Ultima zi în care mai pot fi depuse la comisiile locale cereri pentru reconstituirea sau constituirea dreptului de proprietate este 6 decembrie 2018.
Legea 231, care a modificat și completat Legea fondului funciar nr. 18 din 1991, a stabilit o perioadă de 120 de zile (9 august-6 decembrie) „în care persoanele fizice și juridice pot depune cereri pentru reconstituirea și/sau constituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor aferente caselor de locuit”, cu condiția să fie respectate prevederile articolului 23, aliniatele 2 și 21.
E admisă proba cu martori…
Ce spun aceste aliniate? Că suprafețele de teren aferente casei de locuit și anexelor gospodărești, curtea și grădina din jurul acestora „sunt acelea evidențiate ca atare în actele de proprietate, în cartea funciară, în registrul agricol sau în alte documente funciare, la data intrării în cooperativa agricolă de producție sau în lipsa acestora prin orice mijloace de probă, inclusiv declarații autentice de martori.”
Prin urmare, terenurile atribuite de către cooperative pentru construirea de locuințe și anexe rămân în proprietatea actualilor deținătorilor.
În cazul înstrăinării, terenurile aferente costrucțiilor sunt cele convenite de părți la data înstrăinării, dovedite prin orice mijloace de probă.
Cu impozitele și taxele la zi
Terenurile din intravilan aferente construcțiilor fostelor CAP, cooperative de consum și asociații intercooperatiste se înscriu în proprietatea actualilor deținători dacă aceștia au deținut construcția „de la data dobândirii până la data solicitării înscrierii dreptului de proprietate.” E obligatoriu, de asemenea, ca terenul să fie înregistrat în registrul agricol, să fie plătite impozitele și taxele aferente acestuia, să nu fi fost retrocedat deja, să nu fie în proprietatea publică sau privată a comunei.
„Cererea, împreună cu actele doveditoare, se depune la primăria unde este situat terenul fie personal, fie prin poștă, înăuntrul termenului prevăzut de lege”, precizează Instituția Prefectului Bacău.
Pentru terenurile din zonele necooperativizate, deținătorii sau moștenitorii acestora pot solicita comisiei județene emiterea titlului de proprietate dacă figurează în registrele agricole sau cadastrale și în evidențele fiscale și nu fac obiectul altor cereri de retrocedare.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.