Până la data de 25 mai inclusiv, băcăuanii care au realizat venituri în 2020 trebuie să treacă pe la Fisc pentru a depune Formularul 212. Documentul este necesar pentru a se stabili impozitul pe venit datorat statului, precum și contribuțiile sociale aferente.
Obligația aparține persoanelor fizice care au realizat, individual sau într-o formă de asociere, venituri în România sau în străinătate, precum și persoanelor fizice care nu realizează venituri, dar care optează pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate. În plus, mai trebuie să facă acest demers profesioniști care, în starea de urgență, au beneficiat de indemnizaţia de 75% din salariul mediu, precum și avocaţii şi persoanele fizice care obţin venituri exclusiv din drepturile de autor şi drepturile conexe, care au încasat această indemnizaţie.
Clasic sau electronic
Declarația unică poate fi depusă în varianta clasică, pe hârtie, direct la registratura organului fiscal sau prin poștă, cu confirmare de primire. În condițiile restrictive impuse de pandemie, contribuabilii care optează pentru această metodă sunt sfătuiți să facă din timp acest demers, pentru a evita formarea cozilor la ghișeele Fiscului. Cel mai recomandat ar fi ca formularul să fie transmis prin intermediul serviciului „Spaţiul privat virtual” (SPV) ori pe site-ul e-guvernare.ro, evident, în acest caz folosind semnătura electronică calificată. De reținut că prin Spațiul Privat Virtual, contribuabilii pot să depună atât declarații, cât și cereri, având, totodată, posibilitatea să solicite documente, să-și verifice situația fiscală sau obligațiile fiscale la un anumit moment.
Se pot face rectificări
Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale poate fi corectată, fără probleme, din proprie iniţiativă de către contribuabili, ori de câte ori informaţiile actuale nu corespund celor din declaraţia depusă anterior. Acest lucru se face prin depunerea unei declaraţii rectificative. Aceasta se întocmeşte pe acelaşi tip de formular – 212, însă bifându-se cu X căsuţa/căsuţele „Declaraţie rectificativă privind capitolul I” şi/sau „Declaraţie rectificativă privind capitolul II”, completându-se, după caz. Declaraţia rectificativă se completează înscriindu-se toate datele şi informaţiile prevăzute în capitolul supus rectificării, inclusiv cele care nu diferă faţă de declaraţia iniţială/anterioară.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.