Agricultorii băcăuani vor beneficia și în acest an de reducerea accizei pentru motorina utilizată la lucrările agricole. Sprijinul este de 1,529 lei/litru. Fermierii trebuie să justifice, cu acte fiscale (factură, bon fiscal etc), faptul că au cumpărat motorina și au folosit-o exclusiv în agricultură.
Beneficiarii acestei scheme de sprijin sunt producătorii agricoli, persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale care cultivă terenul sau cresc animale, păsări, albine sau viermi de mătase. Însă, pot solicita subvenția și organizaţiile de îmbunătăţiri funciare şi federaţiile de organizaţii de îmbunătăţiri funciare, organismele/organizaţiile de cercetare, respectiv universităţile, institutele şi staţiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol, indiferent de statutul juridic sau de modul de finanţare, al căror scop principal este de a realiza cercetare fundamentală, cercetare industrială sau dezvoltare experimentală şi de a-şi face cunoscute rezultatele prin predare, publicare sau transfer de tehnologie. Plata ajutorului de stat se acodă în baza unor cereri de plată și a acordului prealabil de finanțare semnat cu APIA. Subvenția este de 1,529 lei/litru.
Online sau la centrele APIA
De reținut, însă, că fermierii mai au de încasat subvenția la motorina utilizată în ultima parte a anului trecut. Astfel, până cel târziu pe 31 ianuarie, agricultorii băcăuani trebuie să ajungă la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru a face demersurile necesare obținerii subvenției la motorină. Astfel, cererile se depun atât fizic, la centrele APIA, dar pot fi transmise și prin mijloace electronice. Documentele transmise electronic vor fi certificate pentru conformitate cu originalul de către solicitantul sprijinului, însușite prin semnătură și vor purta sintagma „conform cu originalul”.
Ce conține dosarul
Pentru sectorul vegetal, la dosarul de cerere mai trebuie atașate situația centralizatoare a cantităților de motorină utilizate la lucrări mecanizate, aferente trimestrului IV, copie a facturilor/bonurilor fiscale de cumpărare a motorinei emise de vânzător pe numele solicitanților, documentele care dovedesc cantitatea de ciuperci produsă, după caz, documente justificative, dacă au intervenit modificări față de cererea de acord pentru finanțare. Pentru cei din sectorul zootehnic, va fi nevoie de situația centralizatoare a cantităților de motorină utilizată în ultimele trei luni ale anului trecut, o copie a facturilor/bonurilor fiscale de cumpărare a motorinei, situația privind calculul efectivului rulat/efectivului mediu realizat, întocmită de beneficiar și vizată de medicul împuternicit de liberă practică, după caz, o copie de pe cererea depusă de către apicultori la consiliul local în vederea asigurării acestora de vetre de stupină temporare sau permanente, precum și documente justificative, dacă au intervenit modificări față de cererea de acord pentru finanțare.