Producatorii agricoli bacauani au termen pâna pe data de 30 noiembrie pentru a face demersurile la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in vederea inregistrarii produselor traditionale.
Initial, termenul limita era de 11 septembrie 2014, insa la solicitarea Federatiei Nationale a Producatorilor de Produse Traditionale, acesta a fost prelungit cu doua luni.
Astfel, operatorii economici care nu au reusit sa depuna documentatiile la timp pentru a obtine noile atestate, în conformitate cu Ordinul nr. 724/2013 al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerului Sanatatii si Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, pot face acest demers pâna la termenul mentionat.
Pâna in prezent, de la intrarea în vigoare a Ordinului nr. 724/2013, au fost atestate 116 produse traditionale in toata tara, dintr-un total de 239 de dosare depuse. Alte 123 dosare au fost respinse, intrucât nu corespund noilor reglementari de atestare.
La nivelul judetului, pâna la aparitia noului normativ, fusesera atestate de ministerul de resort 18 astfel de produse traditionale, obtinute de trei producatori din zona de munte a judetului (Agas, Asau, Palanca).
Printre acestea, se numara produse lactate, siropuri naturale din plante, dulceturi din fructe de padure, peste afumat in cetina de brad, zacusca si bors de putina. „De acum incolo, vor fi conditii mult mai aspre la obtinerea de atestate.
De exemplu, se va cere la dosar inclusiv o declaratie de notorietate in baza documentatiilor prezente in arhive sau la asociatii de producatori, care sa ateste obtinerea traditionala a acelui produs”, a precizat Ghita Burlui, directorul Directiei Agricole Bacau.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.