala de apartament si suferim de frig. Caldura s-a dat si anii trecuti asa cum s-a dat iar apa calda nu mai spun (…) Subventia de la guvern mi se cuvine, de unde s-o obtin intrucat actele nu mi-au fost primite pentru ca imi lipseste acea mizerie de conventie si eu nu vreau sa o semnez? Raman fara nimic in iarna asta? Niciodata nu am ramas datoare la asociatie, am fost prompta cu platitul datoriilor si merit sa stau in frig?"doamna Pascu, Bulevardul Unirii nr. 2



Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele știri

spot_img
Comandat de AUR Bacău, CMF 11240014
spot_img