Statul acordă până la 50 de hectare de teren agricol tinerilor fermieri. Facilitatea este prevăzută de un normativ care modifică normele de aplicare a legii privind funcţionarea Agenţiei Domeniilor Statului. Suprafețele pot fi concesionate sau arendate pe o perioadă de 20 de ani.
Fermierii cu vârsta de până în 40 de ani pot primi gratuit terenuri de la stat, deținute de Agenția Domeniilor Statului (ADS). Condiția principală este ca solicitanții să se angajeze că, în termen de un an de la data semnării contractului, vor înființa o fermă, în cadrul căreia vor avea calitatea de șef de exploatație.
În plus, aceștia trebuie să fi absolvit o facultate de profil agricol (agroalimentar, veterinar, economie agrară, mecanică agricolă, inginerie economică în agricultură și dezvoltare rurală). Sunt eligibili și cei care au doar studii medii, post-liceale sau școli profesionale în domeniu, la unități de învățământ acreditate. Terenurile de la stat pot fi concesionate sau arendate, pe o perioadă de 20 de ani.
Ce trebuie să conțină dosarul
Cei care vor să obțină gratuit aceste terenuri trebuie să depună la sediul ADS sau să transmită prin poșta electronică un dosar care să conțină, pe lângă cererea de principiu în care să fie trecute datele personale (numele, prenumele, data nașterii, studiile, domiciliul), precum și comuna și județul pe raza căruia se află terenul solicitat, suprafața solicitată, actul de identitate, diplomele de studii de profil și o declarație pe propria răspundere a solicitantului din care să reiasă faptul că nu a avut contracte încheiate cu ADS.
Deja, prima sesiune de contractare a terenurilor cu destinaţie agricolă din administrarea ADS s-a derulat, în perioada 26 octombrie – 6 noiembrie 2020. Conform listei publicate de ADS, doar 61 din 125 de cereri sunt eligibile. Tinerii fermieri sunt din județele Călăraşi, Dolj, Dâmboviţa, Galaţi, Satu Mare şi Hunedoara.