– Guvernul a adoptat o ordonanta prin care a stabilit ca cei care detin constructii si amenajari si functioneaza fara autorizatie de securitate la incendiu sa mai primeasca un ragaz pentru obtinerea acestui document, noul termen limita fiind 30 iunie 2017
Dupa tragedia din Colectiv s-a vrut ca pentru toate amenajarile si constructiile care functioneaza fara autorizatie de securitate la incendiu sa se obtina acest document, astfel incât vietile celor care frecventeaza una dintre aceste locatii sa nu fie puse in pericol. S-a vrut, dar nu s-a putut. Pompierii au fost asaltati cu cereri, la fel si putinii experti care oricât si-ar dori nu pot raspunde tuturor solicitarilor.
Termenul initial stabilit de Guvern in primavara acestui an pentru obtinerea acestei autorizatii era 31 decembrie 2016, insa in urma analizarii situatiei din teren a fost din nou amânat pentru 30 iunie 2017. „In urma analizelor efectuate s-a constatat ca în cele patru luni pâna la expirarea termenului stabilit, chiar daca se pastreaza acelasi ritm de avizare/autorizare, nu toti proprietarii/detinatorii constructiilor vor putea atinge obiectivul propus.
Prin urmare, extinderea perioadei în care se realizeaza conformarea de buna voie la norma de autorizare va conduce la cresterea numarului de constructii autorizate, fara a fi necesara aplicarea unor masuri coercitive. Prelungirea cu jumatate de an a termenului implica si reducerea numarului de solicitari de autorizare respinse pentru neconformitati, beneficiarii urmând astfel sa aiba la dispozitie o perioada mai mare de timp în care sa efectueze lucrarile necesare obtinerii autorizatiei de securitate la incendiu”, se explica intr-un comunicat al Guvernului.
Pâna la data obtinerea autorizatiei ISU, raspunderea pentru functionarea constructiilor si amenajarilor din punct de vedere al asigurarii cerintei de securitate la incendiu ramâne în exclusivitate beneficiarilor investitiilor. In aceasta perioada acestia scapa de amenzile pompierilor, dar asta nu inseamna ca va fi trecuta cu vederea orice abatere.
„Pe timpul controalelor de prevenire, daca se constata abateri grave de la normele de securitate la incendiu pompierii pot inchide respectiva constructie”, a declarat capitan Andrei Grecu, ofiter de relatii publice la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bacau.
Anul acesta, de la 1 ianuarie si pâna la data de 19 august, inspectorii de la ISU Bacau au eliberat 112 avize de securitate la incendiu, mai multe fata de aceeasi perioada a anului trecut când s-au eliberat 76. In ceea ce priveste negatiile, adica solicitari respinse pentru ca nu s-au intrunit conditiile de eliberare a acestui document, au fost 14 anul acesta si tot 14 si in perioada 1 ianuarie – 19 august 2015. Si numarul autorizatiilor a crescut. In aceeasi perioada au fost eliberate 83 de autorizatii de securitate la incendiu (29 de cereri fiind respinse), fata de 49 in perioada similara din 2015 (21 de cereri au fost respinse).
Reamintim ca in urma controalelor demarate dupa ce peste 60 de oameni au murit in Clubul Colectiv, pompierii bacauani au inchis magazinul Luceafarul si doua cluburi din judet, pentru ca au identificat cai de evacuare blocate, dar si alte nereguli grave. In toate situatiile, administratorii au facut demersuri pentru obtinerea autorizatiei de securitate la incendiu, insa niciuna dintre cele trei constructii nu s-a redeschis pâna in prezent. Si sala de spectacole a Casei de Cultura a fost inchisa de conducerea institutiei si a ramas la fel si in prezent.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.